Як 85 літ тому постала Карпатська Україна

За матеріалами інтернет-видань 16.03.2024 433
15 березня 1939 року Карпатська Україна проголосила незалежність –  АрміяInform
     
   Софія Федина, народний депутат України, сторінка ФБ.
   Історичні дописи не набирають багато переглядів і вподобайок, але це ви не можете пропустити.
   Учора була 85-та річниця з дня проголошення Карпатської України. Держави, яка сказала всьому світу, що стала незалежною, вільною та українською.
    Унікальні історичні кадри було зафільмовано, тому обов'язково перегляньте відео до цього допису.
   В той день з трибуни Сойму, який зібрався у Хусті, було сказано «Наша Земля стає вільною, незалежною та проголошує перед цілим світом, що вона була, є й хоче бути УКРАЇНСЬКА. І коли б навіть нашій молодій Державі не суджено було довго жити, то наш Край залишиться вже назавжди УКРАЇНСЬКИЙ, бо нема такої сили, яка могла б знищити душу, сильну волю нашого українського народу».
   Утвердження Карпатської України є прикладом високої демократії та єдності. Важливо відзначити, що вибори до Сойму, який 15 березня 1939 року проголосив незалежність, відбувались по всьому краю і люди голосували за УНО - українське національне об'єднання, яке утворилось з усіх існуючих українських партій, крім комуністів. Тоді, у лютому 1939 року, з 92,5 % населення, що взяли участь у виборах (265 тис. осіб), 92,4 % проголосували за УНО!
Будівля Головної Команди під час проведення ІІ-го краєвого з’їзду Організ
   А 16 березня 1939, зазнавши значних втрат, ворог зумів захопити Хуст, а 18 березня, більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами. На Красному полі загинули близько 230 українських січовиків і добровольців, переважно семінаристів та пластунів...
   Але у гірських районах Карпатської України загони “Карпатської Січі” продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939!
Пам'ятаймо чин всіх тих, хто боровся за молоду Українську державу!

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ