Вони були першими. Це найважче

За матеріалами інтернет-видань 20.02.2023 208

     Лютий 2014-го. Майдан.

Десь в середині лютого, коли я пересувався між барикадами, мені подзвонив посол США і попросив про термінову зустріч.

    У кімнаті Будинку профспілок зібралися посли G7. Після коротких реплік американський посол дуже офіційним тоном сказав: "Від імені Уряду США та усіх присутніх ми просимо вас докласти усіх зусиль для збереження мирного характеру революції. Пропоную вам телефонну розмову з віце-Президентом США п. Байденом". У кімнаті з'явилися помічники із супутниковою антеною.

 Шуляк назвал количество пострадавших бойцов ВВ во время протестов на Майдане  – новости на УНН | 17 мая 2018, 11:10
    Ситуація була дивною, адже я не був офіційним лідером Майдану, не керував Радою Майдану чи сотниками. Тоді я часто жартував, що я – напівпровідник між вождями і майданівцями, який мав право матюками пояснювати настрої першим і обов'язок по 100 разів на день пояснювати план дій - другим.

    Як завжди в складній ситуації, я віджартувався: "Ні, пане посол, я б хотів говорити з Обамою".

Посол нахмурився і сказав, що пан Президент дуже зайнятий.

    Я ж посміхнувся: "Зрозуміло, авжеж. Але я не з ним хотів говорити, а з Першою леді, Мішель. Мене цікавить, де вона бере насіння для такої гарної капусти, що вирощує біля Білого Дому".

    Посли довго сміялися. Але супутниковий телефон вже дзвонив.

    Розмова з п. Байденом була дуже теплою. Він висловив захоплення мужністю Майдану, підтримку американського народу й Уряду, а в кінці сказав фразу: "Я знаю, що у януковича залізні яйця, але впевнений, що ви переможете".

     Я нахабно відповів: "Ви помиляєтеся, пане віце-Президент. Це не яйця януковича, це залізні руки путіна, який тримає за яйця януковича. Ми боремося не стільки з янеком, як з путіним".

    Окееей, – протягнув Байден. – Удачі вам.

    Потім були страшні 18, 19 лютого. Десятки убитих, сотні поранених. путін спробував убити самостійну Україну. А коли не вийшло – 20 лютого 2014 почав війну.

    Зараз на фронті ті ж настрої, що панували на Майдані в ці дні лютого 2014-го. Перед нами – сотні тисяч рашистів, тисячі танків і сотні літаків путіна. Але плєшфюрер так і не зрозумів: при найбільшій небезпеці прості українці стають героями. Концентруються, жартують і перемагають.

    Ven Seremos, друзі!

     Вічна пам'ять Героям Небесної сотні. Вони були першими. Це найважче.

У Києві сім'ї героїв Небесної Сотні та бійці АТО вшанували пам'ять загиблих  за Україну

       "УП".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ