Заручників «Норд-Оста» 20 років тому убив російський спецназ

За матеріалами інтернет-видань 26.10.2022 393
15 лет назад террористы захватили «Норд-Ост». Это один из крупнейших  терактов в истории России — Meduza
  Сьогодні 20 років "Норд-Оста": 40 чеченців не вбили жодної людини під час штурму театру, а російський спецназ знищив 125 заручників.
      26 жовтня відбулася одна з найганебніших та найскандальніших антитерористичних операцій в історії, де численні терористи під час нападу не вбили та навіть не поранили жодного заручника чи взагалі жодної людини, а російський спецназ вбив 125 заручників, і всіх 40 чеченців. Таких прикладів у світовій історії немає, а за кількістю жертв це одна з найкривавіших спецоперацій.
            Обставини трагедії шокують навіть якщо прочитати офіційні дані російської прокуратури.
23 жовтня 2002-го театральний центр Дубровка в Москві захопили 40 чеченців, серед яких 20 жінок, під командуванням Мовсара Бараєва. путін в цей час проводив операцію в Ічкерії, тобто так само як в Україні російські війська бомбили і вбивали всіх підряд, а люди були у відчаї. Бараєв вимагав припинити вбивства в Ічкерії та вивести російські війська.
       Бараєв взяв у заручники 900 людей, у залі встановили три бомби зі 152 мм снарядів, жінки отримали вибухівку та ремені мучеників для самознищення, а також сиділи серед заручників. Бійці Бараєва мали 18 гвинтівок та 20 пістолетів, більше 100 ручних гранат та керовані підходи до будівлі.
      У 2018 році путін визнав, що дав наказ штурму, російська влада не збиралася вести жодних перемовин.
Протягом двох днів чеченці застрелили двох заручників та ще трьох людей, які вдерлися до будівлі. Загалом 24-25 жовтня від рук чеченців загинуло 5 людей. А 26-го почався штурм.
О 5.10 26 жовтня російський спецназ почав качати нервово-паралітичний газ через вентиляцію, а о 5.30 почався штурм.
      Одразу стало зрозуміло, що напад погано спланований.
Зал був великий, в будівлі був колодязь, газ не зміг заповнити одразу, а чеченці одразу помітили загрозу, раптовості не було. Газ не зразу спрацював, а в ряді кімнат, де були автоавтоматики і сам Бараєв, взагалі не потрапляв. Тому під час штурму на вході до центру сталася коротка стрілянина. Довгої битви не могло бути, у Бараєва не було ані гранатометів, ані навіть запасу боєприпасів.
І раптом виявилося, що чеченські терористи... Вони відмовилися вбивати.
Бараєв та його люди загинули всі, але ніхто з них не зробив жодного пострілу в заручників, не здетонував жодної бомби чи жодної гранати під час атаки!
     За даними російської експертизи, всі, хто загинув в результаті нападу, померли внаслідок отруєння газом!
Виявляється, російські спецслужби не звернули уваги на порятунок заручників. Швидких не витягли, протипоказань для реанімації отруєних людей не дали, лікарям нічого не розповіли про газ та отруєння, евакуацію не організували, пояснень, як врятувати отруєних людей, недали. В результаті невмілих дій рятувальників загинуло багато заручників.
      Найгірше те, що більшість тих, хто пережив штурм, захворіли на хронічну хворобу через отруєння.
російська влада та ЗМІ не прокоментували те, що чеченці віддавали перевагу померти, але не вчинили масового вбивства, до якого все було підготовлено. Адже це означало, що у терористів були принципи та ідеали, за які вони загинули.
     путін тоді показав, що люди для нього ніщо, що він готовий вбивати своїх, а також свого ворога, лише для досягнення своїх політичних цілей. Ічкерія зазнала поразки після героїчної боротьби, на руїнах побудована феодальна диктатура. А через 20 років путін теж намагається знищити всю Україну. Але це у нього не вийде.
Юрій Бутусов, ФБ.

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ