ВІЙСЬКОВА ПАНОРАМА: НА ЧУЖЕ СПОДІВАЙТЕСЬ,АЛЕ І СВОГО НЕ ЦУРАЙТЕСЬ

За матеріалами інтернет-видань 15.12.2023 333

ВІЙСЬКОВА ПАНОРАМА: СОРОМНО ТОЧНО НЕ БУДЕ!

Михайло СЕРДЮК.

МИНУЛОЇ середи, 6 грудня, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний привітав наших воїнів із Днем Збройних сил України та подякував усім, хто робить свою важку роботу: «Схиляю голову перед вашим подвигом! Перед кожним солдатом, сержантом і офіцером. Особливо перед тими, хто сьогодні у вогні боїв та під обстрілами, у холодних замерзлих окопах та руїнах міцно тримає оборону та знищує підступного ворога. Саме ви, незважаючи на звання та посади, стоїте за майбутнє наших дітей. Це те, заради чого ми боремося, не маючи права на поразку».

Головнокомандувач наголосив: «Гордий за кожного, хто сьогодні перебуває у лавах Збройних сил України», — і додав, що Україна не здається завдяки ЗСУ і що кожний українець, який перебуває на тимчасово окупованій території, чекає на рідних захисників.

«І завдяки вам я знову і знову переконуюсь — як би важко нам не було, але точно не буде соромно! Дякую за службу!» — завершив Залужний.

Є третя батарея Patriot

СЬОГОДНІ на бойовому чергуванні в нашій країні — два дивізіони зенітно-ракетного комплексу Patriot (від США та ФРН). Нещодавно Німеччина анонсувала передачу Україні третьої батареї цієї потужної системи протиповітряної оборони. Окрім того, на початку грудня стало відомо, що друга група українських військових уже пройшла навчання у Німеччині для роботи із зенітно-ракетним комплексом Patriot. А от чи отримали вже наші оборонці цю систему ППО, наразі не оголошується. Ось що сказав стосовно цього речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат: «Німеччина заявила, що буде надавати нам третю систему. Проте коли це станеться чи вже сталось, Повітряні сили не оголошують, щоб не давати ворогу зайвої інформації».

Нагадаємо: першу батарею ЗРК Patriot ми одержали від Німеччини у квітні 2023 року. ЗРК, який здатен збивати російські аеробалістичні ракети «Кинджал», прибув до нас після двомісячного навчання українських операторів. До речі, щоб надійно прикрити небо над усією країною, потрібно від 10 до 12 таких чи подібних систем.

Генералів в авіації побільшало

УКАЗАМИ Президента України Володимира Зеленського трьом українським полковникам присвоєно звання бригадного генерала. Підвищення у військовому званні дістали В. О. Лабунець (начальник штабу — заступник командувача повітряного командування «Схід» Повітряних сил ЗСУ), С. І. Рябко (заступник командувача повітряного командування «Захід» Повітряних сил ЗСУ), А. Г. Салій (начальник інституту авіації та протиповітряної оборони Національного університету оборони України).

Судячи з того, що всі три новоспечені генерали пов’язані з Повітряними силами, можна надіятися на можливе швидке підсилення нашої військової авіації американськими літаками F-16. А заодно й іншими високотехнологічними літаками, гелікоптерами та ракетами. Надіятися, звісно, можна. А от як воно буде… Подивимось.

А як із F-16?

ЩЕ НАПРИКІНЦІ літа Володимир Зеленський заявив, що Україна та Нідерланди досягли домовленості щодо передачі нам літаків F-16. Нідерланди мають передати Україні 42 літаки F-16. Тоді ж прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що її країна надасть Україні 19 винищувачів F-16. Про конкретні строки появи у нас цих повітряних суден не йшлося, орієнтовно називався кінець зими або початок весни 2024-го.

А вже минулого тижня міністр оборони України Рустем Умєров за підсумками зустрічі зі своїм бельгійським колегою Людивін Дедондер повідомив, що Бельгія також передасть Україні F-16, але аж у… 2025 році. «Зараз необхідно розпочати процес налагодження ланцюжків постачання боєприпасів, запчастин та технічного обладнання для цього типу винищувачів», — зазначив міністр.

Утім, нещодавно українська делегація, перебуваючи з візитом в США, запросила додаткову військову допомогу. Причому акцент був зроблений на авіацію: винищувачі F-18 Hornet, ударні гелікоптери Apache та інше високотехнологічне озброєння. Привіт Залужному, який, зокрема, згадував нові технології у своїй резонансній публікації?

На чуже сподівайтесь і свого не цурайтесь

МІНІСТЕРСТВО оборони України повідомило про плани виробляти власні системи ППО широкої лінії. Ідеться як про звичайні переносні зенітно-ракетні комплекси, так і про системи з дальністю понад 100 км типу комплексу «Корал». Про це розповів заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк. «Крім того, в затвердженому бюджеті на 2024 рік передбачено, що близько 175 мільярдів гривень виділяється на закупівлю ракет і боєприпасів, щоб наші Сили оборони могли гідно протистояти російській агресії», — повідомив Гаврилюк. За його словами, Міноборони разом із Міністерством стратегічних галузей промисловості наступного року також планують збільшити виробництво ракет, боєприпасів, озброєння та військової техніки.

Мігрантів-нелегалів — на війну

МІГРАЦІЙНА криза на кордоні Фінляндії та рф призвела до масових затримань іноземців із простроченими російськими візами. Користуючись із цього, російська влада намагається вербувати затриманих на війну проти України. Правозахисники розповіли про кілька випадків вербування на війну мігрантів з Іраку й Сомалі. Згідно з даними, влада рф завербувала декількадесят іноземців.

В Інституті вивчення війни (ISW) нагадали, що кремль продовжує широкомасштабні спроби примусити як мігрантів, так і натуралізованих громадян росії підписувати військові контракти, погрожуючи депортацією та втратою громадянства. Російська влада також бере участь у паралельних зусиллях змусити мігрантів воювати в Україні в обмін на російське громадянство.

I підлітків готують до служби

ЦЕНТР національного спротиву повідомив, що в тимчасово окупованому Луганську розпочне роботу російський центр спецпідготовки «воин».

«Відкриттям філіалу в Луганську займається особисто директор організації олександр зайцев. Організація вже виконує завдання мо рф по рекрутингу та підготовці молоді до подальшої служби в російській армії. Зокрема, підлітків навчають основ стрільби, роботи з БПЛА, засобами зв’язку та РЕБ», — поінформували в Центрі.

Зазначено, що курує цей напрям депутат російської держдуми «казацкий атаман» віктор водолацький. За планом окупантів, дітей віком від 14 років будуть направляти на військову підготовку. А від 16 років одразу готувати до мобілізації, що є грубим порушенням статті 51-ї Женевської конвенції.

"Сільські вісті"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ