З 1 серпня 2022 року вводиться в обіг електронна форма ТТН

За матеріалами інтернет-видань 18.02.2022 992

За інформацією Мінагрополітики, вже 1 серпня 2022 року обов'язковим стане використання електронної форми товарно-транспортної накладної для всіх вантажних перевезень територією України.

За словами заступника Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тараса Дзьоби,  основною перевагою е-ТТН стане використання безпаперового документообігу та спрощення процесу обміну ТТН між сторонами процесу вантажних перевезень, зокрема, в агросекторі.

Відповідно до даних Міністерства інфраструктури, щороку бізнес заощаджуватиме на друці та відправленні паперових ТТН понад 500 млн. грн. Наразі Мінінфраструктури веде активне обговорення з представниками бізнесу та провайдерами електронного документообігу про оптимальну вартість створення і передачі ТТН в електронній формі. До завершення тестового періоду створення е-ТТН буде безоплатним.


Вже зараз компаніям варто обирати провайдера електронного документообігу (ЕДО), з яким вони б хотіли працювати, та починати перелаштовувати свої бізнес-процеси під вимоги е-ТТН. Тобто це наявність кваліфікованого електронного підпису для усіх учасників процесу перевезень: вантажовідправника, перевізника, вантажоодержувача або їх представників. КЕП повинні бути в осіб-представників учасників е-ТТН, що відповідальні за здійснення господарських операцій на кожному етапі перевезення.

«Щодо захисту даних е-ТТН, то вони міститимуться у захищеному реєстрі товарно-транспортних накладних Міністерства інфраструктури України. Система не накопичуватиме дані про ціну, кількість товару тощо. Її завданням буде зібрати реєстраційні дані про учасників процесу перевезень, точки, з якої та в яку прямує товар, вагу товару та його групу – загальна чи спеціальна, а також номерні знаки автомобіля, який буде здійснювати перевезення», - зазначив Тарас Дзьоба.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ