Горіхи пропонуємо із Америки, Франції. Це основні країни, які мають найкращі сорти. Ми обираємо ті, які підходять за схемою посадки для суперінтенсивного саду — 8х4 м, що дає можливість швидше отримувати дохід, але за умови застосування ідеальної агротехніки. Дуже важливо проводити обприскування, фітосанітарний захист. Для захисту від бактеріозу потрібне обприскування по листу мідними препаратами.
Волоський горіх з України заходить на європейський ринок
Про це AgroPortal.ua розповів засновник ФГ «Воля Сад» на Львівщині Олег Валько.
«Ми працюємо у цій сфері близько 10 років. Стартували з 20 дерев. Побували в Молдові, подивились, як вони ростуть, і після того почали в себе підсаджувати невеликі площі в 1,5-2 га. П’ять років тому посадили 22 га, зараз площа складає 55 га. Цієї весни в межах грантової програми плануємо висадити ще 50 га», — розповідає Олег Валько.
У садах ФГ «Воля Сад» забезпечують найкращі умови для вирощування волоського горіха. Крім того, надають послуги з проєктування майбутнього саду, починаючи з аналізу ґрунту, підбору сорту під регіон тощо. Розроблено вже не один такий успішний проєкт, декілька з них були реалізовані й минулого року. Крім того, проєкт також подається на грантову програму, а отримання гранту — це вже перший успіх.
Він додає, зараз вони сконцентрувалися на сорті Піщанський, який росте по всій Україні, має смачне і світле ядро із виповненістю 52-60% та легко виймається метеликом і підходить для машинного коління. Цей сорт високо оцінюють на міжнародних виставках. Схема його посадки — 8х8 м, на 1 га припадає 156 дерев. За словами горіховода, новачки можуть починати закладати сад з 1 га, а грантова програма дається максимально на 25 га. Зараз із Геннадієм Юдіним із «Української асоціації горіховодів» вони працюють над спільним проєктом, у межах якого власники горіхових садів зможуть надалі об’єднуватись задля великих замовлень для потужних клієнтів і працювати так з ними протягом року. Однорідні сортові горіхи зі світлим ядром та однаковим калібром, який підходить під машинне коління, високо ціняться на світових ринках, і ціна на них буде краща тоді, коли це будуть вели кі партії, і коли контракт виконуватиметься протягом цілого року.
«Горіх можна садити будь-коли, усе залежить від регіону. Якщо клімат засушливий, мало дощів, то, звичайно, краще це робити восени. У нашому краї через велику кількість опадів нерентабельно так садити, адже горіх викопується доволі пізно, тож слід чекати, поки опаде листя, перші морози вдарять, і тільки тоді приступати до посадки. Ми чекаємо весни, коли все підсохне, трактор викопає ями. Плануємо 50 га максимально засадити за 10 днів. Головне, щоб були люди, хоча зараз із ними проблема», — продовжує Олег Валько.
У ФГ «Воля Сад» ціна саджанців складає приблизно 400 грн, всі вони сертифіковані, привиті. Якщо брати сорт Піщанський, то потрібно 56 дерев на 1 га, а ще — відповідна техніка для робіт у саду. Якщо площа в кілька гектарів, тоді можна обійтися ручною працею. Як варіант, у селі власники земельних паїв можуть об’єднатися, створити кооператив та придбати необхідну техніку для обробітку.
Горіх — це кущове дерево, яке потребує правильного формування крони, а в перші два роки — проведення зелених операцій під час вегетації та весняних обрізок по формуванню крони. Дерево має сформуватися до 5 років включно. Після 5 років ми тільки видаляємо сухі зламані гілки або ті, що заважають. Інших обрізок не проводимо. Якщо цього не зробити, то й врожай буде менший. Просто посадити дерево замало. Перший врожай, який вже можна продавати, буде на 6-7 рік. На 7-8 рік уже можна отримати від 1 до 1,5 т.
За його словами, промислові сорти горіха відрізняються від тих, що ростуть скрізь у нас на подвір’ях. В Америці горіхи вирощують промисловці, а домогосподарства взагалі цим не займаються. В Україні ж, навпаки, промислових садів майже немає. Олег Валько впевнений: щойно рівень життя українців почне зростати, виробники перейдуть на сортовий горіх. Але вже зараз Україна починає виходити за цим горіхом на європейський рівень.
Олег Валько додає, що в Україні сьогодні заводів із вторинної переробки горіхів — там де є коління, калібрування — достатньо, а от із первинної переробки їх одиниці.
Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку >>> Читайте нас в Instagram >>> Підбірка новин сайту в GoogleNews >>> Статті з газети Фермер Придніпров'я