Як поширити наймасштабніші в історії санкції на мільйони росіян?

За матеріалами інтернет-видань 28.10.2022 431

        Коли 19 квітня цього року Санкційна група Єрмака-Макфола вперше опублікувала свій "План дій щодо Посилення санкцій проти російської федерації", то майже поза увагою ЗМІ і суспільства залишилась один малопомітний, але від того – не менш важливий пункт розділу 4 Плану "Визначити російську федерацію державою – спонсором тероризму":

ІІІ. Визнати пропутінські, провоєнні політичні партії "Єдина Росія", "Комуністична партія Російської Федерації", "Справедлива Росія – за правду (СРЗП) " і "ЛДПР" посібниками тероризму, або особами, групами та організаціями, які беруть участь у підтримці терористичних актів, які, отже, мають бути внесені до чорного списку FATF.
 



Тоді мені вдалося переконати колег по санкційній групі у важливості саме інституційного, а не персонального підходу у санкціонуванні членів партій (тобто, санкціонування саме партії, а не окремих її членів), та на фоні нафтових, газових і фінансових санкцій цілком природньо, що для наших партнерів пріоритетним цей пункт ніколи не був.

     Аж поки 13 жовтня цього року мені з колегами не вдалося провести правку в резолюції N2463 Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка фактично закріпила відповідальність російських політичних партій за цю війну і за її наслідки.
 



    Тобто, формально – Рада Європи визнала причетність і відповідальність політичних партій російської держ думи у розв'язанні війни проти України.

І ось вже голова ПАРЄ – Тіні Кокс, на першому парламентському саміті Міжнародної Кримської Платформи публічно заявляє про те, що:

"не має бути ніякої безкарності ані для президента та уряду росії, ані для її парламенту"
 


      Тобто, на фоні певної стагнації виконання вже восьмого пакету санкцій і неоднозначності союзників щодо візового бану для росіян в ЄС, західні країни нарешті змінили своє ставлення до санкціонування російських політичних партій і вже всерйоз розглядають механізм реалізації цієї ідеї.

Чому вона (на мою думку) не менш важлива за фінансові, газові і нафтові санкції, що нам дасть визнання ЄР, КПРФ, ЛДПР та інших російських політичних партій "організаціями, які беруть участь у підтримці терористичних актів" та як через санкціонування лише 4-5 юридичних осіб нам вдасться дотягнутися не до сотень, а до мільйонів росіян, на яких тримається терористичний політичний режим Путіна – про все це у моєму ще вересневому інтерв'ю для німецької WirtschaftsWoche.

Нижче – український переклад цієї розмови, яка перетворилась на статтю "Russlands Duma-Parteien als Terroristen auf die Liste?"
 

        РОСІЙСЬКІ ПАРТІЇ ДЕРЖАВНОЇ ДУМИ ЗАРАХУЮТЬ ДО ТЕРОРИСТИЧНИХ?


Заборона на видачу віз росіянам – невдалий варіант компромісу з боку ЄС. Україна має дещо іншу ідею щодо боротьби з прихильниками путіна.

Дмитро Наталуха знається на елітах. Він написав магістерську роботу в Кембриджському університеті про формування української політичної еліти після 2004 року і про те, як вона зловживала державою у власних цілях. Незабаром, через два десятиліття, цей юрист має справу вже з російською елітою. Це було неминучим.

Пан Наталуха очолює Економічний комітет українського Парламенту і в тому числі – опікується питанням, які заходи можуть зупинити військову машину президента росії путіна.

      До цього часу багаті росіяни могли продовжувати приїжджати на Захід на шопінг, чому європейські країни-сусіди росії дуже перешкоджали. Вони хотіли заборонити в'їзд, але Німеччина та інші країни стверджували, що ця заборона вплине також і на противників режиму – відповідно, нещодавно результатом став компроміс, який нікого не влаштовує: візова угода з росією призупинена, таким чином час на оформлення документів збільшився. Однак чіткого негативного сигналу щодо агресора росії так і не було зроблено.

          Наталуха розробив альтернативний варіант, який має спрацювати значно ефективніше. Його ідея – наступна: Захід повинен оголосити партії, представлені в державній думі, організаціями, які сприяють тероризму. Бо це вдарить саме по тих, хто досі підтримував путінський режим, а відтак і його агресивну війну проти України. "Партії в Думі, в першу чергу, зробили цю війну можливою", – каже Наталуха.

            АВІАРЕЙСИ, ГОТЕЛІ, БАНКИ – АНУЛЮЮТЬСЯ

        Вторгнення путіна в Україну було чітко схвалено російським парламентом 23 лютого. З огляду на злочини проти людства та воєнні злочини в Україні, можна стверджувати, що депутати держдуми своїм голосуванням підтримують тероризм. Група експертів з питань санкцій, сформована паном Зеленським, до складу якої увійшов і пан Наталуха, схвалила цю пропозицію.

Такі партії, як "Єдина Росія" та Комуністична партія Російської Федерації, мають потрапити до списку терористів ЄС, який ведеться з часу терактів 11 вересня. Наразі до неї входить 21 організація, від відколотої від ОВП організації "Абу Нідал" до курдської " Соколи свободи Курдистану".

       Якщо до цього списку додати ще й російські партії, то наслідки будуть далекосяжними: кошти будуть заморожені, "жодна авіакомпанія, жоден готель, жоден банк в Європі не матиме права вести бізнес з тими, хто потрапив у цей список", – заявив Дмитро Наталуха. Багато хто постраждає: близько десяти мільйонів росіян є членами партій, які голосували за війну. Спецслужби знають, про кого йде мова, наголошує пан Наталуха. "І у кожного є вибір – залишатися в партії чи вийти з неї". На останнє, звісно, пан Наталуха і розраховує.

Спортсмени, артисти, народні депутати, які мають майно за кордоном – всі вони мали б визначитися зі своєю позицією.

                     ОЛІГАРХИ ХОЧУТЬ ЗБЕРЕГТИ БАГАТСТВО

      Німецький депутат Європарламенту Даміан Бьозелагер (Volt/Зелені) вважає такий підхід переконливим, оскільки він створює стимул для росіян дистанціюватися від режиму: "Це запустить процес. Причому, на відміну від санкцій, що діють досі, під удар потраплять не лише ключові фігури з безпосереднього оточення путіна, але й численні дрібніші структури його держапарату. "Ми говоримо про директора школи, який змушує своїх вчителів фальсифікувати вибори, і про директора заводу, який наказує своїм працівникам голосувати за певних кандидатів", – зазначає Наталуха, який сам народився в москві, коли його батько там навчався.

      Ця хитрість лише посилить тенденцію, яку вже запустили санкції: Заможні росіяни перевозять свої заощадження, які раніше зберігалися на Заході, назад до росії. Тривалий час вони уникали цього, оскільки не довіряли російській правовій системі.

путін намагається заманити російський капітал додому ще з 2018 року. Він обіцяє спеціальні податкові пільги в Калінінграді та зоні на кордоні з Північною Кореєю. Однак, очікуваний ефект наразі відбувається лише завдяки санкціям. Фігуранти списку масово вивели свої капітали із Заходу, щоб вони не були там заморожені. Про це відомо від Саїда Керімова, сина підсанкційного мільярдера Зулеймана Керімова, а також від включених до списку олігархів Андрія Гур'єва, засновника виробника добрив "ФосАгро", і сталеливарного магната Віктора Рашникова. Тільки за перші п'ять місяців 26 компаній повернули свої штаб-квартири до росії.

     Критика зростаючої кількості місцевих політиків, які закликають путіна піти у відставку в ці дні, свідчить про можливість протесту. Наталуха переконаний: "Єдиний спосіб змінити росію – зробити її більш демократичною".

        Наталуха, народний депутат України, хоче бачити всіх прихильників путіна в списку терористів.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ