Вказівки Князеву, багатомільйонні позики й інше зі справи заступника Єрмака Смирнова

За матеріалами інтернет-видань 30.06.2024 289
    Про справу колишнього заступника Єрмака Смирнова. Під час судових засідань прозвучали дуже цікаві подробиці.
Зокрема, про вказівки ексголові Верховного Суду Князєву, порятунок столичної судді від поліції і не тільки.
   Центр Протидії Корупції, сторінка ФБ.
   Ось про порятунок судді. 4 серпня 2022 року Смирнов написав водію про те, що одну із київських суддів зупинила поліція: "одна наша судья попалась ментам под протокол. Права забрали и уехали. Оставили одну без прав в комендантский час. Какие варианты?" Згодом водій їде забрати суддю, після чого відписує Смирнову: "відвіз".
   Ось так. "Наша судья". А всюди розповідають, що Офіс президента ніяк не впливає на суди. Угу, і на правоохоронні органи Єрмак з Татаровим ніяк не впливають, ви що.

   Апеляційна палата ВАКС залишила без змін заставу у 10 млн грн. для ексзаступника голови Офісу президента Андрія Смирнова. При цьому прокурор просив збільшити заставу до 17 млн грн, а захист навпаки просив відмовити у застосуванні застави.

   Також Смирнов повинен дотримуватися певних обов’язків, зокрема здати закордонні паспорти, не покидати Київ та утриматися від спілкування з визначеними в ухвалі свідками.

Колишнього посадовця підозрюють у незаконному збагаченні на 15,7 млн грн. Санкція статті передбачає до 10 років позбавлення волі.

Примітно те, що про підозру Смирнову повідомили вже після того, як його звільнили з Офісу Президента. Схожі історії у НАБУ вже були із колишнім головою Нацбанку Кирилом Шевченком та ексголовою Держспецзв’язку Юрієм Щиголем.

   Слідство перевіряє причетність Смирнова ще до двох злочинів: отримання неправомірної вигоди і декларування недостовірної інформації. 

Що ж до епізоду стосовно можливого незаконного збагачення, то тут йдеться про набуття двох автівок (Mercedes-Benz G-класу та Volkswagen Multivan), двох мотоциклів (Honda та BMW), кількох паркомісць в Києві, квартири у престижному ЖК у Львові та земельної ділянки на Закарпатті. Вартість усіх активів становить понад 17 млн грн. При цьому НАБУ вважає, що квартира, земля та паркомісця були придбані зі знижкою в декілька разів.

Під час розгляду клопотання у суді першої та апеляційної інстанції прозвучали цікаві подробиці.

   Слідство вказує, що законних доходів для набуття такого коштовного майна ні у Смирнова, ні у його брата не було. Зокрема, у Андрія Смирнова до 2022 року не було заощаджень, а за 2020-2022 роки його офіційний дохід склав лише 3, 9 млн грн, із яких частина коштів йшла в повернення раніше отриманої позики. 

   Враховуючи всі деталі справи, детективи вважають, що ексчиновник міг легально витратити на придбання майна лише 1,3 млн грн. Тому різницю між вартістю активів і цією сумою інкримінують як розмір незаконного збагачення.

   Андрій Смирнов навпаки вважає, що слідство надає “мотлох, а не докази”. Він стверджує, що користувався лише невеликою частиною активів. За словами Смирнова, просто треба було знайти крайнього з Офісу Президента. Тому нашкребли активів на суму у 17 млн грн, хоча жодного відношення до більшості із них він нібито не має.

   За версією детективів, основна частина майна формально записали на рідного брата Смирнова Ігоря. Проте колишній топпосадовець зберіг за собою право розпоряджатися цими активами. Наприклад, платіжки за комунальні послуги щодо різних активів приходили на пошту “ANdefender”. Слідство вважає, що це була пошта Андрія Смирнова.

Вперше про майно, записане на брата, розповів у 2023 році журналіст УП Михайло Ткач. Сам Смирнов тоді запевняв, що жодного відношення до придбаної братом нерухомості чи автівок не має. Що у брата своя сім’я і своє життя. 

“Мій брат займався буквально всім. Михайло, всім чим можна, він займався. От просто це людина, яка могла знайти себе в усьому. … Скуповувати, продавати, вони там з дружиною…дружина, здається, його ФОП. Да. Зараз я з ним оце буквально на днях розмовляв, він запитував мене чи слід йому відкривати ФОП, тому що він хоче взагалі відкривати автомийку і СТО в перспективі. З 21 року, здається, з травня, він пішов на роботу радником з питань безпеки в аграрний фонд», – пояснював Смирнов.

                       Багатомільйонні позики 

   Наявність коштів на купівлю майна у брата захист пояснював позикою від сімейства Астіонів. У суді першої інстанції захист говорив про те, що брат Смирнова позичив у Василя Астіона 350 тисяч доларів, інших деталей Смирнов не знав. При цьому познайомилися брат і Василь Астіон лише кілька років тому. Василь Астіон є кумом Андрія Смирнова та свідком у цій справі. 

Можливо, версія із позикою виникла уже в суді, адже під час коментарів журналістам про жодні позики Смирнов не згадував.  Ще більш сумнівною ця версія виглядає через те, що у 2023 році Василь Астіон сам брав чималі позики, наприклад 500 тисяч доларів від особи з прізвищем Пелех, 600 тисяч доларів від групи МХП. Тому не дуже зрозуміло, як за рік до цього він зміг надати безпроцентну позику брату Смирнова у сотні тисяч доларів.

В апеляції вже зайшла мова про те, що позику брат міг отримати не від Василя Астіона, а від його матері. Хоча прокурор зауважив, що у процесі слідства вдалося встановити, що угода не була укладена в ту дату, яка в ній зазначена. Тобто це нібито зробили “заднім числом”.

                                   Вплив на суддів

   Звучали на засіданні цікаві подробиці про можливий вплив Смирнова на суддів. Нагадаємо, що в Офісі Президента Смирнов відповідав саме за напрямок судової реформи та взаємодію із судовою гілкою влади.

Так, слідство володіє даними про те, як Смирнов давав вказівки тодішньому голові Верховного Суду Всеволоду Князєву. Зокрема, у одній із розмов з абонентом, підписаним “Всеволод Князєв”, посадовець ОП ставить задачу співрозмовнику поспілкуватися з певного питання з головою апеляційного суду Кузьмишиною. На що Князєв погодився і сказав, що все виконає. Ймовірно, йшлось про голову Шостого апеляційного адмінсуду Олену Кузьмишину.

   Іншим епізодом зі згадкою суддів стала переписка Смирнова із своїм водієм від 4 серпня 2022 року. В ній Смирнов написав водію про те, що одну із київських суддів зупинила поліція: “одна наша судья попалась ментам под протокол. Права забрали и уехали. Оставили одну без прав в комендантский час. Какие варианты?”. Згодом водій їде забрати суддю, після чого відписує Смирнову: “відвіз”.

                                Допомога друзів

   Заставу у 10 млн грн за Смирнова вніс його товариш Євген Астіон. Ймовірно, це брат уже згаданого Василя Астіона та син колишнього керівника київського УБОПу, генерала міліції Миколи Астіона. Цікаво й те, що у 2019 році Андрій Смирнов сам брав позику в матері Василя та Євгена – Ольги Астіон – у розмірі 9,8 млн грн.

Під час проведення обшуку за місцем проживання Василя Астіона детективи встановили наявність у нього майна у Відні. При цьому Астіон володів інформацією, що НАБУ зверталося до прикордонників і він перебуває у них на “контролі”.

Під час купівлі одного із транспортних засобів Смирнову нібито допомагав Олександр Скічко, колишній нардеп від Слуги народу та нинішній голова Черкаської ОВА. 

Також допомогу у набутті майна та подальшому управлінні ним надавав водій Смирнова.

Прокуратура вважає, що злочин вчинявся із залученням третіх осіб саме для того, щоб замаскувати інформацію про те, що насправді актив набуває Андрій Смирнов. Обвинувачення зауважувало, що Смирнов та його близькі мають достатньо високий рівень інтелекту, володіють знаннями у сфері права, тому спосіб набуття активів і схема приховування реального власника була продумана і побудована заздалегідь. А після виходу розслідування Української правди Смирнов нібито вживав низку заходів для приховування своєї причетності до активів.

                        Багатомільйонні активи

   Повернемося до самих активів, які інкримінують посадовцю у якості незаконного збагачення. Їх умовно можна поділити на декілька груп: автомобілі, мотоцикли, паркомісця, квартира у Львові та земля на Закарпатті.

                                Автомобілі

   Автомобіль Mercedes-Benz G-Wagen брату Смирнова нібито продав знайомий Сеяр Куршутов за 650 тисяч грн. Водночас товарознавча експертиза встановила значно більшу вартість цього авто у 1,7 млн грн. 

   Про дійсного власника авто можуть вказувати деякі переписки Смирнова з його водієм. Детективи вказують, що водій, який з вересня 2019 року по жовтень 2022 року був закріплений за посадовцем, виконував різні вказівки щодо набуття та використання частини активів, зокрема цього автомобіля. За рахунок коштів від Смирнова водій купував запчастини та ремонтував старі деталі. Звітував він напряму Смирнову, зокрема надсилав фото шин, запасок і т.д., а сам автомобіль зберігався поряд із житлом посадовця у Києві.

   Також згадується автомобіль і в інших переписках Смирнова з водієм: “На Гелике смысла ехать во Львов нет, нам тупо бензина не хватит”, “Приедет Вениславский, будет смотреть Гелик, может продадим”.

   За словами підозрюваного, автомобілем він дійсно користувався, але машина була зламана, постійно не заводилася, тому й ціна була така низька. Смирнов каже, що машину продав його брату друг Сеяр, який зараз проживає за кордоном, сам він користувався цією машиною мало, “давав доручення водію, можливо разів 15 їздив на ньому”. Але машина була брата, сам же Смирнов каже, що зазвичай їздив на службовому авто.

   Інше авто, Volkswagen Multivan, брат Смирнова нібито придбав для подальшого перепродажу з ідеєю заробітку. Це нібито була спільна ідея брата з кумом Смирнова Василем Астіоном, який мав допомогти придбати автомобіль. При цьому авто хотіли ввезти в Україну у травні 2022 року, бо тоді можна було це зробити без сплати мита. Смирнов каже, що машина давно виставлена на продаж, а на ній він їздив лише двічі, коли вони з братом возили в авто велосипеди, щоб покататися за містом.

Примітно, що у всіх транспортних засобах були номерні знаки, які містили однакові цифри “0055”, змінювалися лише букви на номерах.

                               Мотоцикли

   Мотоцикл марки Honda раніше був зареєстрований на друга та адвоката Смирнова Юрія Іващенка. Саме Іващенко здійснює захист Смирнова як адвокат. Вже після розслідування журналістів мотоцикл переоформили із Іващенка на Смирнова. При цьому Іващенко не має права на керування мотоциклами.

Смирнов стверджує, що лише вчив Іващенка їздити у заміських закритих комплексах. При цьому поради щодо купівлі цього мотоцикла надавав саме Смирнов. Він же домовлявся про його купівлю, спілкувався з дилерами і т.д. Згодом виявилося, що “поради були так собі” і Іващенку цей мотоцикл не підійшов через “зміщений центр тяжіння”. Тому Іващенко продав його Смирнову. Близько 10 разів мотоцикл ставили на паркінг біля будинку посадовця.

Другий мотоцикл – BMW – Андрій Смирнов нібито хотів придбати своєму брату як подарунок на день народження. Було це влітку 2022 року. Смирнов самостійно їздив в салон, попросив скинути інформацію про мотоцикл водію, так як такої комплектації не було. Смирнов каже, що жодного разу у житті не сидів на цьому мотоциклі. Хотів зробити брату подарунок, але згодом брат нібито вирішив придбати його самостійно. 

Паркомісця та гараж

Вартість паркомісць за документами склала 92 тисячі та 95 тисяч грн. Водночас експертиза встановила, що ринкова вартість паркомісць складала не менше 450 тисяч грн. Занижена ціна допомогла уникнути сплати високих податків. При цьому саме Смирнов нібито здійснював оплату комунальних послуг, на його електронну пошту приходили платіжки тощо. Згодом, поряд із паркомісцями, придбали гараж за 60 тисяч грн, хоча ринкова вартість становила уже понад 730 тисяч грн. Гараж записаний на брата Смирнова Ігоря. При цьому він проживає у зовсім іншому районі Києва і вже мав два паркомісця.

   Детективи також здобули докази того, як водій Смирнова писав в банк про сплату заборгованості за комунальні платежі по паркомісцях. Також в переписках було питання про те, скільки фактично коштують паркомісця. Тобто реальна і договірна ціна із самого початку були різні. Почеркознавча експертиза встановила, що підпис за оплату паркінгу ставив саме Смирнов. Адміністратор паркінгу підтвердив, що Андрій Смирнов і його водій користуватися машиномімцем. Ігоря Смирнова адміністратор не знає і ніколи не бачив.

Версія ж захисту полягає у тому, що у 2021 році брат нібито вирішив вкластися в паркомісця, щоб потім вигідно їх продати. При цьому Смирнов не заперечує, що давав вказівку водію поїхати та дізнатися умови продажу для брата, домовитися про все і організувати нотаріуса. На цьому паркінгу брат нібито зберігав Volkswagen Multivan, потім Mercedes-Benz. І лише зараз Смирнов підписав з братом офіційний договір оренди і тепер платить брату орендну плату за одне паркомісце.

            Квартира у Львові

   Квартиру на понад 100 квадратів у престижному ЖК “Авалон 37” у Львові придбали всього за 1,2 млн грн, хоча ринкова вартість такої квартири може становити близько 9,4 млн грн. В антикорупційних органах вважають, що згодом “заднім числом” створили фіктивні документи про доплату за квартиру. Кошти за квартиру надійшли нібито в червні 2022 року, хоча за договором це мало відбутися у липні.

   Вказаного забудовника довгий час пов’язували із львівським бізнесменом та власником футбольного клубу “Рух” Григорієм Козловським. Як стверджується у публікації NGL.Media, кілька років тому Козловський активно їздив на зустрічі із мешканцями сусідніх будинків поряд з майбутніми об’єктами та представляв інтереси забудовника на засіданнях у міськраді. Згодом він заявив, що більше не має жодного стосунку до цієї компанії. Однак у публікації журналістів-розслідувачів акцентують увагу на тому, що тінь Козловського виникає за кожним четвертим покупцем квартири у цьому ЖК. 

Примітно, що у судах в той час якраз розглядалася справа про нібито ухилення від сплати податків “Винниківською тютюновою фабрикою”, що перебуває під контролем Козловського. Мабуть тут варто нагадати, що Андрій Смирнов курував в ОП саме “взаємодію” з судами. Сам Смирнов заперечував будь-який зв’язок з Козловським.

Втім, певний зв’язок все ж знайшли НАБУ і САП. Зокрема, юрист Козловського Юрій Ломага пересилав Центру продажу у Львові ідентифікаційний код Ігоря Смирнова, а за квартиру нібито платили на основі партнерського договору між ОС (Олександр Свіщов) та ГП (Григорій Петрович Козловський). 

Підозрюваний підтвердив, що дійсно допомагав брату, зокрема давав розпорядження водію як довіреній особі і той возив брата до Львова, але на підписанні угоди нібито не був присутній. Водій також сплачував за комунальні послуги. Але сам Смирнов нібито ніякого відношення до цієї квартири ніколи не мав і не знає жодних людей, які займалися продажем цієї квартири. 

За його словами, він ніколи не був біля будинку, де знаходиться квартира: “Боженька мене відвів, що я не встиг пройти повз той будинок у Львові. Не було ні змоги, ні бажання їхати, бо то квартира брата. В квартирі зроблений ремонт і є дитяча кімната. Це підтверджує той факт, що квартира брата, адже у мене самого малолітніх дітей немає”.

Прокуратура вважає, що доводи про дитячу заслуговували б на увагу, якби слідство не володіло інформацією, що ремонт розпочався у ній значно пізніше, лише після того, як Смирнов дізнався про журналістське розслідування. При цьому у показаннях Ігор Смирнов казав, що хотів пошвидше зробити ремонт і переїхати у квартиру. Так само платіжки на ім’я Ігоря Смирнова почали приходити лише після виходу журналістського розслідування. 

Земельна ділянка 

Також на брата Смирнова записана земельна ділянка у Закарпатській області за 10,6 тисяч грн, тоді як ринкова вартість перевищувала 1 млн грн. Для купівлі нерухомості залучили того самого водія Смирнова і він перевозив брата до ділянки і назад. Підозрюваний заявив, що нібито не знає, як виглядає і де знаходиться земельна ділянка, ніколи там не був і в очі не бачив власника.

У вересні 2022 року кум Смирнова Василь Астіон двічі був в зоні дії базових станцій у Мукачево, де знаходиться ділянка. Смирнов же каже, що Астіон в ці дні якраз проходив кордон, а земельна ділянка, так сталося, розташована прямо на кордоні. Смирнов також зауважував, що у чинного директора НАБУ Семена Кривоноса в декларації є земельні ділянки по декілька гектарів за ціною у 30 тисяч гривень, але це чомусь нікого не цікавить.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ