Вперше в історії український університет увійшов до рейтингу найпрестижніших вишів світу

Микола Нечипоренко 17.08.2024 111

 

   Так і хочеться з гордістю та радістю похвалитися перед відвідувачами сайту "Фермера Придніпров'я" тим, що давно уже, звичайно, та свого часу і я закінчив Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка. Якщо хочете знати, і у шестидесяті роки минулого століття, тобто у колишні радянські, "застійні", як їх потім нарекли, роки Київський університет славився також на всю планету. Інша  річ, що зі здобуттям Україною незалежності якось він не міг чи то втовпитися, чи вирізнитися з-поміж  відрзу кількох десятків, а далі ще більшої кі льності університетів, котрі у нашій країні виникли справді густо-густо, як грибів після дощу. По суті один поперед одного створювалися приватними, а окремо існуюсчі раніше інститути теж навперейми домагалися вищих статусів.

   Та рано чи пізно істина завжди бере верх: щойно надійшло повідомлення, що вперше за історію Незалежності нашої країни український університет увійшов до рейтингу найпрестижніших вишів планети. Цей рейтинг складають щороку на підставі кількох параметрів, які визначають місце вишу у світовій навчальній та науковій царині. Досі українські університети не тільки в теперішні часи, а ніколи й раніше до такого списку не потрапляли.

Університет з України вперше увійшов до рейтингу найпрестижніших вишів планети - today.ua

Про цей, поза сумнівом, приємний факт йдеться в інформації Міносвіти України.

Як стало відомо, до цьогорічного глобального рейтингу найпрестижніших вишів Academic Ranking of World Universities 2024 увійшов Київський національний університет імені Тараса Шевченка.    

"ARWU є найстарішим з глобальних рейтингів, який має стабільну методологію, засновану на шести дослідницьких метриках", - зазначають у Міносвіти.

Виші відбирають за критеріями академічної та дослідницької ефективності. Зокрема, університети оцінюють за такими критеріями:

  • випускники та співробітники, які отримали Нобелівські премії та медалі Філдса;
  • високоцитовані дослідники;
  • роботи, опубліковані в журналах Nature і Science;
  • роботи, індексовані в основних індексах цитування;
  • академічна успішність закладу на душу населення.

Університет, який здобув найвищу оцінку за сукупністю цих критеріїв, отримує 100 балів. Решту вишів – оцінюють у відсотках до найвищого балу.

Університет з України вперше увійшов до рейтингу найпрестижніших вишів планетиУніверситет з України вперше увійшов до рейтингу найпрестижніших вишів планети

Загалом цьогоріч на розгляд було представлено  2500 університетів із різних міст світу. З-поміж них відібрали 1000, які й увійшли до глобального рейтингу. Український виш увійшов до останньої сотні. У цьому рейтингу не закріплюють конкретних місць за кожним університетом, а просто розміщують їх у сотні. Тобто Київський університет імені Шевченка знаходиться у сотні вишів, що ділять між собою 901-1000 місця.

Верхні позиції у цьому рейтингу традиційно посідають американські виші. Зокрема, цьогоріч трійка лідерів виглядає так:

  1. Гарвардський університет.
  2. Стенфордський університет.
  3. Массачусетський технологічний інститут.

Університет з України вперше увійшов до рейтингу найпрестижніших вишів планети


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ