ерефія 815 разів використала хімічну зброю проти воїнів ЗСУ

За матеріалами інтернет-видань 10.02.2024 330

    Командування сил підтримки заявило, що найчастіше росіяни використовують гранати К-51, РГР, РГ-В, у яких міститься небезпечна хімічна речовина CS, заборонена для ведення війни Конвенцією про хімічну зброю.

   росія з початку повномасштабного вторгнення використала 815 разів гранати з отруйною хімічною речовиною проти українських військових. Про це повідомило Командування сил підтримки.

   У звіті йдеться, що тільки за січень 2024 року таких випадків зафіксовано 229 випадків.

   "Мобільними групами та іншими підрозділами угруповання сил і засобів підтримки зафіксовано 815 фактів застосування російською федерацією боєприпасів, забезпечених отруйними хімічними речовинами. З них тільки за січень 2024 року — 229 випадків", — ідеться в повідомленні.

   У ЗСУ повідомили, що найчастіше росіяни використовують гранати К-51, РГР, РГ-В. У них міститься небезпечна хімічна речовина CS, заборонена для ведення війни (бойових дій) пунктом 5 статті 1 Конвенції про хімічну зброю.

   "Підрозділи РХБ розвідки проводять відбір проб ґрунту, рослинності, уламків боєприпасів і направляють їх для проведення аналізів", — зазначили в Командуванні сил підтримки.

Україна, війна, Росія, хімічна зброя, інфографіка Fullscreen
   рф застосовує хімічну зброю проти українців
Фото: Командування сил підтримки

  Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) у звіті від 9 лютого зазначили, що газ CS і PS вважаються засобами для боротьби з заворушеннями (RCA), подразнювальними хімічними сполуками, які не обов'язково є смертельними, але чинять надзвичайно дратівливий і шкідливий вплив, особливо при вдиханні. Конвенція про хімічну зброю, яку Росія ратифікувала 1997 року, забороняє використання RCA в бойових діях.

   У ISW заявили, що російська 810-та бригада морської піхоти нещодавно визнала у своєму нині вилученому дописі в соцмережах, що навмисно використовувала гранати К-51 з газом CS під час атаки на українські позиції біля Кринок на східному (лівобережжі) Херсонської області.

   "Фокус".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ