«Канадська криниця» — система використання тепла землі для опалення взимку

За матеріалами інтернет-видань 13.12.2021 2173

Принцип роботи «канадського колодязя» гранично простий - поруч із будинком, під землею прокладаються труби на глибині від 1,5 до 2,5 метра. З одного боку труби виходять у будинок, з іншого боку вони виходять у повітря — таким чином конструкція нагадує вентиляційні шахти.

Взимку навіть у сильний мороз земля на такій глибині ніколи не промерзає, а залишається відносно теплою, її температура коливається від +5 до +8 градусів. Повітря, що засмоктується вентиляційним насосом, перш ніж потрапити в будинок, проходить трубами теплообмінника під землею і нагрівається на кілька градусів. Влітку та система працює для охолодження будинку. Температура підземних труб навіть у спеку не піднімається вище 10-14 градусів, тому «канадська криниця» працює як кондиціонер.

Цей метод отримав назву рекуперація, від латинського recuperatio – зворотне отримання. «Канадський колодязь» отримав поширення в багатьох місцях світу, але найбільшою популярністю користується в Канаді та у Франції, де він отримав назву «прованський колодязь». Сучасні промислові системи рекуперації використовують для великої ефективності теплообмінного контуру рідини, які довше зберігають тепло в холодний період і повільніше остигають у спеку протягом літа.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ