За 5 років президентства В. Зеленського змінилася ситуація з демократією в країні?

Прес-релізи 04.06.2024 279

Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів опитування, у якому більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству. Стабільно понад 90% українців хочуть бачити Україну повноцінно функціонуючою демократією. Тому питання розбудови демократичних інституцій лишається одним із пріоритетів для українців.
На жаль, враховуючи повномасштабне вторгнення, 43 % респондентів відзначали погіршення ситуації. Серед них  - 11% насамперед пов’язують це з об’єктивними обставинами воєнного часу, а 28% – із спробами влади згортати права і свободи громадян (ще 3% обидві причини назвали). Лише 19% українців вважають, що ситуація з демократією покращилася, а 29% – що не змінилася.
Згідно з даними КМІС, майже половина респондентів (49%) вважають, що ситуація в економічному житті країни погіршилася. Проте з них 16.5% пов’язують це насамперед із повномасштабним вторгненням, а 23% – насамперед із помилковими діями влади (ще 9% назвали обидві причини). 17% висловилися, що ситуація з економікою покращилася , а 21% - що не змінилася.

Щодо форми правління, то переважна більшість українців (74%) вважають, що в Україні має бути впливовий парламент, який щонайменше повинен давати згоду на призначення Президентом Уряду і мати можливість його звільняти (таких 27%, а решта 47% бачать ще сильнішу роль у парламенту). Водночас 71% українців вважають, що в Україні має бути і Президент, який також повинен мати щонайменше певні серйозні повноваження.
На думку виконавчого директора КМІС Антона Грушецького, п’ята частина українців бачить покращення у сфері демократії і економіки за підсумками 5 років президентства В. Зеленського і не більше чверті громадян відзначають погіршення ситуації через хибні дії влади.
Зазначається, що простір для Президента зберігати серед населення досить високу підтримку та оптимізм щодо майбутнього лишається об'ємним.


 
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ