Вже купуємо електроенергію в Білорусії. Що далі?

За матеріалами інтернет-видань 07.11.2021 288
Білорусь заявила про початок експорту електроенергії в Україну. У Раді підтвердили УНІАН

У Міністерстві енергетики Білорусі заявили, що 6 листопада відновили постачання електроенергії в Україну. Голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус уточнив, що імпорт білоруської електроенергії здійснює українська компанія "ТЕТ груп".

"Білоруська електроенергія почала надходити до української енергосистеми 6 листопада. Відповідно до підписаного контракту, поставки будуть здійснюватися протягом листопада", — йдеться у повідомленні білоруського Міненерго.

У відомстві додали, що білоруська сторона сформувала графік постачання електрики з урахуванням технічних можливостей: режимів роботи енергосистеми та потужностей генеруючого обладнання.

Згодом голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус підтвердив, що імпорт білоруської електроенергії розпочала українська компанія "ТЕТ груп". За його даними, кінцевим бенефіціаром цієї компанії є Віталій Бутенко, який раніше очолював компанію "ДТЕК Трейдінг", що входить до структури "ДТЕК" та "Д.Трейдінг" Ріната Ахметова.

"Ця компанія ніколи раніше не здійснювали імпорт, свою діяльність розпочала лише у жовтні і вже перевіряється регулятором на предмет махінацій на енергоринку на сотні мільйонів гривень. Тим не менше, саме ця "ТЕТ Груп" обходить і державний "Енергоатом", і "ЕРУ Трейдінг", який працює на ринку понад 5 років, і отримує ексклюзивний/монопольний доступ до білоруської електроенергії", — написав Герус у Facebook.

Він зазначив, що йдеться про іморт 5 мегаватт на годину. Всього в аукціоні за доступ до міждержавного перетину для імпорту електроенергії брали 16 компаній, купили його чотири учасники, в тому числі національна компанія "Енергоатом". Ось так попередні кількарічної давності досягнення українського уряду - відмова від купівлі енергії в держави-агресора чи її союзника - зведені нанівець бездумними "реформами" сучасного Кабміну.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ