Як працюватиме Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві?

За матеріалами інтернет-видань 28.01.2022 783

Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві розпочне свою діяльність 1 липня 2022 року.

За словами міністра аграрної політики та продовольства Романа Лещенка, діяльність Фонду дозволить профінансувати аграріїв на суму 24 млрд. грн.

 За кредитні кошти вони зможуть купувати сільськогосподарські землі, техніку, обладнання для сільгоспвиробництва.

Фонд надаватиме гарантії обсягом до 50 % непогашеної суми основного боргу та гарантії на строк дії кредитного договору, але не більше 10 років. Скористатися таким правом зможуть мікро-, малі та середні аграрні підприємства з основним видом діяльності у вигляді виробництва сільськогосподарської продукції та володінням до 500 га землі.

На думку Романа Лещенка, дрібні фермери не мають доступу до кредитних ресурсів: банкам не цікаво з ними співпрацювати. Їм значно простіше працювати з великими та середніми клієнтами (понад 2000 га) або ж з агрохолдингами.

«Це саме той випадок, коли державі важливо втрутитися,  і зменшити ризиковість кредитування дрібного фермерства та підтримати його», - підкреслив Роман Лещенко.

Виробник згідно закону про створення Фонду не зможе скористатися частковим гарантуванням кредитів,

  •  якщо його учасник чи кінцевий бенефіціар є одночасно учасником чи кінцевим бенефіціаром інших українських юридичних осіб у сільському господарстві;
  • пов’язані з виробником особи володіють землею, площа якої сумарно з площею виробника перевищує 500 га

Фонд пропонуватиме портфельні гарантії, які банки використовуватимуть як частину основної застави. Ці гарантії надаватимуться лише за кредитами, наданими фінансовими установами, які уклали договір про співпрацю з Фондом та відповідають критеріям прийнятності, затвердженим Радою Фонду, повідомило Мінагрополітики.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ