ЮНЕСКО: 37 держав засудили рф за знищення природи України

За матеріалами інтернет-видань 31.08.2024 118
ЮНЕСКО: 37 держав засудили рф за знищення природи України
    Данія від імені 37 країн засудила незаконну війну росії проти України і її екологічні наслідки під час 36-ї сесії Міжнародної координаційної ради Програми «Людина і біосфера». росію закликали припинити агресію і виконувати свої міжнародні зобов’язання в рамках Програми та міжнародного екологічного права.
   Джерело: Українська природоохоронна група, сторінка ФБ.
 
   Це перша подібна заява від початку повномасштабного вторгнення у середовищі ЮНЕСКО.
 
   У ній йдеться про пошкодження українських біосферних заповідників, зокрема Чорноморського та «Асканія-Нова», які знаходяться на окупованих територіях.
 
   Згадується і знищення росією Каховської дамби 6 червня 2023 року: катастрофічна повінь вплинула на 620 км² землі і численні охоронювані території. Експерти ЮНЕСКО взяли участь у Постійній оцінці потреб після катастрофи для Каховської дамби і виявили значні екологічні збитки.
 
   Данія привітала одразу кілька важливих ініціатив ЮНЕСКО. Одна з таких — підтримка України шляхом наукового моніторингу і збору даних про біорізноманіття і екосистеми в уражених заповідниках. Інша стосується зміцнення екологічної журналістики в Україні для підвищення обізнаності про вплив війни на охоронювані території та їхні громади.
 
   Делегація наголосила на важливості збереження заповідників, постраждалих від війни, у Всесвітній мережі біосферних резерватів і попросила Секретаріат оновити інформацію щодо будь-яких планів допомоги Україні у зв’язку з періодичним оглядом.
 
   росіяни ж на сесії очікувано закликали "не політизувати" Програму. Делегати від російської федерації висловили готовність обговорювати екологічні проблеми України. При цьому посилаючись на “дані” про злочини, вчинені буцімто Україною на сході з 2014 року. Брехня - фірмове "меню" ерефії на всіх міждержавних майданчиках.
 
   Вони згадали інтерв’ю колишнього директора “Асканія-Нова” Віктора Гавриленка з приводу екологічних порушень у заповіднику через його військове використання. І запитали делегації, чому вони раніше ніколи не порушували це питання. Окрім цього, російська делегація заявили, що їхня влада зараз начебто працює над відновленням заповідної території.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ