Жителі Новомосковська вимагають повернути місту козацьку назву

Григорій Давиденко 06.06.2022 456
 

Фото Свято-Троїцького собору Новомосковська, побудованого українськими козаками ще у  XVIII столітті без жодного металевого цвяха.

Відповідна заява на сайті електронних петицій набрала 200 необхідних підписів. Мова про перейменування Новомосковська, міста з явно рашистською "родослівною", ведеться давно. Тепер петицію зобов’язані розглянути, повідомляє "Незалежний портал. Павлоград". Автори клопотання наголосили на важливості заходу:
- Перейменування міста Новомосковськ та повернення історичної назви вкрай необхідне задля розірвання будь-яких зв’язків з країною-агресором..

За Вікіпедією, перші поселення на території сучасного Новомосковська належать до ІІІ тисячоліття до н. е. При розкопках курганів ямної культури бронзової доби археологи виявили поховання, у яких знайшли зброю, крем'яні знаряддя праці, глиняні ліпні горщики. У 1932 році під час будівництва жерстекатального заводу розкопано і досліджено кілька курганів катакомбної та зрубної культур (ІІ—І тисячоліття до н. е.).

Місто Новомосковськ засноване запорізькими козаками на території давнього (XVI ст) козацького поселення. Найперша назва міста Самар, Самарчук, або Новоселиця. Своє сучасне ім’я Новомосковськ отримав у 1786 році, після зруйнування Запорізької січі в 1775 році. На такій назві для міста наполягав намісник краю граф Потьомкін. Вочевидь, таким чином московія нищила саму пам'ять про славне козацьке минуле. Тому зараз дійсно надзвичайно важливо позбавити козацьких нащадків  огидних імперських кайданів. 

Та міський голова Новомосковська Сергій Рєзнік заявляв, що не проти перейменувати місто. Проте саме перейменування мер пропонує відкласти до перемоги над окупантами. А  у Дніпр, до речі, не стали чекати перемоги, а одразу дерусифікували все, що пов'язане з колишньою імперією - більше 30 вулиць! Щоб у її нинішніх "хранителів духовних скрепів" не було й гадки щось собі" "повертати".

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я
Новини ОТГ