Забрудненість 2 млн. га сільгоспземель дорівнює втраті 10 млн. тонн зерна

За матеріалами інтернет-видань 27.06.2023 255
Забрудненість 2 млн. га сільгоспземель дорівнює втраті 10 млн. тонн зерна

В Україні налічується 32 млн. га земель сільгосппризначення. З них, за даними українського уряду, 2 млн. га заміновано і 470 тис. га визначено пріоритетними для розмінування. Про це повідомив генеральний директор агрохолдингу "ІМК" Алекс Ліссітса, пише "Fixygen".
За його словами, розмінування та відновлення 1 га сільськогосподарських земель обходиться українським аграріям приблизно в $2 тис., водночас вартість такої землі не перевищує $1 тис. /га. До вартості розмінування  входить також вартість оздоровлення землі, яке на прикладі "ІМК" сягало $340/га. Забрудненість вибухонебезпечними предметами і речовинами 2 млн. гектарів означає втрату близько 10 млн. тонн зерна.
Алекс Ліссітса підкреслив, що зволікання з розмінуванням несе великі складнощі для прифронтових регіонів. Він вважає, що вирішити ситуацію можна шляхом надання аграріям фінансування з боку банків та інших організацій, які даватимуть гроші сільгоспвиробникам не тільки на розмінування, а й на відновлювальні роботи. Як приклад Ліссітса навів досвід Хорватії, якій швейцарський уряд допомагав у розмінуванні.
На думку очільника агрохолдингу, середній вік людей у сільській місцевості, які володіють земельними ділянками, становить 60+, і для них дуже часто оплата (агрохолдингами та фермерськими господарствами - ІФ-У) за оренду землі - єдиний дохід і засоби до існування.

"Якщо ми говоримо про $2 млрд. (на розмінування земель в Україні - ІФ-У), це величезна сума. Однак це також величезна сума для людей, які отримують ренту за надання землі в оренду. Ми говоримо про мільйони людей, які від цього постраждають", - зауважив Алекс Ліссітса.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ