З ОГЛЯДОВОГО МАЙДАНЧИКА - НА ФРОНТ

Микола Ясень 14.04.2023 279

                            

І в прифронтових зонах жити людям нині не мед. Мало того, що кожен день виглядай і стережися снарядів ворожої артилерії, а то ще й страшнішого залпового вогню – навіть далеко за свої села не виходь. Як ось фермери п’яти громад Криворізького району, перш ніж зважитися на власних весняних нивах для добра трудитися й сіяти, вимушені були разом з піротехніками Державної служби з надзвичайних ситуацій попередньо оглядати і розміновувати угіддя. Мало не три тисячі гектарів тут уже передали фермерам із поміткою «Перевірено – мін немає».

Знайдено, вилучено і знешкоджено наразі понад півтори сотні ворожих снарядів та інших вибухових боєприпасів і касетних елементів від «Ураганів». Це тільки під час цієї весняної кампанії. Але роботи з розмінування ведуться постійно, і загалом цього року у Дніпропетровщині, як повідомила обласна рада, сапери уже утилізували майже 6 тисяч небезпечних предметів там, де аграріям сіяти і вирощувати хліб та інше збіжжя.

А селяни зі свого боку не лишилися в боргу, віддячили доволі пристойно. Прифронтова зона сьогодні не може обійтися ще й без понівеченої трофейної зброї та техніки, яку у рашистів виводять з ладу і нищать воїни ЗСУ. У Кривому Розі такого «добра»-металобрухту набралося уже чимало. І тут що придумали та втілили? Аби, мовляв, підіймати мешканцям міста настрій та оптимістичний і бойовий дух, у людному місці облаштували оглядовий майдан та виставили на ньому усіляку побиту - чи яку змогли побити - ворожу зброю. Дякувати Богу, а б'ють чимало. От і виникла своєрідна експозиція під відкритим небом та в доступному для більшості городян велелюдному мікрорайоні. Що називається приходь і дивись!

Серед іншого потрапила сюди, зокрема, ворожа гаубиця Д-30. Потрапила не випадково саме у Кривий Ріг. Ще у листопаді минулого року бійці одного з батальйонів Криворізької бригади тероборони її добряче пошкодили і взяли у «полон». Відтоді гаубиця й перебувала на «штрафмайданчику», як містяни називали й називають тимчасову експозицію трофейної зброї. Гармата Д-30 ще радянського зразка, появилася в СРСР на озброєнні в 60-ті роки минулого століття. Отож належить до застарілої і добре відомої серед військових. Але саме у цьому і річ: військовим ясно, що «стріляє ой як вона!» Як для знищення живої ворожої сили, так і ураження вогневих точок противника та прокладання проходів на мінних полях годиться і надійна. Мобільність же та влучна стрільба  на дальність більше ніж 15 кілометрів цілком доречна і сьогодні.

У Кривому Розі відкрилась виставка знищеної техніки російських окупантів

А фермери з навколишніх громад і звернули увагу, що криворізький екземпляр гаубиці не настільки в безнадійному стані, «щоб не спробувати відремонтувати і вернути на фронт», але уже українським військам. По можливості допоможіть нам запчастинами, сказали сільські механізатори-раціоналізатори, які, як відомо, на усі руки мастаки, а «якщо чогось і не знайдеться, постараємося склепати самі». Цей «великий почин», як висловився радник голови оборони Кривого Рогу Олександр Піскун, гріх було не підтримати. Тим паче, що знайшлися у місті фахівці з артилерійської зброї, котрі взялися консультувати ініціаторів та здійснити «прийомку виробу». 

І ось результат: щойно полагоджена та майже як новенька гаубиця Д-30 повернулася у південне розташування українських Збройних Сил. Але тепер, щоб громити прокляту (па)рашню.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Instagram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Новини ОТГ