ЗЕМЛІ В ОРЕНДУ ЧЕРЕЗ PROZORRO

За матеріалами інтернет-видань 28.07.2023 277

Державні сільськогосподарські землі будуть здавати в оренду через Prozorro

Верховна Рада схвалила в цілому проєкт № 7588 щодо управління землями державних підприємств, повідомив народний депутат Ярослав Железняк.
"В тому числі тут нарешті урегульоване питання земель аграрної академії наук і інших державних земель, які тепер будуть прозоро здавати у оренду на Prozorro.Продажі", - зазначив нардеп.

Аграрії також підтримують цей проєкт. Громадська спілка "Всеукраїнська Аграрна Рада" зазначає, що вказаний проєкт є вкрай важливим для аграрної галузі і направлений на підвищення ефективності використання земель сільськогосподарського призначення суб'єктами державного сектору економіки.

Ним передбачається скасування права постійного користування землями с/г призначення для державних підприємств. Натомість такі підприємства повинні здійснити перетворення в акціонерні товариства та товариства з обмеженою відповідальністю, 100 відсотків часток у статутному капіталі яких належать державі. Після такого перетворення, ці підприємства отримають відповідні державні землі с/г призначення в оренду терміном до 50 років по ставці 12% нормативної грошової оцінки земельної ділянки.

Ці новостворені державні АТ та ТОВ отримають право подальшої передачі таких с/г земель в суборенду сільськогосподарським товаровиробникам через земельні торги на строк не більше 14 років, а для земельних ділянок, переданих в суборенду для закладання та/або вирощування багаторічних насаджень (плодових, ягідних, горіхоплідних, винограду), - більше 25 років.

Також ВАР вітає врахування Аграрним комітетом ВРУ пропозицій щодо встановлення в законопроекті запобіжника проти незаконного відчуження державних с/г земель шляхом приватизації відповідних товариств.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ