МЕДИЧНА ПАНОРАМА: ПЕРЕВІРЯЮТЬ РОБОТУ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКИХ КОМІСІЙ

За матеріалами інтернет-видань 19.04.2024 1148

 

Олена БЕГМА

Перевірять діяльність ВЛК

У КВІТНІ Міністерство охорони здоров’я розпочало нову хвилю перевірок військово-лікарських комісій (ВЛК). Перед цим уже було піддано експертизі 54 тис. висновків лікарсько-експертних справ, а також проведено опитування серед військовослужбовців, які проходили ВЛК. «Зафіксовані порушення, по кожному факту буде реагування», — наголосив очільник уряду Денис Шмигаль.

Міністерство оборони тим часом опублікувало алгоритм дій військовослужбовців, які не погоджуються з результатами військово-лікарської комісії. Зокрема, у відомстві заявили, що коли у постанові ВЛК ступінь тяжкості поранення, на думку військового, зазначено неправильно, то це можна оскаржити таким чином: написати звернення до командира частини щодо розгляду питання про зміну ступеня тяжкості травми; командир скеровує бійця на лікарсько-консультативну комісію (ЛКК); ЛКК ухвалює рішення. В разі втрати працездатності на період понад 60 днів будь-яка травма вважається тяжкою. Встановлення ступеня тяжкості травм не належить до повноважень штатних та позаштатних ВЛК.

Без «обмежено придатних»

ЯК МИ вже повідомляли, в Україні скасували статус «обмежено придатний». Тепер військові та військовозобов’язані можуть бути тільки придатними чи непридатними до військової служби. Про це йдеться у змінах до законів про забезпечення прав військових і поліцейських на соціальний захист, які Президент підписав 2 квітня.

До категорії обмежено придатних належать військовозобов’язані, які мають певні захворювання, і ті, хто зазнав поранення. Приміром, зараз у списку хвороб, що дають право на такий статус, значаться порушення згортання крові, рак у ремісії, ВІЛ, вроджений сифіліс, діабет, епілепсія, деякі хвороби серця, ендокринної системи та системи травлення, проблеми із зором та слухом. Водночас і обмежена придатність бувала різна. Наприклад, є непридатні до проходження військової служби в мирний час, але обмежено придатні у військовий. Останнє, зокрема, стосується людей, які мають рак у ремісії.

Що ж тепер? Чи всіх обмежено придатних визнають придатними? Коли йти на повторну ВЛК? Відповідей на ці запитання поки що нема. Закон набирає чинності після 4 травня. Відтоді уряд матиме три місяці, щоб ухвалити нові нормативно-правові акти до нього. Нині ж список хвороб, з якими зараховують до придатних, обмежено придатних чи непридатних, містить наказ 402. І наразі цей наказ залишається незмінним.

Допомога останньої надії і «паперові» гарантії держави

ЙДЕТЬСЯ про паліатив — допомогу тяжкохворим людям, недугу яких уже не побороти, але можна полегшити їхні страждання наприкінці життя, наскільки це можливо. В нашій країні паліативну допомогу в стаціонарних умовах надає 751 медзаклад, ще 1210 служб відвідують недужих удома. І хоча порівняно з 2021-м їхня кількість подвоїлася, проте це все одно крапля в морі порівняно з реальними потребами, стверджує експерт робочої групи НСЗУ з паліативу Анна Яцульчак. Адже в нас точиться кровопролитна війна, масово додаються нові категорії пацієнтів, зокрема військові з важкими пораненнями. Іноді це люди з вегетативними станами, яким необхідний тривалий фаховий догляд.

У Міністерстві охорони здоров’я стверджують, що паліативна допомога входить у Програму медичних гарантій і є безоплатною для пацієнта. Проте нерідко людина, надто та, що живе у глибинці, не знає, куди звертатися по таку допомогу, або ж її якість геть низька і формальна. До того ж цього року НСЗУ суттєво скоротила виплати за пакетами паліативної допомоги. Так, зараз на пацієнта мобільної служби передбачено 5777 грн на місяць. Для порівняння: торік відповідна сума становила 19,1 тис. грн на місяць. Для пакета стаціонарної паліативної допомоги теж зменшили систему оплати. Словом, основний тягар догляду за паліативними недужими лягає на плечі їхніх рідних, які навряд чи здатні забезпечити їм професійний догляд. По суті, програма медичних гарантій для таких хворих перетворюється на такий собі «фантик», красиву популістську обгортку. Потрібна добре продумана і належним чином фінансована державна програма у цій царині.

Епілепсія не вирок

170 ТИСЯЧ — стільки дорослих та дітей в Україні мають епілепсію. «Це неврологічне захворювання неможливо вилікувати. Але за умови регулярного вживання ліків нападам можна запобігати. Українці з епілепсією, розладами психіки та поведінки вправі отримати препарати за програмою «Доступні ліки». Нині до неї входить 65 їхніх торгових назв, з яких 23 — безоплатні, решта — з частковою доплатою», — повідомили у Національній службі здоров’я України.

Щоб одержати рецепт за цією програмою, пацієнт має звернутися до лікаря-невролога або психіатра. До першого потрібне електронне направлення, яке випише сімейний лікар, терапевт або педіатр, з яким укладена декларація. Для візиту до психіатра направлення не потрібне. Фахівець безоплатно проведе обстеження для встановлення діагнозу «Епілепсія». Після цього складе план лікування і випише рецепт на «Доступні ліки». Повторно рецепт на препарати може виписати і сімейний лікар.

Телеконсультації рятують життя

В УКРАЇНІ діє низка програм із застосування телемедичних рішень, серед яких система телеконсультацій з ефектом віртуальної присутності, віртуальна операційна «Epiqar», програма віддаленого моніторингу стану плода, система діагностики головного мозку із застосуванням штучного інтелекту… Як повідомили у МОЗ, таке обладнання вже є у 400 закладах 21-го регіону країни. Причому його розміщено не лише у великих містах, а й у віддалених населених пунктах, у тому числі прифронтових, де доступ до медичних закладів є ускладненим, а іноді й небезпечним. А загальна кількість телеконсультацій за два останні роки склала 15 тисяч.

Поступ вітчизняної трансплантації

У 2024 РОЦІ послуги з пересадки органів надають 39 медзакладів. Із них 31 заклад комунальної власності, сім — державної і один приватний. Як відомо, держава оплачує трансплантацію через Програму медичних гарантій. У ній сформовано два окремі пакети: лікування дорослих і дітей методом трансплантації органів; лікування дорослих і дітей методом трансплантації стовбурових клітин. Обидва передбачають цілий комплекс безоплатних послуг для пацієнта: лабораторні та інструментальні дослідження, знеболення на всіх етапах діагностики і лікування, проведення трансплантації, забезпечення лікарськими засобами, психологічна підтримка тощо.

Так, наприклад, НСЗУ сплачуватиме 41 тис. грн за надання медичної послуги на дотранс-плантаційному етапі. Тариф за трансплантацію залежатиме від органа: за пересадку легень НСЗУ заплатить 2,7 млн грн, серця — 2,2 млн грн, печінки — 1,4 млн грн, нирки — 800 тис. грн. Тариф на післяопераційний період може становити від 185 тис. до 193 тис. грн.

  Всеукраїнська газета захиту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ