Вікно можливостей щодо експорту українських товарів в ЄС триватиме

За матеріалами інтернет-видань 28.02.2023 636
Вікно можливостей щодо експорту українських товарів в ЄС триватиме

Заступник Голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський повідомив, що вікно можливостей для українського бізнесу щодо експорту товарів в ЄС триватиме.
Згідно європейських процедур відповідне рішення має бути розглянуте Європейським парламентом і Радою ЄС, після чого вступить в силу.

Це вже вдруге таке річне рішення. Перший раз мита і квоти були скасовані Європарламентом 24 травня 2022 року і вступили в силу 4 червня того ж року.

Дмитро Кисилевський відзначив, що найбільший ефект дала відміна квоти на 36 позицій сільськогосподарської та харчової продукції, які діяли згідно Угоди про Асоціацію. Серед них: цукор, яловичина, м'ясо птиці, баранина, свинина, крохмаль, солод, натуральний мед, яйця, вершкове масло, яблучний і виноградний соки, оброблені томати, цукрові сиропи, етиловий спирт, сигарети та інше.
До вторгнення річна квота на експорт меду із України в ЄС вибиралась за перший місяць. Це саме стосувалось й інших товарів харчпрому.

Наприклад, в 2022 році експорт цукру в ЄС склав 152 тис. т., в той час як довоєнна безмитна квота була менше 21 тис. т. Фруктових соків в 2022 році ми поставили в ЄС 79 тис. тонн при квоті в 2021 році - 20 тис. тон.
Щоправда цього року на деякі продукти харчування квоти таки можуть бути застосовані для захисту внутрішніх європейських виробників.
 

"Загалом тенденція позитивна. Тепер Уряду потрібно працювати над тим, щоб ця лібералізація була не тимчасовою, а запроваджена для України на постійній основі. Це суттєво допоможе відновленню нашої економіки, дасть Україні експортну виручку, сприятиме заміщенню російських і білоруських товарів в ЄС українською продукцією», - наголосив посадовець.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ