Зеленський у Варшаві узгодив з Дудою передачу МіГ-29 ЗСУ і експорт українського зерна

За матеріалами інтернет-видань 06.04.2023 628

Володимир Зеленський у Варшаві зустрівся з Анджеєм Дудою / фото twitter.com/prezydentpl

Володимир Зеленський у Варшаві зустрівся з Анджеєм Дудою / фото twitter.com/prezydentpl

     П'ятого квітня у центрі уваги світу – візит президента України Володимира Зеленського до Польщі. 

     Анджей Дуда заявив, що його країна вже підготувала до передачі Україні вісім винищувачів МіГ-29 і готова передати ще шість. 

    Надвечір країни підписали два документи – щодо відбудови України та озброєння. Йдеться про співпрацю у спільному виробництві 125-мм танкових боєприпасів.

Володимир Зеленський заявив, що обидві країни погодили новий пакет військової допомоги, який включатиме бронетранспортери, системи ППО, міномети та інше озброєння.

    Крім того, президент України повідомив, що Київ і Варшава владнали суперечку через експорт українського зерна.

Президент Туреччини закликав реформувати Раду безпеки ООН, а Литва подає позов проти Білорусі до суду ООН через шантаж мігрантами.

                                   Візит Зеленського до Польщі

    За час повномасштабної війни це перший випадок, коли візит українського президента анонсували заздалегідь. 

    Президент Польщі Анджей Дуда зустрів Зеленського разом із його дружиною у президентському палаці у Варшаві.

Анджей Дуда разом з дружиною Агатою привітали подружжя Зеленських. Церемонія зустрічі проходила з військовими почестями та з оркестром.

    Незабаром після церемонії зустрічі президента України Дуда вручив Зеленському орден Білого Орла – найстарішу і найціннішу польську нагороду: "за заслуги у поглибленні відносин між Польщею та Україною, діяльність у сфері безпеки, непохитність у відстоюванні прав людини".

    Після переговорів лідери двох країн вийшли на спільну пресконференцію. Обговорювали вступ України до НАТО, військову підтримку, історичні питання, тощо. 

    Серед іншого, Зеленський заявив, що Україна не погоджуватиметься на альтернативні пропозиції, які могли б замінити членство в НАТО.

     "Я хотів би сказати і передати всім нашим партнерам, які постійно шукають компроміси для України на шляху до НАТО, що і в цьому питанні Україна буде безкомпромісною. І я вдячний, що на цьому шляху з нами Польща", – сказав він.

Дуда своєю чергою висловив сподівання, що на саміті НАТО у Вільнюсі влітку Україні нададуть додаткові гарантії безпеки.

Також президент Польщі заявив, що його країна вже підготувала до передачі Україні вісім винищувачів МіГ-29

"Ми готові, я говорив про це з президентом, передати ще шість, які зараз готують для цього. Ми припускаємо, що вони можуть бути передані досить скоро", – сказав Анджей Дуда.

    Крім того, лідер Польщі повідомив, що під час зустрічі з президентом України в вони обговорили також історичні теми, які в минулому ставали причинами гострих суперечок.

"Я переконаний, що ми з президентом будемо проводити тут спокійну, послідовну, добру політику побудови зв’язків між нашими народами, в тому числі й на політиці пам’яті. Чесної, надійної пам’яті", – сказав Дуда.

    Президент Польщі до того ж заявив, що Київ та Варшава працюють над новим договором про співпрацю між країнами. Його зможуть підписати вже незабаром.

"Ми хочемо мати дві країни, які добре співпрацюють, які ставляться одна до одної з повагою, братською, сусідською любов'ю", – прокоментував він.

    Зеленський, говорячи про посилення двосторонньої співпраці, зазначив, що Київ зацікавлений у тому, щоб Польща брала участь у відновленні України.

    І вже надвечір стало відомо, що в канцелярії прем'єр-міністра у Варшаві, у присутності президента України Володимира Зеленського, було підписано два документи – щодо відбудови України та озброєння. Йдеться про співпрацю у спільному виробництві 125-мм танкових боєприпасів.

"Поляки знають велику цінність свободи і солідарності, тому ми підтримуємо українців у їхній боротьбі. Безпека всієї Європи і безпека Польщі також поставлені на карту в цій війні", – сказав прем’єр Матеуш Моравецький.

     Ввечері, на спільній пресконференції вже прем’єр-міністром Польщі, президент Володимир Зеленський заявив, що обидві країни погодили новий пакет військової допомоги, який включатиме бронетранспортери, системи ППО, міномети та інше озброєння.

"Сьогодні ми підписуємо документ про постачання польських БТР Rosomak, самохідних мінометів Rak, систем ППО, зокрема дуже ефективних ПЗРК Piorun, МіГів та іншого озброєння, якого ми так потребуємо", – сказав Зеленський.

    Крім того, президент України повідомив, що Київ і Варшава владнали суперечку через експорт українського зерна.

    Він не уточнив, про який саме вихід ідеться, але додав, що "у найближчі дні-тижні ми остаточно вирішимо всі питання".

Нагадаємо, візит українського президента погрожували зірвати польські фермери.

Читайте детальніше про фактор зерна, який спричинив напругу у відносинах України та Польщі.

   Учора на тлі візиту Зеленського  міністр сільського господарства Польщі подав у відставку через кризу з українським зерном. Рішення позбавити міністра посади ухвалило керівництво партії влади "Право і справедливість".

    "Європейська правда".


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ