Про стан озимих і запезпеченість регіонів України мінеральними добривами для проведення весняно-польових робіт

За матеріалами інтернет-видань 28.01.2022 713

Як повідомляє Мінагрополітики, фітосанітарний стан сільськогосподарських рослин, за інформацією Держпродспоживслужби на 27 січня 2022 року, озимі культури та багаторічні трави знаходяться у стані зимового спокою.

Чергування холодної морозної погоди з відлигами, опади у вигляді дощу та мокрого снігу, подекуди затоплення нір талою водою, викликало порушення терморегуляції мишоподібних гризунів, що в свою чергу негативно вплинуло на їх життєдіяльність.


За даними моніторингу, проведеного спеціалістами управлінь фітосанітарної безпеки в областях встановлено, що у посівах озимої пшениці та ріпаку заселення мишоподібними гризунами становило 12-61%, за середньої чисельності 1-3, осередково 4 жилих колоній на гектар у господарствах Запорізької області. Незначне збільшення чисельності шкідника спостерігалось у посівах багаторічних трав, неорних землях та садах. Так, на 10-56% обстежених площ обліковували 2-5, макс. 6 (Донецька обл.) жилих колоній на гектар, з 4-8 жилими норами в кожній.

По видовому складу на площах зайнятих під озиминою переважає полівка звичайна, менш поширені миша польова, миша лісова. В степових областях у прикрайових смугах зернових обліковували курганчикові миші.

За оперативною інформацією, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях про хід робіт із захисту рослин на 27 cічня 2022 року, проти мишоподібних гризунів оброблено – 670 тис. га (у листопаді – грудні 2021 року) сільськогосподарських угідь.

Хімічним методом проти мишоподібних гризунів оброблено – 568 тис. га, біологічним методом – 102 тис. га.

За повідомленням ДУ «Держгрунтохорона», забезпеченість мінеральними добривами для проведення весняно-польових робіт така:

Харківська область забезпечена на 65 %, Дніпропетровська – на 20%, нульовий відсоток у Львівської, Закарпатської, Черкаської та інших областях. Всього по Україні – 22 %.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ