ЯК БОРОТИСЯ З ПОЛЬОВИМИ МИШАМИ В СТЕПУ

За матеріалами інтернет-видань 12.12.2023 343

Мишоподібні гризуни заселяють до 40% посівів озимих на Дніпропетровщині

зростання чисельності мишей

Різка зміна погодних умов, що спостерігалась протягом першої декади грудня на Дніпропетровщині, була несприятливою для розвитку мишоподібних гризунів. При обстеженні сільськогосподарських угідь незначне збільшення житлових нір виявлене на посівах багаторічних трав та неорних землях.

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Дніпропетровській області.  

На посівах озимої пшениці гризунами заселено 37% обстежених площ. Середня чисельність складала 1,4 кол./га з 2,9 житлової нори, максимально – 3 кол./га з 3 житловими норами.

Мишоподібними гризунами заселено 40% обстежених площ посівів озимого ріпаку, середня чисельність становила 1,5 кол./га з 2,9 житлової нори, максимально – 4 кол./га з 4 житловими норами.

Шкідники виявлені на всіх обстежених площах посівів багаторічних трав, середня чисельність колоній – 1,9 кол./га з 4,9 житлової нори, максимально – 5 кол./га з 6 житловими норами.

На неорних землях середня чисельність колоній гризунів складала 2,2 кол./га з 4 житловими норами, максимально – 6 кол. з 6 житловими норами.

В господарствах області, на площах посівів, де виявлено перевищення ЕПШ мишоподібних гризунів проводяться захисні заходи дозволеними до використання ротендицидами.

Особливо ефективною є глибока оранка, під час якої знищуються нори та гнізда шкідників. На даний час усе більше господарств з метою економії коштів через підвищення цін на дизельне пальне тощо проводять поверхневий чи нульовий обробіток ґрунту та нехтують зяблевою оранкою. На таких площах спостерігається більша чисельність гризунів. 

Нагадаємо, мini-till і no-till призводять до зростання чисельності мишей, на відміну від дискування ґрунту. Раніше повідомлялося, до нових умов адаптувалися майже всі мишоподібні гризуни.

Автор: Анжела Гаврилюк

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ