З першим Спасом Вас, друзі!

За матеріалами інтернет-видань 14.08.2023 288
З першим Спасом Вас, друзі!

14 серпня - церковне свято Винесення Чесних Древ Животворчого Хреста Господнього.
Це свято було встановлено у Константинополі через часті випадки різних хвороб, які виникали у серпні. Тому на початку цього місяця священнослужителі виносили частину чесного і животворчого Хреста Господнього з царської скарбниці, покладали на святому престолі  Святої Софії Константинопольської, а потім носили його по вулицях міста, звершуючи молебні, з проханням про позбавлення міста від недуг.
У народі це свято називають Медовий Спас. Цього дня  у храмах освячують мед нового урожаю та зілля. Як відомо, раніше не було багатьох ліків, хворих лікували травами, які обов’язково освячували в храмах. Цей звичай зберігся й до наших днів.  Люди приходять у церкву з букетом лікарських рослин, що символізують людську вдячність Творцеві за цілющу природу, і вірять у те, що все в руках Божих.




14 серпня ще називають святом Маковея. Це найменування походить від імені святих старозавітніх мучеників братів Маковеєвих, учителя їх Єлеазара та матері Соломонії.

Святі мученики Макавейські, їхня мати Соломонія та вчитель Єлеазар жили в II столітті до Різдва Христового, за часів безбожного сирійського царя Антіоха Епіфана (175-164 рр. до н. е.).
Антіох послав до Єрусалима генерала Аполонія і двадцять дві тисячі воїнів із завданням повбивати всіх євреїв, а на їхнє місце поселити чужинців. У суботу, святий день для юдеїв, Аполоній наказав своїм воїнам вбивати євреїв. Юдеї, боячись порушити суботу, гинули без найменшого спротиву. Близько десяти тисяч потрапили в полон. Місто було сплюндровано й спалено. Святиню перемінили на поганську божницю. Юдеям заборонили святкувати суботу й виконувати приписи Мойсеєвого закону. Багато євреїв відступило тоді від своєї віри, але частина залишилася вірною правдивому Богові і Його святому законові.
Серед них був Святий Єлеазар, сім братів Маккавеїв: Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім і Маркел та їхня матір Соломонія. Вони були судимі в Антіохії царем Антіохом Єпіфаном, де відмовилися принести жертву язичницьким богам.

Подвиг Святих семи братів Макавеїв надихнув Юду Макавея і він підняв повстання проти Антіоха Єпіфана і з допомогою Божою здобув перемогу, очистивши Єрусалимський храм від ідолів.
Про всі ці події розповідається в 2-й Книзі Макавеїв, що входить до  Біблії.

Дніпровська єпархія Православної Церкви України

 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ