З 9 березня пакети –«маєчки» заборонені

За матеріалами інтернет-видань 01.02.2022 857

Сьогодні Уряд затвердив мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети. Це стосується саме пластикових пакетів на 7 – 15 кг товщиною стінки понад 50 мікрометрів і  великих брендованих пакетів для  одягу чи взуття. Повідомляє " Урядовий портал".


Таке урядове рішення продовжує політику зі зменшення попиту на використання пластикових пакетів в Україні.


Додамо, Закон № 1489-IX «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» передбачає введення в дію обмежень у три етапи:

  • Перший етап діє з 10 грудня 2021 року. Відтоді заборонено безоплатно розповсюджувати пластикові пакети у магазинах, супермаркетах, інших об’єктах торгівлі, аптеках, закладах громадського харчування та сфері надання послуг. Виключення встановлено лише для біорозкладних пакетів та надтонких пакетів, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса, продуктів із них та сипучих продуктів і льоду.
  •  Другий етап -  з 9 березня 2022 року. Починає діяти заборона на  надтонкі пластикові пакети із товщиною стінки менше 15 мікрометрів (окрім первинної упаковки для м’яса, риби, сипучих);  тонкі пластикові пакети із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів; оксорозкладні пластикові пакети.
  • Третій етап з 1 січня 2023 року: встановлюється заборона на надтонкі пластикові пакети, що є первинною упаковкою для свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду. До того часу виробники, торгівельні мережі вже мають впровадити для них альтернативи.

Як зазначають можновладці, ефективність такого державного регулювання демонструє і світовий досвід.

Приміром, у Туреччині, лише за перший рік заборони пластикових пакетів їх використання зменшилось на 75%. Це дозволило заощадити 150 тисяч тонн пластику.

В Ірландії після введення податку лише за перший рік попит на пластикові пакети знизився на 90%.

Швеція теж ввела податок на пластикові пакети. Як результат, на 65% зменшився обсяг продажу пластикових пакетів з ручками.

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ