ВР почала «глушити» безмежні «апетити» лісівників, а вони опираються

Григорій Давиденко 08.06.2024 395
ВР почала «глушити» безмежні «апетити» лісівників, а вони опираються

  Державні лісівники явно перевершують браконьєрів лісу за масштабами завданого довкіллю лиха. У 2016-му у Січеславщині трапився резонансний випадок: Державне підприємство «Дніпродзержинське лісове господарство», яке очолював тоді нещодавно, нарешті, звільнений Іван Яловий, задумало суцільну рубку 5 гектарів білої акації у... заповідному урочищі "Гора Калитва"!

   Тож розробники проєкту Національного природного парку "Орільський" - доцент біології Вадим Манюк і знавець лісів Петро Чегорка - почули про біду, приїхали на Калитву, остежили намічені до вирубки в Ноджиному яру квартали і авторитетно заявили: "Деякі старі дерева, дійсно, вражені хворобою. Але підстав для суцільної рубки катма". І місцеві небайдужі мешканці з Царичанки і Китайгорода кілька днів фізично блокували роботу найнятої лісівниками бригади хвацьких лісорубів та техніки. Проте органи правопорядку констатували "документи у лісівників законні, суцільне вирубування дозволив державний таксатор із Харкова, підстав для заборони рубки немає".

  Відтак 5 га духмяної, оспіваної багатьма поетами акації заповідного урочища "Гора Калитва", висадженої руками жіночої бригади Панаса Бутенка для збереження осадових порід гори льодовикового походження від розмивання дощами, вирізали упень. Обчикрижене гілля, замість дозволу місцевим жителям брати на опалення, хутко... спалили на місці.

   А стовбури акації і товсті гілки розпиляли на поліна 30 см завдовжки. І десятками рейсів потужних, багатотонних  "Камазів" перевезли, за неофіційною інформацією, до хатинок небідних людей поблизу міста Дніпро. Досі цей масштабний корупційний злочин лісівників проти природи залишається поза увагою компетентних органів (детальніше про це можна прочитати у статті "На Калитву - з сокирою?" в газеті "Сільські новини" 25. 10 2016 року).

    Щойно про деякі успіхи в пригашенні "апетитів" державних лісорубів повідомила Українська природоохоронна група, яку очолює відомий еколог Олексій Василюк.

   "Законопроєкт № 9516, яким планувалось скасувати Оцінку впливу на довкілля для суцільних санітарних рубок лісів, знятий з порядку денного Верховної Ради цього тижня! Розголос допоміг. Дякуємо всім, хто коментував, репостив, тегав і писав звернення до керівників депутатських фракцій ВР, ви неймовірні!

   Але, на жаль, перемога ще не остаточна: лісівники вклали занадто багато ресурсів у просування проєкту закону. Наприклад, організували з пів сотні листів від різних лісгоспів на підтримку законопроєкту. Спростити вирубку старих лісів попросили навіть 4 Нацпарки – Карпатський, Галицький, Шацький та «Святі Гори» 🤦‍♀️

   Тому, якщо ви ще не написали звернення до голів фракцій ВР, просимо зробити це.

Зі свого боку ми слідкуватимемо за розвитком подій і обов’язково інформуватимемо вас".

  Війна війною, а лісівники пнуться робити "своє" - всуціль плюндрувати усі, без виключення навіть заповідних, українські ліси. Саме ті ліси, площу яких Україна має суттєво, за програмою Кабміну "Зелена країна" 2021 року, збільшити на гучно обіцяний мільярд дерев.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ