Як нововведення закону 5600 вплинуть на дрібних фермерів?

За матеріалами інтернет-видань 27.12.2021 460

На думку голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Львівщини Ярослава  Кардаша, заявлені урядові програми на допомогу дрібним фермерам  - замилювання очей. Як відомо, фермерські господарства зможуть отримати безвідсотковий кредит до мільйона гривень. І при потребі придбати землю. Термін кредиту -  до десяти років. Відповідні зміни внесені урядом до Постанови про надання безвідсоткових кредитів сімейним фермерським господарствам.
Однак, Ярослав Кардаш вважає, що це  навряд чи  простимулює дрібних фермерів купувати землю. Наступного року на цю програму підтримки закладено лише 100 млн. грн. з можливістю збільшення бюджету. А якщо бюджет не збільшать, то участь у програмі зможуть взяти 100 фермерів на усю країну. І за умовами програми, кожен з них зможе придбати за безвідсотковий кредит лише до 20 га.
"Насправді ця влада робить усе можливе, аби змусити фермерів та усіх дрібних землевласників не купувати, а продавати землю. Саме для цього приймали законопроєкт 5600, який суттєво збільшує оподаткування фермерів. За цим законопроєктом податки платитимуть усі, хто має понад пів гектара землі. А це більшість селян, які часто не є фермерами й не продають вирощену продукцію, а вирощують для власного споживання”, - підкреслив Ярослав Кардаш.
До того ж, згідно з новим законом землю і продукцію, вирощену на ній, почнуть оподатковувати з 2022 року. Тобто податки доведеться сплатити у 2023 році. Це стимулює власників землі задуматись про її продаж. Причому, якраз з 2024 року  землю зможуть купувати юридичні особи.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ