Війна не зупиняє корупцію в Україні. Про це йдеться в доповіді інспектора Пентагону

Микола Ясень 16.05.2024 521

 

Корупція в Україні

Корупція під час війни вбиває

Через «відкати» до армії потрапляє недоброякісне обладнання або продукції за завищеними цінами, тому Білий дім закликає запроваджувати реформи.

Україна докладає зусиль для протидії корупції, але є перешкодами на шляху до прозорості. За час війни корупціонери отримали нові можливості для наживи, зокрема й на закупівлях для армії. Пентагон також занепокоєний ситуацією щодо боротьби з корупцією у Верховній Раді та Уряді. Держдеп вважає, що саме корупція може стати основною перешкодою для післявоєнного відновлення економіки та залучення іноземних інвестицій.

Про це йдеться в доповіді Роберта Сторча, головного інспектора Пентагону у звіті для Конгресу США. Як зазначають, починаючи з 2014 року Україна демонструє зусилля в подолання корупцією: згідно із січневим звітом Transparency International, за 9 років Україна піднялася на 40 позицій у світовому рейтингу сприйняття корупції. За 2023 рік зростання становило 3 пункти. В основному причиною успіху називають цифровізацію надання державних послуг та реформи, прийняті відповідно до вимог Заходу.

Водночас «відкати», зокрема в Міноборони, залишаються «звичайним ризиком» в Україні. Йдеться про завищені закупівельні ціни в тендерах, особливо у сфері закупівель летальної зброї. Інспектор акцентує на корупційних скандалах, які спалахнули восени минулого року. У звіті зазначають, що в Уряді України деякі міністерства запроваджують західні практики в уникненні ризиків, але деякі гальмують реформи.

Корупція в Україні

Державний секретар США Ентоні Блінкен під час свого перебування в Києві закликав запроваджувати більше реформ для подолання корупції. За його словами, якщо перемога дасть можливість Україні залишатися самостійною, то подолання корупції «не дасть перетворитися на Росію».

Корупційні скандали з топ-посадовцями стали звичайною справою для України й це якраз свідчить про боротьбу з корупцією, що зазначав у звіті й інспектор Роберт Сторч. У травні ДБР оголосило підозру ексначальнику Головного управління внутрішньої безпеки СБУ. Водночас НАБУ повідомляє, що справу ексзаступника міністра інфраструктури Василя Лозинського про відкат у 400 тисяч доларів скерували на розгляд суду. У рейтингу Transparency International росія займає 141 місце й за рік вона опустилася на 1 пункт, але через контроль інформаційного поля, корупційні скандали там рідкість.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ