За вирішенням проблемних питань - до Дніпропетровської ОВА

Марина Бабич 25.09.2024 281
За  вирішенням проблемних питань - до Дніпропетровської ОВА

Саме з такими цілями прийшли підприємці Дніпропетровщини до обласної адміністрації. Тут  відбулася зустріч бізнесменів з представниками контролюючих органів. Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків представляла в.о. заступника начальника Валентина Моренко, Головне управління ДПС в Дніпропетровській області - в.о. начальника Наталя Федаш, Головне управління Держпродспоживслужби в області - перший заступник начальника Олег Потоцький. Дніпровську митницю представив начальник Сергій Буяльський, Державну службу з питань праці  -  в.о. начальника Південно - Східного регіонального управління Сергій Бланк. Участь в нараді також взяв Максим Стужук, заступник начальника обласного ТЦК.


Від початку наради начальник ОВА Сергій Лисак попрохав учасників дотримуватися форми діалогу, а не статистичних звітів, щоб у живому спілкуванні посприяти,  з одного боку, збільшенню надходжень до бюджету, з іншого - зменшенню навантажень на підприємців. Модерував нараду перший заступник голови ОДА Андрій Кульбач.



Після вступних довідок про роботу з початку року податкових органів, держпродспоживслужби, держпраці та ТЦК учасники перейшли до обговорення проблемних питань. Зокрема,  менеджерка ТОВ "Сади Дніпра" Альона Щебетаха звернулася до органів митної служби з проблемою еспорту яблук.

"У нас експорт нашої продукції, що має високу собівартість, здійснюється до Швеції за 4-5 днів. А до Європи - за 30 днів. Яблука - такий продукт, який має певні строки реалізації", - зауважила Альона Щебетаха.

З причиною затримки експорту яблук планує розібратися начальник Дніпровської митниці Сергій Буяльський. Він запевнив, що триматиме питання на контролі.

Ярослав Ляпін, керівник ТОВ "Молочно-виробничий комплекс "Єкатеринославський" звернувся до податківців з проблемою уникнення подвійного оподаткування для сільгосптоваровиробників. Ще одне питання від Ярослава Ляпіна стосувалося органів Держпродспоживслужби області щодо подовження строку дії санітарних паспортів на складах з ЗЗР. Ймовірно, оприлюднення проблеми мало свою магічну дію, бо Служба відповіла відразу, що можна повторно звернутися і отримати ці санітарні паспорти.

Керівник ТОВ "Алкогольно-безалкогольний комбінат Дніпро" Сергій Іванов висловив вдячність за те, що можна на такій нараді поспілкуватися віч-на-віч з податківцями і отримати роз'яснення.

"У ході обговорення прозвучала статистика, що держпідприємствам нараховано санкцій 7, 3 млрд. грн.  З них - 2, 5 млрд. грн.  - це мої, мого комбінату. Колись  раніше я сплачував податки більше 100 млн. грн. То зараз 60 млн. У мене через кожні 10 днів перевірка податкових органів. То дві пляшки знайшли без акцизу, то не вистачає пару кг дріжджів. Один щабель пройдеш, на іншому - перешкода", - розповів Сергій Іванов.

Сергій Лисак запропонував підприємцю зустрітися в його кабінеті разом з податківцями для вирішення озвучених проблем.

Анатолій Гайворонський, Голова Конгресу фермерів Дніпропетровської області, поставив податківцям питання про збільшення військового збору.

"Наші фермери  розраховуються з людьми. І до 1 жовтня вже сплатили 1,5 % військового збору  з орендної плати. З 1 жовтня ми будемо платити 5 %. Чи не будуть вони донараховувать цей податок тим, хто вже сплатив?" - зауважив аграрій.

На його запитання відповіді не знайшлося, оскільки податківці будуть це з'ясовувати.
Другим питанням Голови Конгресу фермерів області прозвучала проблема діяльності  фермерських господарств.

"Поясність, будь ласка, шановні податківці, чи є у вас система покарань, яку застосовують до непрофесійних перевірок працівників?
Наприклад, побудували елеватор, запустили до початку війни, податківці при перевірці заявили, що зерновий елеватор побудований не в господарських цілях і наплодили  штраф! Тепер перевірка податківців виявляє, що кукурудза зібрана до нового року - в господарських цілях, після - не в господарських цілях, також штраф! Той інспектор, якого в суді викликали як свідка, не міг пояснити, якими критеріями він користувався при нарахуванні штрафних коштів. Кошти такі, що сплативши їх, знищується все фермерське господарство. Скажіть, будь ласка, податківці несуть відповідальність за те, що своїми діями знищують бізнес і доводять людей до банкрутства?" - запитав Анатолій Гайворонський.

 

"Давайте не казати про знищення, давайте разом зрушувати це питання з місця. Це відповідальність обох сторін, що стосується податків. І нам треба не звинувачувати один одного, а комунікувати", - спробував стишити дискусію Сергій Лисак.

 

"Так я  - за те, щоб знайти спільну мову і працювати. А не щоб дії податківців знищували бізнес, хто ж їм платитиме податки? - підсумував Анатолій Іванович.

"Це нонсенс,  - додав Віктор Карпенко, Голова обласної організації роботодавців АПК, -якщо в березні кукурудза зібрана підприємством в господарських цілях, а в лютому - ні. Такого ще не було в нашому агросекторі".

 

"Це приклад мій. ФГ Гайворонського. Але це стосується не тільки мене. Це стосується кожного виробника. Просто в даний момент я можу це озвучить, а хтось інший не зміг і поплатився своїм господарством чи роботою", - підкреслив сільгоспвиробник.

У продовженні наради Сергій Сергеєв, засновник ТОВ НВП "АгроМашІнвест", звернувся до митників з питанням поставок кабін до тракторів. Головний митник регіону пообіцяв сприяння. За словами Сергія Сергеєва, підприємство постраждало від ворожої атаки і змогло відновитися. Крім того, за 9 місяців вдвічі наростило об'єм виробництва продукції.

"Ми 15 років виготовляли трактори в Польщі. І поставляли всій Європі. Я можу сказати, що якби цей трактор я виготовляв в Польщі, він коштував би дешевше. Не будемо казати, чому і як. На сьогодні в Україні дуже багато виробників плугів, культиваторів. Ми - єдиний виробник тракторів в Україні, що діє саме в Дніпропетровській області", - сказав Сергій Сергеєв.

Свої запитання ще поставили представники ПрАТ "Сентравіс Продакшн Юкрейн". Вони стосувалися оподаткування підприємств, що працюють у Нікополі, в зоні активних бойових дій.
На нараді підприємці Дніпропетровщини висловили побажання продовжити такі живі зустрічі з працівниками контролюючих органів в ОДА, на що очільник області зазначив, що раз на місяць вони відбуватимуться.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ