Завтра, 3 квітня, пилової хмари на Дніпропетровщині уже не буде

За матеріалами інтернет-видань 02.04.2024 435

"Рекомендують зачиняти вікна". Чим небезпечна піщана пилова хмара з Сахари та куди вона переміщається

 2 квітня 2024 року

На Дніпропетровщині спостерігається пилова хмара, яка дійшла до України з пустелі Сахара. Як розповів Суспільному начальник регіонального центру з гідрометеорології Василь Гринчак, подібне явище востаннє спостерігалося у 2018 році.

За його словами, пилова хмара прийшла до нас разом з хвилею тепла з Середземномор'я.

"Крім аномально високих температур, які завітали до нас, захопили вони і цей пил із Сахари. Там, на Сахарі, розбушувалася піщана буря, пісок піднімає високо в атмосферу і потоком переносить на значні відстані", – каже Гринчак.

Це явище на цей раз спостерігалось 31 березня у західних регіонах країни,  а 1 квітня поширилося і на більшість областей України. В тому числі і на Дніпропетровську.

"Небо буде тьмяним, рекомендую зачиняти вікна, тому що пил може бути шкідливим для людей з респіраторними захворювання, людей похилого віку, а також дітей", – розповів він.

2 квітня невеликі залишку піску в атмосфері все ще є, сказав метеоролог. Проте напрямок потоку повітряних мас вночі зміниться: пісок з Сахари переміститься на північ. Тож 3 квітня, зазначив Василь Гринчак, пилової хмари в області уже не буде.

Сімейна лікарка Олена Кондратенко розповідає, що під час пилової хмари краще обмежити пересування на вулиці.

"Якщо буде пилу багато на вулиці, або обмежитись з виходами на вулиці, або виходити в масці, закривати вікна. Таке буває, у нас степ, бувають і наші пилові бурі", – каже лікарка.

У групі ризику люди з хронічними захворюванням та діти.

"Може пил попадати в очі, може бути сухість дихальних шляхів", – розповіла вона.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ