Ні німці, ні комуністи пасовищ не одбирали…

Григорій Давиденко 14.06.2021 1587

          Завершальні дні травня принесли не лише новини про атаки на ФГ «Самара» Новомосковського району (голова Олексій Саєнко), ФГ «Аеліта» (Олександр Сімонов), ФГ «Берегиня» (Сергій Фалько), ФГ «Алтей» (Катерина Захарова) Васильківського району та перебуцарену, за висловом місцевих жителів, тобто закультивовану кукурудзу на землях працівників соціальної сфери Казначеївки Магдалинівської ОТГ.  Надійшли і недобрі вісті із країв - масово знищуються луки! На них місцеві жителі не рік, і не десять – з діда-прадіда  випасають власну худобу. Такі практично ворожі щодо селян дії, попри травневу публікацію газети «Держгеокадастр пнеться «віджати» землю у Магдалинівщині» і сюжети на обласному ТБ, сталися, окрім Деконки, в Олександрівці Магдалинівського, Курилівці і Миколаївці Петриківського, Новопідкряжі Царичанського районів тощо. Ось що повідомив редакції староста Олександрівського округу Магдалинівської ОТГ Володимир Гудим:                                                                                                                                                                                                                     

- В ніч на суботу, 26 травня, трактор переорав 30 гектарів лук у заплаві Кільчені, де жителі Олександрівки з давніх-давен пасуть своїх корів. ГУ Держгеокадастру області побило ці луки на ділянки по 2 гектари, розділили на не місцевих учасників АТО, після чого їх продали. Викликали поліцію, задокументували злочин. Виявилося, що 9 ділянок вже оформлені на невідому в краї, як і Віталій Черв’яченко, Галину Костюченко. Зателефонував її адвокат Максим Костюченко (прокурор Петриківського району до 2015 р. – прим. авт.), сказав, що все відбувається законно, є договір із магдалинівським ФОПом Сергієм Логвиненком, колишнім правоохоронцем, про обробіток землі його технікою. У понеділок люди заблокували той трактор. Знову озвався адвокат: «чому люди тероризують тракториста?» Так а хіба важко було спрогнозувати, відповідаю – коли в селян відбирають останнє, то вони візьмуться за коси і вила? Люди захищатимуть своє право жити на цій землі! Костюченко сказав, що зрозумів. Посередині цих лук солонець, а ще рівчак, яким стікає вода з Олександрівського ставка у Кільчень, там має бути водоохоронна зона. Вважаю, слід негайно накласти арешт на цю землю, а далі все з’ясовувати спокійно, без оцієї штурмівщини. Будемо воювати за луки, щоб совість була чистою. Правда на нашій стороні, Магдалинівська ОТГ вже подала звернення до прокуратури й інших інстанцій.  

«Подарую Зеленському корову!»

Так емоційно висловилася одна з жительок села Новопідкряж Царичанського району, коли побачила, що луки, де споконвіку випасалася череда корів, вже переорані. Чимало людей виживає тут з корів, продаючи молоко та набіл (молочну продукцію) у Петриківці і Дніпрі. Тому земельна «реформа» у вигляді знищених лук сприймається жителями надзвичайно болісно. Розповідає могилівський сільський голова Валерій Дружко:

- Такі типові для багатьох громад, де є землі сільгосппризначення, гіперактивні дії ГУ Держгеокадастру розпочало з півроку тому. У листопаді минулого року, коли Новопідкряж, Супина і Цибульківка увійшли до Могилівської ОТГ, ми з новообраними депутатами одразу направили клопотання, щоб Держгеокадастр зняв із приватизації та аукціонів луки, бо там випасається худоба місцевих жителів. Але ці землі в Підкряжі приватизували сторонні люди, продали юридичній особі, а та здала в оренду ТОВ АФ «Вікторія» із сусідньої Прядивки. Такі дії схожі на захоплення плацдарму перед ринком землі. Зміна цільового призначення з пасовищ на ріллю дуже шкідлива і для людей, у яких відібрали випаси, і для природи. Луки не можна розорювати, бо це знижує водність Орелі, там є і комахи та рослини Червоної книги України. Тобто жителям громади завдана і економічна, і екологічна шкоди. Найбільше підозр викликає те, що землі чомусь опинилися в одних руках, це певна змова. Думаю, оце свавілля можна зупинити в рамках кримінального провадження, доказом того, що ці дії незаконні.

Хіба в цигана можна відбирати коня?

Місцеві депутати з сільським головою вже діють у цьому напрямку. Жителі Новопідкряжа налаштовані рішуче, бо такі несподівані, загарбницькі дії надто сильно їх образили. Їм удвічі прикро від того, що ця боротьба триває вже чимало літ. Коментує новопідкрязький сільський екс-голова Іван Явтушенко:

- Це типова для України схема видурювання землі. Забрати в селян пастівники – це те саме, що в цигана відібрати коня. Враження таке, що люди живуть на землі останній день, тож пнуться вичавити з неї усі соки, до краплі. Років з десять тому приїжджала прокуратура, перевіряла - чи не переорюють луки, не знищують тисячолітні екосистеми? А тепер світ криком кричить про катастрофічні зміни клімату і спеку, про шкоду довкіллю від розорювання пасовищ, і отаке твориться. Куди тому зайцю бідному подітися, чи пташині якійсь? Ніхто не міг подумати, що комусь упадуть в очі навіть оті солонці біля вівчарника, де в кращі роки трава заввишки 5 см, а в гірші вигоряє від сонця. У наших людей немає в селі ніякої іншої роботи, окрім як випасати худобу, я з родиною теж тримаю трьох корів, це спосіб життєзабезпечення. Люди ж не просять в держави субсидій чи якихось копійок, самі виживають, платять за землю, не заважайте їм! Кілька разів зверталися із приводу приватизації пасовищ до Петра Порошенка, Володимира Зеленського, Володимира Гройсмана, голови ОДА Павла Резніченка, тричі – до голови ГУ Держгеокадастру області, в сільраді є копії усіх звернень. І скрізь «футболили», в усі часи. Ми що – туземці, люди другого сорту? Нам що – лягати під трактор, іти на трасу, перекривати її? Ще тоді попереджав – заберете пастівники, будуть акції громадянської непокори! Найбільше винен законодавець, що раніше не повернув землі «поза межами» сільській раді. А тепер молоді чиновники  Держгеокадастру знайшли клієнтуру, кажуть, брали 500 «зелених» за гектар. Люди з грошима поїхали і стали власниками, чиновники – багатшими, а селяни – бідаками. Отака держава не в смартфоні, а у живі очі.

Ще один із жителів Новопідкряжа про досі небачене земельне крадівництво у громади напрочуд точно підмітив «німці під війну не забрали пасовищ, комуністи цього не зробили, а наша рідна, українська влада таке втіяла. І тепер пускає людей з торбами по світу». Певно ж, задумане непроханими гостями хліборобство на споконвічних селянських пасовищах та сіножатях, в обхід місцевих жителів, навряд чи принесе їм якийсь зиск. Скоріше судову тяганину, у якій давні рішення місцевих органів влади, незадоволені людські звернення про узаконення землі під пасовища матимуть переважне право над дійсно гіперактивною діяльністю земельних чиновників напередодні 27 травня 2021 року, дня позбавлення законом № 1423 (законопроєкт № 2194) повноважень ГУ Держгеокадастру у Дніпропетровській області.

На фото: жителі Новопідкряжа Царичанського району протестують проти «віджиму» пасовищ.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

  

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ