ОСКАЖЕНІЛА РОСІЯ НЕ ПРИПИНЯЄ АТАКИ НА УКРАЇНСЬКУ ЕНЕРГЕТИКУ

За матеріалами інтернет-видань 26.04.2024 1207
 

Данило Крамаренко.

Російські війська продовжують серію масованих атак на українську енергетику. Причому цього разу роблять акцент на теплові електростанції та централі, відновлення яких триватиме багато місяців. Докладніше про це, наслідки ударів по ТЕС та ТЕЦ, а також про те, чому окупанти стали частіше бити по об’єктах генерації, — у матеріалі інформагентства «РБК-Україна».

Які станції постраждали і що відомо про наслідки

РОСІЙСЬКА федерація ракетними ударами зруйнувала більшу частину об’єктів генерації. «Це і гідроенергетика, і вугільна енергетика. Вони продовжують бити по наших енергетичних об’єктах, знищують трансформатори, генератори. На жаль, за останні тижні росія знищила 80% теплової генерації», — констатував глава уряду Денис Шмигаль.

Серія ударів триває з другої половини березня. Зокрема, у ніч проти 22-го числа відбулась найбільш масштабна атака на українську енергосистему. В результаті близько половини потужностей втратила найбільша енергокомпанія ДТЕК, сильних пошкоджень зазнала ДніпроГЕС. Найбільші руйнування мали місце в Харкові: зруйновано всі теплові централі, зокрема велику ТЕЦ-5. Відтоді обласний центр заживлюють струмом за рахунок інших регіонів.

Цілковитої інформації про те, скільки та які саме станції постраждали, немає. Відомо, що ударом 22 березня було пошкоджено всі енергоблоки на Бурштинській (Івано-Франківщина) та Ладижинській (Вінниччина) ТЕС. Ступінь руйнування — від понад 50% до повного.

Удари 24 березня припали на об’єкти у Львівській області. Тоді Україна призупинила експорт електроенергії та наростила імпорт. А 29-го числа росіяни атакували три не названі станції ДТЕК, а також Канівську та Дністровську гідроелектростанції. Як заявив Президент Володимир Зеленський, москва хотіла повторити катастрофу з Каховською дамбою, але у випадку з Дністровською ГЕС під загрозою опинилася й Молдова. Експерт Максим Білявський у коментарі РБК-Україна називав дві можливі причини атаки саме на цей об’єкт. По-перше, Молдова допомагає нашій країні з транзитом електрики. По-друге, у своєму балансі частково залежить від станцій у Придністров’ї. Ймовірно, у такий спосіб росія намагалася скоротити можливості імпорту для України та збільшити залежність Молдови від так званої Придністровської Молдавської республіки.

30 березня стало відомо про цілковите руйнування Зміївської ТЕС коло Харкова. Як повідомили у державній компанії «Центренерго», знищено всі її блоки, пошкоджено допоміжне обладнання. Ступінь руйнування — від повного до значного. Точніше масштаб оцінять після того, як розберуть завали. А у ДТЕК повідомили про дуже сильне пошкодження п’яти своїх станцій, ремонт яких може зайняти до півтора року.

У ніч проти 11 квітня російські війська вдарили по Трипільській ТЕС. Це найпотужніша електростанція, яка генерувала понад половину енергії для підприємств Київської області. В результаті вона зруйнована повністю, а компанія «Центренерго» втратила 100% генерації (після втрати Зміївської та захоплення Вуглегірської ТЕС у Донецькій області).

Опитані експерти вважають, що руйнація цієї станції не спричинить критичних наслідків для енергосистеми Київської, Черкаської та Житомирської областей, які вона забезпечувала. Станція і так працювала не на повну потужність, але в літній період високого споживання, можливо, почнуться вимушені обмеження. «Центренерго» знає терміни відновлення ТЕС, але не називає «через об’єктивні причини».

Чому саме ТЕС і ТЕЦ

ВІТЧИЗНЯНА енергосистема є розгалуженою структурою без конкретного центру. Генерація віддає електроенергію в єдину мережу, по якій вона доходить до споживача. Локальні мережі з’єднані через підстанції.

Більшість генеруючих потужностей перебувають у державній власності. Це атомні та гідроелектростанції, а також частина ТЕС і ТЕЦ. Основний орган керівництва — компанія «Укренерго», яка перебуває у сфері управління Міністерства енергетики і забезпечує доставку енергії розподільчим компаніям.

Найбільші постачальники:

ДТЕК — Бурштинська, Ладижинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька, Придніпровська, Запорізька (Енергодар), Луганська (Щастя) та Зуївська ТЕС (останні три в окупації);

«Центренерго» — Трипільська, Зміївська та Вуглегірська (в окупації) ТЕС;

«Укргідроенерго» — Київська ГЕС та Київська ГАЕС, Кременчуцька, Канівська, Дністровська ГЕС та ГАЕС, Дніпровська ГЕС-1 та ГЕС-2, Каховська ГЕС (останні три зруйновані);

«Енергоатом» — Рівненська, Хмельницька, Южно-Українська та Запорізька АЕС (остання в окупації).

До повномасштабного вторгнення росії понад 50% генерації електроенергії припадало на атомні станції і близько 7% — на гідроелектростанції (ГЕС) та гідроакумулюючі електростанції (ГАЕС). Об’єкти теплової генерації ТЕС та ТЕЦ забезпечували приблизно третину електроенергії.

Чому українські ТЕС і ТЕЦ стали основними цілями на нинішньому етапі війни? Хоч більшість електрики виробляється трьома АЕС, теплова та гідроелектроенергія мають вирішальне значення для балансування системи під час піків споживання. Маневрової потужності гідрогенерації недостатньо, щоб перекрити спади, тому наявність теплових станцій є конче потрібною.

Чому агресор змінив тактику

РОСІЯ повністю змінила тактику ударів по енергетичній інфраструктурі. Тепер вона запускає високоточні ракети по електростанціях в районах менш захищених, ніж Київ.

Деякі з них не встигнуть повністю відновити до холодів, пише FinanciaTimes. Наслідки крайніх атак набагато більш нищівні, ніж узимку 2022-2023 років, вони націлені на заподіяння саме непоправної шкоди. Якби не тепла погода, імпорт з європейських країн та нарощування виробництва відновлюваної енергії, Україна наразилася б на масові знеструмлення, як торік і позаторік. Поки що цього не сталося. Здебільше тому, що тоді переважно били по розподільчих станціях і трансформаторах. І це змушувало запроваджувати графіки по всій країні. Тепер точковими ударами по станціях росіяни намагаються знеструмити великі міста та промислові райони.

Ще одна важлива відмінність від зими 2022-2023 — використання дорогих балістичних ракет. Україна має лише кілька систем Patriot, здатних їх збити.

Як і раніше, у великих кількостях застосовуються дрони як дешевший спосіб уразити енергетичні об’єкти, такі, як трансформатори, наголошує представник Головного управління розвідки Андрій Черняк.

Після березневих ударів імпорт з Євросоюзу досяг рекордних 18 700 МВт/год., що еквівалентно енергії від двох електростанцій. Одним із варіантів на майбутнє може бути збільшення кількості та розосередження вітрових і сонячних станцій по Україні, щоб по змозі звести до мінімуму перебої у генерації.

Як довго це триватиме і до чого готуватися

АМЕРИКАНСЬКЕ видання The WalStreet Journaпише, що, можливо, масштабна кампанія ударів по електростанціях пов’язана із затримкою західної допомоги. А також є елементом нарощування переваги москви на третьому році повномасштабної війни.

Президент Зеленський знову закликав партнерів надати додаткову допомогу у вигляді ППО. До цього він попереджав, що незабаром закінчаться ракети-перехоплювачі, якщо атаки триватимуть нинішніми темпами.

Скорочення запасів змушує робити важкий вибір щодо того, які міста та інфраструктуру захищати, а які ні. І нещодавні удари лише підкреслюють вразливість енергетичної інфраструктури країни.

Ударами по цивільній інфраструктурі, йдеться у статті The WalStreet Journal, росія намагається закласти основу для майбутніх наступів. Для початку виснаживши протиповітряну оборону та відтягуючи ресурси з фронту. «До літа ситуація з протиповітряною обороною України може стати критичною», — наводить видання думку військового аналітика Франца Штефан-Гаді з Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

Скільки можуть тривати такі масовані удари? Протягом весни росіяни планують завдати ще кілька. Про це в коментарі РБК-Україна висловив передбачення представник ГУР Вадим Скібіцький. За його словами, розвідка оцінює запаси російських високоточних ракет у кількості 950 одиниць. Ідеться про ракети оперативно-стратегічного та стратегічного рівня з дальністю понад 350 кілометрів. Щоразу, коли їм вдається накопичити понад 900, починається серія атак. Коли запаси знову підходять до позначки 900, росія бере паузу. Однак локальні обстріли все одно можуть при цьому продовжуватися.

У Міністерстві енергетики не беруться прогнозувати ситуацію на найближчі місяці. За словами заступниці міністра енергетики Світлани Грінчук, поки що графіки відключень електроенергії на всю Україну не плануються, але все може змінитися. «Сьогодні ситуація ще складніша порівняно з минулим роком, оскільки ми втратили багато гідроелектроенергії і змушені проводити планові ремонти атомних блоків», — наголосив очільник відомства Герман Галущенко в інтерв’ю одному із зарубіжних видань. Але згодом він уточнив, що рішення про підвищення тарифів немає.

Чи зможе Україна підготуватися до наступного опалювального сезону? Однозначної відповіді дати ніхто не може. Наразі Прем’єр-міністр Денис Шмигаль тільки окреслив найголовніше, що для цього потрібно: знизити ризики, пов’язані з тепловою генерацією, децентралізувати її та прикрити засобами ППО.

При підготовці матеріалу використовувалися публікації FinanciaTimes, The WalStreet Journal, дані з Wikipedia, заяви українських чиновників.

      Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ