Яке Різдво Пресвятої Богородиці, така й осінь

За матеріалами інтернет-видань 21.09.2022 476
Яке Різдво Пресвятої Богородиці, така й осінь

21 вересня -  Різдво Пресвятої Богородиці.
Дніпровська єпархія Православної Церкви України розповідає, що  в галилейському місті Назареті жив нащадок царя Давида Іоаким із своєю дружиною Анною. Обоє були благочестивими людьми і були відомі не своїм царським походженням, а смиренням та милосердям. Все їхнє життя було проникнуте любов’ю до Бога і до людей. Вони дожили до глибокої старості, а дітей не мали, від чого дуже засмучувалися. Та, незважаючи на свою старість, вони не переставали просити у Бога, щоб Він послав їм дитину. Вони дали обіцянку (обітницю): якщо у них народиться немовля, посвятити його на служіння Богу.
У той час кожен юдей сподівався через своє потомство бути учасником у царстві Месії, тобто Христа Спасителя. Тому кожен бездітний єврей зазнавав зневаги в інших, бо це вважалося великою карою Божою за гріхи. Особливо важко було Іоакимові, як нащадкові царя Давида, тому що саме в його роді мав народитися Христос.
За терпіння, велику віру і любов до Бога й одне до одного Господь послав Іоакимові та Анні велику радість. Під кінець їхнього життя в них народилася дочка. За вказівкою Ангела Божого їй було дане ім’я Марія, тобто по-єврейськи «Володарка, Надія».
Народження Марії принесло радість не лише її батькам, але й усім людям, тому що їй було наперед призначено Богом бути Матір’ю Сина Божого, Спасителя світу.




У народі це свято називають ще другою Пречистою. Перша Пречиста відбулася 28 серпня, а третя відзначатиметься 4 грудня.
Серед народних традицій  цього дня побутують такі, як завершення збору врожаю, фруктів і овочів, зокрема цибулі, перенесення бджолиних вуликів на зимівлю, вшанування родючості землі.
Наші предки за прикметами спостерігали за погодою:

  •  Якщо з ранку на Різдво Богородиці небо ясне і чисте, то незабаром встановиться суха, але холодна погода.
  •  Затяжний ранковий туман на Різдво Пресвятої Богородиці обіцяє швидкі дощі. Але якщо він швидко розвіявся, то і погода буде мінливою.
  •  Дощ у цей день триватиме ще 40 днів, а зима обіцяє бути ранньою і холодною.
  •  Якщо в день Різдва Богородиці тепло і яскраво світить сонце, то взимку будуть часті відлиги.
  •  Якщо до цього дня дерева скинули більшу частину листя, то зима буде холодною і суворою.
  •  Якщо на Різдво Пресвятої Богородиці -  хороша погода, то і вся осінь обіцяє бути такою ж.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ