Як Фонд держмайна буде реалізовувати створення Земельного банку України

За матеріалами інтернет-видань 22.11.2023 310
Як Фонд держмайна буде реалізовувати створення Земельного банку України

На думку в.о. Голови Фонду держмайна України Олександра Федоришина, створення Земельного банку позбавить від детінізації доходів з використання державних земель сільгосппризначення.
З ухваленням Закону України №3272 Кабмін отримав нові повноваження — вилучати сільгоспземлі з ДП та передавати їх одному або декільком операторам для подальшої здачі в суборенду через відкриті аукціони в системі Прозорро.Продажі.

За словами посадовця, щоб цей інструмент запрацював, необхідно внести певні зміни до законодавства та опрацювати чималу кількість питань для формування чітких і транспарентних правил його роботи на ринку. Саме ці правила має узгодити створена Міжвідомча робоча група. На неї покладається розв'язання  низки питань, зокрема:  відповідність призначення ділянок згідно з кадастровим номером їхньому фактичному стану;  визначення моменту передачі земель для мінімізації втрат у сезон обробки;   врегулювання питань збору врожаю; збереження земель для потреб племінних господарств;  виокремлення будівель, лісосмуг, водних об’єктів та виготовлення землевпорядної документації; взаємодія з правоохоронними органами щодо зняття наявних арештів на земельні активи та інше.
Фонд планує провести консолідацію державних земель у декілька етапів. У першу чергу до Земельного банку можуть бути передані сільгоспугіддя ДП, які вже перебувають у процедурі банкрутства (припинення) на етапі ліквідації. У другу чергу — землі ДП, які не мають будь-яких обтяжень та обмежень. У третю та четверту черги — землі ДП, що мають проблеми і потребують індивідуального підходу.
 

“Перші дві черги земельних активів за умови консолідованої позиції всіх зацікавлених органів державної влади можуть бути передані до Земельного банку протягом 2-3 місяців. Паралельно ми розробляємо і плануємо подавати на розгляд Уряду проєкт положення про Земельний банк”, — розповів Олександр Федоришин.

У Фонді вважають, що Земельний банк стане одним зі стратегічних активів, які залишаться в держвласності і  перейдуть до Українського суверенного фонду.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ