Затрати на доставку добрив зросли на 60%

За матеріалами інтернет-видань 20.04.2022 340

За даними фахівців  Насіннєвої асоціації України, перед початком посівної азотних добрив в Україні не вистачало для 1,2 млн. га сільгоспземель, а комплексних добрив — 802 тис. га. В основному добрива до країни постачалися морем. Також велика частина добрив надходила з білорусі та росії. Ці постачання нині повністю заблоковані. З ЄС добрива находять в дуже обмеженій кількості. Ситуація з добривами наразі складна, а точніше, їх практично вже немає в Україні. Оскільки нові партії добрив не надходять вже протягом місяця. Про це розповів директор і засновник компанії «Арус Трейд»  Руслан Войтович.
Він, зокрема, зазначив, що наразі в Україні трейдери максимально розпродають залишки, які були на складах. Після цього вони не матимуть добрив для продажів. На даному етапі фермери повністю не забезпечені добривами. Хто встиг придбати ще до воєнних дій, ті забезпечені добривами. Ті, хто тримали урожай до останнього і відтягували придбання добрив у надії, що ціна на добрива знизиться, зараз мають великі проблеми.
За підрахунками, сировина та собівартість добрив виросли в середньому на 300 $ на тонну. Також зросла вартість доставки. Затрати на доставку виросли на 60%. Адже, наприклад, в Європі пальне виросло в ціні на 90%. Якщо не так давно дизель коштував €1, то зараз вже €1,90-€2.
Окрім того, не слід забувати, що добрива — це не лише азот, фосфор і калій, а й інші сполуки та кислоти, які також дуже виросли в ціні, бо мають великий попит. Тому в новому сезоні ціни на добрива будуть значно дорожчі.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ