За що могилівський голова відсторонений судом від роботи на 50 діб?

Григорій Давиденко 28.09.2022 3736

 Немає опису світлини.

      Як раніше повідомив «Фермер Придніпров’я», 6-го вересня слідчий суддя Царичанського  районного суду Дмитро Костюков обрав запобіжний захід  для могилівського голови Валерія Дружка – два місяці тримання під вартою, із можливістю внесення застави 104 тисячі гривень. Кримінальне провадження щодо нього відкрите за ч. 2 ст. 364 ККУ «Зловживання владою або службовим становищем», за підозрою в умисному завищенні ціни природного газу, на користь третіх осіб, в опалювальний сезон 2021 – 2022 років. Застава була внесена того ж дня – 6 вересня, голова з-під арешту звільнений наступного. Але прокурор Царичанського відділу Слобожанської окружної прокуратури Євген Михайлов не погодився із вердиктом Феміди і вдруге подав клопотання до суду. На цей раз – про відсторонення В. Дружка з посади сільського голови на 2 місяці.

      Царичанський районний суд у тому ж складі розглянув повторне звернення прокурора 14 вересня. Ухвала: Валерій Дружко відсторонений від роботи на 50 діб, до 5 листопада. Ось як він пояснив «Фермеру Придніпров’я» перебіг судової справи:

     - Суд погодився з нікчемним обґрунтуванням прокурора. Я чимало чого в житті за 57 років бачив, але обґрунтування, подібного до «на городі бузина, а в Києві – дядько» - жодного разу. Буцімто на роботі, під час проведення досудового розслідування, я зможу вплинути на покази двох свідків, працівників сільради. По-перше, покази вони вже дали, все відповідає дійсності, тому у мене навіть мотивації немає якось «тиснути» на них. По-друге, в силу свого характеру подібного я ніколи не робив. Земляки підтвердять: жодного разу на виборах я не рекомендував співробітникам чи виборцям, за яку «правильну» партію голосувати. Це виключно особистий вибір громадянина. По-третє, за  логікою правоохоронців, я 28 грудня минулого року думав не про те, як звести кінці з кінцями нашого не надто щедрого сільського бюджету, а навпаки - як іще збіднити його, «накрутити» ціну на газ на користь абсолютно невідомих мені третіх осіб зі Львова. По-четверте: досудове розслідування вже було завершене, за пару днів після суду Царичанська поліція вручила нам ці 5 томів справи. По-п’яте так само, як і наша сільрада, діяли й інші організації, і теруправління Державної судової адміністрації в Чернігівській області. Воно також погодилося із поступовим підняттям ціни постачальником із 6, 49 гривень за куб газу до 9, 49 грн. Але чомусь претензій у правоохоронців ні до судової адміністрації, ні до інших організацій катма, а до нашої громади – є.  

      На підтвердження сказаного В. Дружко надав копію листа виконкому Могилівської с/р керівнику Слобожанської окружної прокуратури Олегу Катебі, де вказано: «згідно з пп. 3.4.1. Договору №28/12 від 28. 12. 2020 р. зміна ціни на природний газ можлива на підставі цінових довідок Торгово-промислової палати України, в яких визначається рівень коливань цін. Спеціалістами виконкому проведений аналіз ціни природного газу на ринку в період січень - лютий 2021 року, в результаті чого встановлено, що в даний період дійсно було коливання ціни на природний газ у бік збільшення. Це підтверджується як довідками Торгово-промислової палати України, так і договорами та додатковими угодами, які були укладені іншими замовниками для установ та організацій, що фінансуються з державного і місцевих  бюджетів».

      Далі йде перелік цих організацій, де фігурує і згадана судова адміністрація Чернігівщини. Газівники, як видно, не соромляться «викручувати руки» для вищих цін не лише віддаленим сільським громадам, а і третій гілці влади в обласних центрах. До речі, ТОВ «Кастум» зі Львова, надавач природного газу могилівським освітнім закладам, до справи щодо підозри могилівському голові чомусь не залучене ні як свідок, ні в статусі третьої особи.

             «Завдання прокуратури – віджати 300 га землі в Цибульківці»

        У попередньому матеріалі «Навіщо прокуратурі двомісячний арешт голови Могилівської ОТГ?» була озвучена одна із ймовірних версій мало баченої раніше активності правоохоронців у «газовій» справі. Після вже другого рішення Царичанського суду - обох на користь місцевої прокуратури, могилівський сільський голова Валерій Дружко заявив:

   - Газова справа пов’язана із позовом Олександра Юрчишина про скасування рішення Могилівської сільради. У прокуратури завдання – забрати в Цибульківському старостаті 300 га сінокосів і пасовищ місцевих жителів, а мене на цей період усунути будь-яким чином від участі в судах. Ці 300 га незаконно передало ГУ Держгеокадастру у Д. о. невідомому нікому О. Юрчишину. За цим фактом, як і щодо Віталія Черв’яченка у Новопідкряжі, в червні 2021 р. порушені кримінальні провадження, розслідування проводить Царичанська поліція. Але Могилівську сільраду навіть не залучили до справ, у якості потерпілої сторони, про що ми просили. Боюся, незабаром мине 18 місяців, і ці справи тихенько закриють. А власники корів у Цибульківці, Плавещині і Новопідкряжі, де масові протести селян проти «віджиму» їхніх сінокосів і пасовищ були особливо резонансними, зостануться без випасів.

      Озвучений «земельний» слід у кримінальній справі проти нього В. Дружко підкріпив копією звернення начальника Управління стратегічних розслідувань Нацполіції в Дніпропетровській області Андрія Даниляка до Могилівської сільської ради. В ньому сказано, що установа «здійснює оперативне супроводження кримінального провадження, зареєстрованого в ЄРДР від 31. 08. 2022 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». У зв’язку з цим прошу надати завірені належним чином копії наступних документів: які стали підставою призначення на посаду голови і заступників, протоколи проведених сесій з поіменним голосуванням з 1. 01. 2021 р., штатний розпис ОТГ, список депутатського корпусу». Сільський голова переконаний, що і ця справа замовна, мета та ж самісінька: «віджим» 300 га приорільських земель у Цибульківському старостаті.

      Жителі Могилівської громади вірять, що суди захистять їхні права на землю

      Проте надійшов згаданий лист начебто правоохоронної установи не з її офіційної електронної пошти, а з приватної. Відтак Могилівська с/р передала це неофіційне звернення Службі безпеки України. Учора в Царичанському районному суді відбулося судове засідання за позовом О. Юрчишина про скасування рішення Могилівської сільської ради, яким депутати за постійну несплату О. Юрчишиним податків повернули згадані 300 га сінокосів і пасовищ Цибульківського старостату у комунальну власність Могилівської об’єднаної територіальної громади. Жителі Цибульківки, Плавещини і Катеринівки, яким загрожує повторний, тепер уже на підставі законів України, «віджим» споковіку використовуваної ними землі, упевнені, що суд не залишить їх без землі-годувальниці. До того ж під час війни. Для цього вони готові діяти і самі.

   - За підставною особою Юрчишиним стоять царичани, далі «кінці» йдуть, напевно, в обласну установу, - повідомив депутат Могилівської селищної ради, ветеран МВС Анатолій Калініченко. – Ми сказали царичанам: «Хлопці, не рипайтеся, нічого вам тут не вкипить». Вони приїхали, але ми не дали їм відбити межі трактором. Люди збіглися, все перекрили. Потім вони знову прибули, почали труїти трави, щоб переорати. Знову злетілися фермери, власники корів. Цього разу ми конкретно попередили непрошених прибульців: приїдете іще раз, спалимо всю техніку, як рашистську. Відтоді нікого не було.                                                                                                                                                        На жаль, у час, коли Україну на фронті від російських фашистів захищають наші мужні захисники, досі в жителів об’єднаних громад пробують «віджати» найсвятіше, що в них є – рідну землю, политу потом багатьох поколінь, інші нападники. Після вчорашнього засідання в Царичанці за позовом О. Юрчишина сьогодні увечері в Апеляційному суді Дніпропетровської області призначена до розгляду апеляційна скарга могилівського голови В. Дружка про скасування запобіжного заходу проти нього, обраного Царичанським судом 6 вересня – двомісячного арешту з правом застави 104 тисячі гривень. З огляду на цілий «букет» згаданих кримінальних справ у окремо взятій Могилівській громаді, мимоволі виникає питання, що це є: випадково співпала напружена, законна праця правоохоронців чи їхня робота так, як треба їм, а не державі, якій присягали?


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ