Виробникам насіння необхідно оформити пакет документів для Держреєстру

За матеріалами інтернет-видань 21.02.2024 323
Виробникам насіння необхідно оформити пакет документів для Держреєстру


Тим, хто планує у 2024 році займатись виробництвом насіння та/або садивного матеріалу з метою подальшої реалізації,  необхідно подбати про оформлення пакету документів для включення до Державного реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва на цей рік. Повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.
Зазначається, що Державний реєстр — це перелік суб’єктів насінництва та розсадництва, які виробляють насіння та/або садивний матеріал для реалізації відповідно до вимог Закону України «Про насіння і садивний матеріал».

Необхідними умовами для юридичних осіб або фізичних осіб-підприємців, які мають на меті займатись виробництвом насіння та/або садивного матеріалу з метою подальшої реалізації, є:

  • наявність у штатному розписі спеціаліста відповідної кваліфікації для організації насінництва та/або розсадництва;
  • наявність матеріально-технічної бази, необхідної для провадження господарської діяльності у сфері насінництва та/або розсадництва.

Фахівці рекомендують тим, хто не є власником патенту на сорт, обов’язково необхідно укласти ліцензійну угоду з власником патенту або підтримувачем сорту.

Міністерство аграрної політики та продовольства України має право перевіряти відомості, подані заявником, та подавати запити на відповідну інформацію до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, а також має доступ до даних державних реєстрів.

Рішення про включення фізичної особи-підприємця або юридичної особи до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва або про відмову у включенні до цього реєстру ухвалюється Міністерством аграрної політики та продовольства України протягом 10 календарних днів з дня надходження заяви.

Статтею 13 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» закріплені права та обов’язки суб’єктів насінництва та розсадництва. Зокрема, суб’єкти насінництва та розсадництва мають право:

на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів сортів рослин (клонів, ліній, гібридів першого покоління) перехреснозапильних культур перед іншими товаровиробниками;

вимагати відшкодування завданих збитків від перехресного запилення посівів перехреснозапильних культур іншим сортом унаслідок порушення їхнього права на перевагу при розташуванні насіннєвих посівів;

звертатися до відповідних органів виконавчої влади або до суду в разі порушення прав;

брати участь у виконанні державних цільових програм щодо виробництва насіння і садивного матеріалу;

брати участь у формуванні державного резервного насіннєвого фонду.

Заява подається до Міністерства аграрної політики та продовольства України у письмовій та/або електронній формі. У письмовій формі заява подається особисто або надсилається поштовим відправленням за адресою: 01001, Україна, м. Київ, вул. Хрещатик, 24. В електронній формі подається на адресу: support@minagro.gov.ua.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ