Які ознаки «олігарха»?

За матеріалами інтернет-видань 03.02.2022 759

За даними Міністерства юстиції України, вже приблизно наприкінці травня РНБО зможе оприлюднити перші рішення про визнання осіб олігархами. До відповідного реєстру потраплятимуть ті, хто матиме наступні ознаки:

  • наявність значних активів
  • монополія на окремому ринку товарів
  • участь у політичному житті
  • контроль медіа

Міністр юстиції Денис Малюська вважає, що  критерій у частині політики дуже-дуже простий і легко перевіряється. Якщо особа займає якусь політичну посаду або має близьких родичів чи бізнес-партнерів на політичних посадах.

«Наступний критерій – власність медіа. Заходимо на відповідний вебсайт, дивимося інформацію про структуру власності або запитуємо її у Нацради з телебачення і радіомовлення й дивимося, хто з таких потенційних кандидатів у олігархи офіційно є в структурі власності медіа.

Структуру власності якоїсь компанії можна так само легко перевірити через Єдиний державний реєстр.

Абсолютно спокійно можна подивитися декларації нардепів, який обсяг фінансів у них є і чи дотягує він до лімітів, встановлених законом про олігархів. Так само можна подивитися компанії, якими вони володіють. Можна подивитися обороти цих компаній, активи – абсолютно все є онлайн.

Тобто, роботу з перевірки і збирання інформації, хто олігарх, а хто ні, може зробити будь-яка зацікавлена особа. Наразі ж ті, хто має всі ознаки олігарха, має ще трохи більше 3 місяців для того, щоб за власною ініціативою позбутися принаймні однієї з них. Адже ключова мета закону про олігархів – не загнати їх у рамки обмежень, а спонукати добровільно відійти від зловживань своїм статусом».


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ