Масові злочини в Межівщині породжує безкарність

Григорій Давиденко 07.11.2021 411

Витоки сьогоднішнього міжетнічного конфлікту  в Межівському районі, котрий набуває зримих рис, сягають часів розпаду радянської імперії. Тоді до невеликого села Філія Новопавлівської сільради приїхали дві азербайджанські родини. Втекли від війни, що розгорілася в Нагорному Карабасі, в надії на мирне життя в Україні. Місцеві українці дали і їжу, і чоботи та одяг, бо в біженців не було нічого. Згодом переселенці запросили до себе ще три сім’ї родичів. Стали чабанами в колгоспі, працювали на фермі, тримали вдома худобу. І вели себе, за спогадами старшого покоління, тихіше води, нижче трави. 
Згодом геть несподівано зародилося в сусідніх із Філією селах не бачене доти злодійство – вночі почали зникати з кошар корови. Невідомі крадії не минали й колективного господарства. А родини азербайджанців прижилися на межівській землі, приросли дітьми. Поступово вбралися в пір’ячко, як кажуть, з'явилися в них і автомобілі. Та виявилося, що займаються вони активніше не суспільно-корисною працею, а кримінальним промислом – зловилися на кражі колгоспних корів. 


Як з’ясували правоохоронці, худобу різали, а м’ясо здавали оптом у сусідню Донеччину. Довколишні села загули, потерпілі від злочинів збагнули, що і їхні зниклі корови, ймовірно, на сліду переселенців, яких прихистили лихої години. Бо більше нікому було, переконані місцеві, таке масове злодійство вчинити. Та резонансний кримінал тоді невідь-чому зам’яли. Винним виписали усіх крадених корів на вимоги, як живих, і змусили заплатити за них до колгоспної каси. А до відшкодування власникам за вкрадену власну худобу справа не дійшла.


Свавілля етнічної меншини зростає
Відомо, що непокаране зло регенерує себе. Ця аксіома підтвердилася і в розлогих степах Межівщини. Щойно до редакції «Фермера Придніпров’я» звернувся недавній голова Межівської РДА Сергій Кутній:
- Допоможіть вирішити велику проблему Межівського району, що набуває загрозливих масштабів! П’ять азербайджанських сімей з Філії тримають кількасот овець і до 150 голів ВРХ, які псують посіви одноосібників і фермерів, через це постійні конфлікти. Раніше батьки вирізали худобу в селах, а тепер діти виросли і займаються наркотою, агресивно ведуть себе. Щойно поліція виявила, що один із Будакових на орендованій землі виростив 5 623 кущі конопель. У Новопавлівці весною азербайджанець побив священика Віктора Чайку. На святі Межової 12 вересня його брату Сергію потрощили обидві щелепи. Побили ще двох хлопців, потім залякали, і ті забрали заяви. Всього останніми роками побитими є вже біля 15 чоловік, дістається навіть дівчатам. Причому б’ють і кастетами, тому ламаються щелепи. Псують майно, Завур, Анар і Мульчадер Будакови пошкодили мені автомобіль на 32 тисячі гривень, залякували дружину, свідків. Діють групою і вважають, через постійну безкарність, що їм усе минеться. Зараз і моя, й інші кримінальні справи розслідуються поліцією, як мокре горить, і не за тими Прокурор Микола Білоус і дізнавач Анастасія Кабан отримують, ймовірно, «подяки» від людей, що скоїли ці злочини. Якщо ні, то чому порушують закони на їхню користь? Новому начальнику Межівської поліції Олександру Ілющенку варто всі ці справи, що набули суспільного резонансу, взяти на особливий контроль. Цю велику біду варто зупинити якомога швидше, щоб не було пізно. 


«Сина, інваліда дитинства, били ногами, лежачого»
Зараз відділення поліції № 2 Синельниківського РУП, або Межівське, розслідує кілька кримінальних справ, підозрюваними в яких є представники етнічної меншини краю. Далі гірка розповідь мами потерпілого, техпрацівниці Межівського аграрного ліцею Віри Чайки:
- В день селища Межова мій 31-річний син Сергій, інвалід дитинства, сидів з Володимиром Марченком, пив чай, а той каву. Раптом з’явилася група молодих азербайджанців, нагукали Володимира і кудись відвели. Потім повертаються і несподівано з носака «вирубають» Сергія. Син падає, а вони продовжують гамселити його, лежачого, ногами… За кілька хвилин нагодився Сергіїв товариш, зупинив їх криком: «що ж ви робите, б’єте лежачого!» Вони розвертаються і кидаються на нього. Тому довелося тікати, бо з трьома не справився б. А в Сергія з одного боку щелепа двічі переламана, з іншого – один раз. Дві доби лежав у реанімації лікарні Мєчникова, і 4 дні у відділенні. Тепер купа проблем, більше місяця на щелепі стоїть фіксатор. Витратили на лікування більше 12 тисяч гривень. Одразу повідомили на «102» поліції, але два тижні не було ніяких дій. 
Коли зателефонувала і нагадала про обов'зки, то почула: «не треба нам під впливом емоцій нічого розказувати! Пізніше розповісте». Іду в прийомний день до начальника, Олександра Ілющенка. Передав, щоб прийшла завтра. Наступного дня начальник був на районі. Аж потім приїхав слідчий, записав свідчення. Люди підказали, що азербайджанці побили ще кількох хлопців і дівчину. Одного залякали, іншому дали 7 тисяч гривень, щоб мовчав. Видно, і в поліції щось «вирішували». Вони торгують дитячим здоров’ям, чи як? Ми з чоловіком постійно працювали, він інженером, я вчителькою, і з коровами все життя тягалися, але не розкошуємо, і дітей до праці привчили. За що ж тепер їх так жорстоко б’ють молоді нероби? Чому в Україні неймовірно важко добитися правди?
«Обставини, що обтяжують покарання, не встановлені»


У родині Чайок постраждав і старший син, Віктор Миколайович, священик Новопавлівки. Ось що розповідає він про ту подію:
- Вранці 8 березня я своїм автомобілем притяг у Новопавлівку авто друга без палива. Тоді пішли до кафе випити кави на честь жінок. Заходить Гусейн Будаков, з цим хлопцем були проблеми раніше, я тоді його спиняв добрим словом. І він раптом сильно б’є мене в голову, і вдруге в груди… Я отримав струс мозку, різні забої, довго лікувався. Але справу не роздмухував, був піст. Судді сказав: судіть за законом. І Олександр Юр’єв призначив штраф 850 гривень, хоча Будаков раніше уже мав подібну кару. Говорю судді: а хіба все це - не рецидив? Ми всі не святі, під сонцем ходимо, кримінальні злочини. З деякими азербайджанцями у мене нормальні стосунки, а молодь їхня займається боксом, карате і «тренується» на людях. Вони діють як організована злочинна група, а закон в Україні мусить бути один для всіх. 


Так, безперечно. Нещодавно гарант Конституції Володимир Зеленський призначив свого міністра МВС Дениса Монастирського, котрий це обіцяв. І судова реформа якось іде. Але ж суддя О. Юр’єв у «Вироку» справи 5 квітня 2021 р. написав «Г. Будаков, 1998 р. н., раніше судимий Межівським райсудом за ч. 1 ст.186 ККУ «Грабіж» до кари у 1 700 гривень». Далі опис другого злочину «керуючись раптово виниклим умислом, спрямованим на завдання тілесних ушкоджень, діючи умисно Г. Будаков наніс удар В. Чайці лівою рукою, стиснутою в кулак, в область голови справа, та один удар правою рукою, стиснутою в кулак, в область грудей, чим завдав потерпілому тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, струсу головного мозку, саден і забоїв м’яких тканин. Це спричинило короткочасний розлад здоров'я 21 день. Г. Будаков вчинив кримінальне правопорушення, що кваліфікується ч. 2 ст. 125 ККУ «Умисне легке тілесне ушкодження». Обставини, що обтяжують справу, не встановлені. Дане покарання, в 50 неоподатковуваних мінімумів, або 850 гривень, є достатнім, зважаючи на щире каяття, для виправлення обвинуваченого, запобігання вчинення ним нових кримінальних правопорушень».
Цей вирок, схожий на індульгенцію, Віктор Чайка не оскаржував, цивільний позов за втрату працездатності, лікування, завдану моральну шкоду не подавав.


Безкарні злочини не припиняться
За жодним із випадків знищення посівів худобою переселенців відшкодування не було. Пояснює голова ФГ «Семенов С. А.» Степан Семенов:
- У балках побіля річок Солона і Вовча пасеться кілька азербайджанських отар овець і корів у кількасот голів. Весною вони спасли нам біля гектара соняху висотою 15 см, одні стовбурці лишилися. Пастухи, кажуть, не догледіли, у них там чи бомжі, чи алкаші якісь пасуть. «Платити ми не будемо!» заявив власник худоби. Приїхала поліція і землевпорядник Новопавлівської ОТГ, все задокументували прямо в полі і поїхали. Відтоді з Межової ні звуку. Так ті стовбурці й засохли на полі. Це пай мого тестя, він на ньому лише втратився на сівбу та обробіток. Ще кілька фермерів так само постраждали. Один не витримав, почав худобу ту безконтрольну «газоном» давити. 
Думаю, їхня молодь має займатися ділом. Інакше, якщо людям немає спокою, виселяйся, Карабах вже вільний. Коли начальником Межівської поліції був полковник Володимир Черепаха, то тримав усіх, і азербайджанців, у шорах, щомісяця їх перевіряли. Я працював у райвідділі дільничним інспектором, тоді був порядок, тепер – бардак. Якби одного-двох посадили за побиття людей, вони б схаменулися, інакше – ні. 


Скільки щелеп ще треба зламати, щоб правоохоронці діяли?
А ще жителі Межівщини нарікають, що на восьмому році війни з РФ молоді азербайджанці ні в армії не служать, ні на контракти зі Збройними Силами України не йдуть, як в інших краях. А побиття ними людей не може тривати вічно, як не можна надмірно стискати жодну пружину – лопне. Варто згадати, особливо правоохоронцям, що знаменитий «Марганецький бунт» 2009-го почався з бійки українців з вірменами, які проти беззбройних застосували ножі, вбили 22-річного сержанта ППС Сергія Бондаренка і двох чоловік поранили. Це стало детонатором ставлення до вірмен, котрі відкрито торгували наркотиками, безкарно били і ґвалтували. ЗМІ тоді повідомили «запалали їхні будинки і дорогі іномарки, озброєні натовпи кидалися по вулицях, крушили магазини і кіоски. Владі для припинення кривавих зіткнень довелося оголосити режим надзвичайного стану і комендантську годину»..
             

Чи не до того йде в Межівському краї?

Сімнадцятого  жовтня в селищі сталося ще одне, за участі українців, побиття, постраждав співвласник кафе «Разом» Дмитро Токаренко. Зі слів очевидців, за зроблене ним зауваження щодо заборони паління в приміщенні Олесандр Васильченко, Олександр Калашник та Курбан Будагов пізніше кинулися до нього в момент, коли він з дружиною і знайомою сідали до автомобіля. Відкрили двері машини і почали бити втрьох. Люди збіглися, підняли крик, Дмитро втратив свідомість. Тепер він перебуває в лікарні Мєчникова. У відділенні щелепно-лицевої хірургії встановили діагноз: відкритий перелом нижньої щелепи ліворуч, перелом правої вилицевої дуги без зміщення. Ще раніше зафіксований перелом ребер і закрита черепно-мозкова травма. 
            Межівська поліція порушила провадження за ст. 122 ККУ «Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження». А місцеві жителі з обуренням запитують – скільки іще треба перебити щелеп, щоб межівські правоохоронці припинили свавілля, що чиняться на їхній землі?


Григорій Давиденко.
 


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ