Колгоспне рабство, трудодні, покарання: це випало на долю наших предків

За матеріалами інтернет-видань 21.02.2024 251
Колгоспне рабство, трудодні, покарання: це випало на долю наших предків
21 лютого 1948 року Президія Верховної Ради СРСР видала указ, згідно з яким кожного, хто не виробив встановленого мінімуму трудоднів, можна було виселяти за межі України.
 
Що таке трудодень? В радянських колгоспах працівникам зарплату не платили - ставили у відомість "паличку" - мовляв, відпрацював один трудодень. Наприкінці року після того, як колгосп розраховувався з державою по здачі продукції, решту ділили поміж колгоспників відповідно до кількості трудоднів.
Після розрахунку з державою залишалося небагато - по 500-600 грамів зерна на трудодень.
Як жили?
А натуральним господарством. Тому часто колгоспник на роботу не виходив, бо треба було у власному господарстві роботу порати, аби з голоду не здохнути. Тому держава встановила виробіток мінімуму трудоднів. Нічого нового - та сама панщина, як колись.
А за невиробіток мінімуму трудоднів - кримінальна відповідальність, між іншим. Що? Хочеш до концтабору, бо там кращі умови життя та ще й годують? Ні, рідненький – покарання кримінальне ти відбуватимеш тут таки, у колгоспі. У вигляді виправно-трудових робіт терміном до 6 місяців із відрахуванням 25% трудоднів на користь колгоспу.
 
Ще одне. У колгоспах мусили працювати й діти, починаючи з 12 років. Мінімальний виробіток для них встановлювався 50 днів на рік. Один день на тиждень (а оскільки взимку робіт не було й усе припадало на весну-літо-осінь, то 2 дні на тиждень.
А з 1948 року, як зазнчено вище - за недобір мінімуму трудоднів виселяли за межі України. Не куди ти хочеш, а куди рідна радянська влада накаже. У такий само колгосп лише в Сибіру. Без кола і двора.
 
Крім панщини був ще й оброк - селянина змушували платити натуральний податок - скільки-то м`яса, скільки-то картоплі, капусти, яєць, молока тощо. Нікого не хвилювало де візьмеш...
Ця страшна система рабства ХХ століття проіснувала 36 років. Лише 1966 року трудодні скасували, і колгоспникам почали платити зарплату. Ну, як платити. Не назвеш 30-40 рублів шикарною зарплатою.
І ще, в містах теж існувало кріпацтво - ніхто не мав права перейти з однієї роботи на іншу без дозволу. А хто тобі дозволить? Така система існувала з 2 жовтня 1940 по 10 вересня 1953. Але там хоча би зарплату платили і робочий день був 8 годин, а не 14, як у колгоспі.
 
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ