Закон № 5202-д сприятиме відродженню меліорації

За матеріалами інтернет-видань 22.02.2022 717

В Україні розпочато реформу меліорації, що є продовженням земельної реформи. Уже скоро аграрії матимуть змогу об’єднуватися й разом використовувати меліоративну інфраструктуру для зрошення своїх земель. Таку можливість їм надає закон №5202-д “Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель”, нещодавно ухвалений Верховною Радою.

Фермери степових регіонів України, зокрема Дніпропетровщини, не з чуток знають, що таке гостра потреба у воді для полів. На жаль, українські зрошувальні системи зараз перебувають у критичному стані, а в держави немає коштів на їх відновлення й модернізацію.

Окрім того, недосконалість законодавства до останнього часу унеможливлювала залучення приватних інвесторів до відродження меліоративної галузі.

Закон №5202-д змінює систему управління меліорацією в інтересах того, кого вона має обслуговувати. Відтепер сільгоспвиробники зможуть створювати об’єднання водокористувачів, котрі братимуть на баланс об’єкти зрошувальних систем.

Ці об’єднання управлятимуть меліоративною інфраструктурою через колективні рішення, де голос кожного водокористувача, незалежно від площі його землі, матиме вагу.

“Закон №5202-д сприятиме відродженню меліорації, спонукатиме до ощадливішого використання води й загалом підвищуватиме ефективність ведення сільського господарства. Зрошувальними системами розпоряджатимуться землевласники й землекористувачі, а не столичні чи обласні чиновники.

Тарифи на зрошення земельних ділянок встановлюватимуть самі аграрії”, – розповідає народний депутат, представник Дніпропетровщини Денис Маслов.

Також закон сприятиме залученню інвестицій в меліоративну галузь і зменшить витрати держави на управління зрошувальними системами. При цьому держава залишатиметься одноосібним власником і розпорядником магістральних каналів та меліоративної інфраструктури вищого рівня.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ