Якщо скасувати договори, то московити винні кримцям данину за 324 роки

За матеріалами інтернет-видань 17.03.2024 394
На зображенні може бути: 2 людини та текст
   Юрій Луценко, військовослужбовець ЗСУ запасу, сторінка ФБ.
   Якщо москва в припадку путінізму подає приклад скасування заднім числом договору про Крим 1954 року, коли він від РСФСР перейшов до УРСР - то варто цю лінію посилити скасуванням Костянтинопольського договору 1700 року.
Тільки в той рік московський цар петро таки випросив у турецького султана Мустафи ІІ права більше не платити данину (упомінкі, дача) ні туркам, ні татарам.
   Платили болотні людішкі її ще від 1521 року, коли кримський і казанський хани разом із козаками Остафія Дашковича вщент розбили військо Івана ІІІ і ввійшли в покірну москву.
   Попри пізніші понти про «трєтій рім», москва справно платила відтоді щорічні платежі і традиційні, ще з часів Золотої Орди, «девятні помінкі» - 9 коштовних предметів, як підтвердження особистої васальної залежності.
   Затримка платежів логічно призводила до спалення москви і збільшення виплат.
Так і жили лаптєногі, збираючи упомінкі-данину при Василю ІІІ, Івані Грозному, Симеоні Бекбулатовичу, Федору І, Борисі і Федору Годунових, Дмитру І Самозванцю, Василю Шуйському, Владиславу Польському, Михайлу, Олексію та Софії Романових.
   Аж поки цар петро не притягнув з Голандії галеру і з допомогою європейських офіцерів та українських козаків не добився від султана прблажки в договорі 1700 року:
   Стаття 8: «А понеже Государство Московское самовластное и свободное Государство есть, дача, которая по се время погодно давана была Крымским Ханам и Крымским Татарам, или прошлая или ныне, впредь да не будет должна от Его священнаго Царскаго Величества Московскаго даватись, ни от наследников его: но и Крымские Ханы и Крымцы и иные Татарские народы впредь ни дачи прошением ни иною какою причиною, или прикрытием противное что миру да сотворят, но покой да соблюдут.»
   Але зараз московити взялися переписувати історію.
   Тож є пропозиція для наших шановних панів Джемільова, Чубарова, Умерова та інших високодостойних кримських друзів ініціювати перегляд Договору 1700 року і витребувати всю данину за 324 роки.
З пенею!
А нашим ГУР та СБУ час запустити безпілотники «Гірей».
Для освіження історичної памяті московитів.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ