РЕКРУТИНГ ДЛЯ СИЛ ОБОРОНИ

За матеріалами інтернет-видань 19.04.2024 1055

       ДЛЯ ДОБРОВОЛЬЦІВ ВИСТАЧАЄ ВАКАНСІЙ У ВІЙСЬКАХ

Петро ВИШЕНСЬКИЙ.

 Є посади і на передовій, і в тилу

У ЛИСТОПАДІ 2023 року Міністерство оборони запустило програму рекрутингу — добровільного наймання громадян на відкриті вакансії у війську. Відповідно до неї кожний охочий може обрати ту вакансію і структурний підрозділ, де хоче служити, та пройти співбесіду. Кандидатів, які пройшли відбір, мобілізовують за особливою процедурою чи підписують із ними контракт. У силах оборони є пропозиції не лише для тих, хто нині на «гражданці», а й для чинних військовослужбовців, які шукають місця для переводу.

Процес рекрутингу триває від кількох днів до місяця. Подавати заявки можуть і чоловіки, і жінки, як зі спеціальною фаховою освітою, так і без неї. Головне відповідати вимогам у тій чи іншій сфері. Потім людей ще неодмінно навчають вузькій спеціалізації. Ясна річ, для багатьох бойових посад потрібна загальна базова армійська підготовка.

Для втілення проєкту Міноборони залучило до співпраці чотири сайти з пошуку роботи та працівників: Defence.robota.ua, Lobby X, Work.ua/zsu та OLX.ua. Вони регулярно розміщують на своїх майданчиках перелік підрозділів сил оборони та їхні вакансії у тилу й на передовій. Шукати вакансії можна і на сайтах чи сторінках у соціальних мережах окремих бригад або батальйонів. Також днями Міноборони і Державна служба зайнятості підписали меморандум про співпрацю. Тож віднині пропозиції про роботу військові частини розміщують і на Єдиному порталі вакансій ДСЗ.

«Рекрутингові сайти не мають жодного стосунку до структур ТЦК. Тому, хто зареєструвався як шукач роботи на їхній спеціалізованій сторінці для залучення фахівців до сил оборони, не вручатимуть ніяких повісток. Головна мета військового рекрутингу — допомогти зробити так, щоб на кожній позиції в ЗСУ була максимально фахова і вмотивована людина. Адже коли шукач сам може обирати, де і ким служити, коли може застосувати свою професію і хист за призначенням, він стає ефективним і корисним для війська», — заявив уповноважений представник Міноборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

Треба сказати, що дані про кількість працевлаштованих військових ніде не оприлюднюються через їхню секретність. Цією інформацією володіє тільки Генштаб ЗСУ. Відомо лише, що на сьогодні на вказаних онлайн-платформах загалом опубліковано понад 4,5 тисячі активних вакансій від 447 підрозділів. І що на них уже одержано понад 50 тисяч відгуків-резюме.

Утім, за інформацією Міноборони, найпопулярнішими виявилися небойові посади. На них подав резюме чи не кожний другий претендент. Також користується попитом штабна робота та в царині ІТ (у середньому на одну військову ІТ-вакансію відгукується 78 чоловік). Багато бажаючих знаходиться працювати оператором безпілотника, медиком, зв’язківцем і водієм. А ще — служити у Морській піхоті ЗСУ, Прикордонних військах та різних інженерних підрозділах сил оборони.

Які зарплати обіцяють

ЗА СЛОВАМИ експертів, грошова винагорода захисникам України, яких рекрутують, залежить від роду військ, місця служби, посади та наявності у пропонованому контракті умови виконання бойових завдань. У більшості військових формувань військовослужбовцям пропонують від 25 000 до 130 000 грн. Найвищі зарплати, ясна річ, на «передку».

Наприклад, ось тільки деякі вакансії, наявні сьогодні на сайтах із пошуку роботи та працівників.

109-та окрема бригада територіальної оборони України у Донецькій області, яка бере активну участь у визволенні України від загарбників, шукає оператора безпілотних авіаційних комплексів. Вимоги: досвід пілотування дронів та навички управління об'єктами, що швидко рухаються; розуміння принципів роботи електроніки та досвід роботи з паяльником. Зарплата: 21 000-121 000 грн.

У Дрогобичі Львівської області військова частина А1546 шукає тиловика. Вимоги: вік до 50 років; догляд за закріпленою машиною, її технічним станом, наявність посвідчення водія категорії С та більше (автобуси, фури, тягачі). Зар-плата: 21 000-51 000 грн.

425-й окремий штурмовий батальйон «Скала» Сухопутних військ ЗСУ шукає штурмовика для служби у зоні бойових дій біля переднього краю. Зар­плата: 50 000-124 000 грн.

12-та бригада спеціального призначення НГУ «Азов» шукає військовослужбовців у батальйони та інші підрозділи. Вакансії: зварник, зв’язківець, електромонтер, дизеліст. Зар­плата — 25 000-125 000 грн.

126-й окремій бригаді Сил територіальної оборони потрібен кухар. Серед вимог до кандидата — досвід роботи кухарем від одного року, «вміння приготувати страву з наявних продуктів і стресостійкість». Зарплата: від 50 000 грн.

Військова частина №9951 терміново шукає військовослужбовця на посаду діловода, чергового відділу управління службою, зв’язківця, кухаря в тилу. «Також ми готові взяти студента, людину з інвалідністю» — зазначено в оголошеннях цієї військової частини. Зарплата: 20 000-35 000 грн.

У Запоріжжі військова частина ЗСУ шукає бухгалтера. Вимоги: досвід роботи не менше 1 року, фахова вища освіта, акуратність, відповідальність та уважність до деталей. Зарплата: 20 000-50 000 грн.

Як одержати бажану посаду у війську

ЩОБ ДОЛУЧИТИСЯ до Українського війська, потрібно на спеціалізованій сторінці сайту обрати відповідний підрозділ, посаду для служби, відгукнутися на вакансію, надіславши резюме. Останнє можна надсилати одночасно на різні вакантні позиції. Сайти із працевлаштування не проводять попереднього «просіювання» кандидатів та не мають інформації про те, як кандидат рухається рекрутинговим шляхом після відгуку на вакансію. Зазвичай людині тільки надходить автоматизоване повідомлення, що її резюме доставлено до потенційного роботодавця. Також через сайт прийде і відмова у зарахуванні на посаду, якщо претендент за якимсь критерієм не підійшов підрозділу, що розмістив оголошення про вакансію.

Якщо ж після ознайомлення з резюме кандидатуру шукача роботи схвалено, його викликають на співбесіду. «Далі кандидат спілкується з уповноваженою особою військової частини. При цьому дуже важливо, щоб і сам претендент на посаду для себе з’ясував усі питання, які його турбують. Наприклад, звичайним є поцікавитись у представника підрозділу: «Де саме я служитиму? Що передбачає моя посада? Де зараз знаходиться підрозділ? Де я проходитиму навчання? Я буду сидіти в окопі, бліндажі чи у штабі? Де житиму?» — пояснив уповноважений представник Міноборони з питань рекрутингу. Якщо після проходження співбесіди людина погоджується і військові ухвалюють рішення про взяття її на службу, підписується контракт, згідно з яким у військкоматі рекрутованого мобілізують саме до того підрозділу, який вказаний у контракті.

Замість післямови

ЩО Ж, тим співвітчизникам, які прагнуть знайти себе на якійсь позиції в Силах оборони, можливо, і є сенс відгукуватися на вакансії, не чекаючи мобілізаційної повістки. У масі пропонованих місць, як зазначають експерти, знайти себе може абсолютно кожний. Якщо не сьогодні, то за тиждень-другий, тому що ситуація динамічно змінюється.

До речі, з 1 січня цього року запрацював оновлений короткий номер «гарячої лінії» Міноборони, призначений для військовослужбовців та членів їхніх сімей, — 1512. Також продовжує роботу номер гарячої лінії МОУ 0-800-500-442, доступний для користувачів усіх операторів мобільного зв’язку. «Консультування військових та членів їхніх родин щодо складних і болючих питань, реєстрацію їхніх звернень цілодобово здійснюють десятки високопрофесійних працівників Урядового контактного центру. Серед них і психологи, і юристи, які зможуть надати необхідну допомогу», — ідеться у повідомленні Міноборони. Зателефонувавши за вищевказаними номерами, можна поставити і свої запитання стосовно того, як знайти роботу в силах оборони.

     Всеукраїнська газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ