СКЛАДНА СОЦІАЛЬНА СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

За матеріалами інтернет-видань 26.04.2024 1550

       

Олена БЕГМА.

Населення стрімко старіє

УКРАЇНА вже належить до країн із високим середнім віком населення: майже 18% її громадян — особи віком 65 років і старше. А через десять років кожний п’ятий українець у нашій державі може бути пенсійного віку. Такий невтішний прогноз пояснюється низкою негативних демографічних тенденцій, наголошують у Міністерстві соціальної політики України. І однією з них є надзвичайно низький рівень народжуваності. Нині в нашій країні припадає одне народження на одну жінку, що більш ніж удвічі менше, ніж показник, який забезпечує відтворення населення (2,2). Низька народжуваність зумовлена низкою причин, серед яких економічні (високий рівень бідності), труднощі у поєднанні роботи та виховання дітей, погіршення здоров’я внаслідок війни (поранення, травми, стреси, депресивні настрої), а також роз’єднання сімей через мобілізацію чоловіків і жінок до лав ЗСУ, масовий виїзд жінок за кордон.

Нагадаємо, раніше в Мінсоцполітики повідомляли про те, що у 2051 році населення України може становити 25,2 мільйона осіб. Таким чином, українців поменшає на 11 мільйонів.

Хліб подорожчав, яйця подешевшали

ДЕРЖСТАТ інформує: впродовж останнього місяця середні ціни на харчові продукти впали на 0,2%. При цьому найбільше, на 16,3%, подешевшали яйця, які сьогодні можна придбати у крамницях і на базарах по 37 грн. за десяток. Дещо «просіли» ціни на крупи, зокрема й гречку — до 27,4 грн за кілограм. Крім того, подешевшали свинина, олія, цукор-пісок, капуста та морква. Навіть горілка спала в ціні на 0,3% — до 117,4 грн за півлітра, а також пиво — на 0,8%, до 31,7 грн за пляшку 0,5 літра.

Водночас хліб пшеничний із борошна вищого ґатунку пересічно подорожчав на 1,0%, до 44,9 грн за кілограм. Яблука — на 2,8%, до 23,8 грн відповідно. У списку подорожчання — цигарки преміум-класу, які додали у вартості 1,3% і тепер у середньому продаються по 101,4 грн за пачку.

Між іншим, торік в Україні найбільше дорожчали м’ясо, молочні продукти та картопля, позаторік — овочі, яйця, крупи, риба та сало, у 2021-му — овочі, олія та цукор, а в 2020-му — цукор, гречані крупи, яйця, соняшникова олія.

Шахрайство, хабарі, втеча за кордон...

НИНІШНЄ, ІХ, скликання Верховної Ради стало першим офіційно «доторканним», що значно спростило притягнення нардепів до відповідальності. За даними лише від НАБУ, щонайменше 54 парламентарі отримали підозри у кримінальних злочинах. Фактично це кожний восьмий народний обранець. Також відомо, що ДБР розслідує справи щодо 19 нардепів, яким було повідомлено про підозру. І це не враховуючи проваджень СБУ, Офісу генпрокурора та інших правоохоронних органів. Проте точна кількість та імена нардепів, яким висувались підозри у карних правопорушеннях, на жаль, не відомі. Головна причина — ім’я підозрюваної у вчиненні злочину особи не може оприлюднюватися до вироку суду.

Доплата «за станом здоров’я» і «за віком»

ЦЯ ІНФОРМАЦІЯ — до відома пенсіонерів. Вони мають право на надбавку до основної пенсії — через поганий стан здоров’я та за віком. Проте є певні умови отримання названих видів допомоги.

Так, пенсія претендента на доплату «за станом здоров’я» не повинна бути вище 10 350 грн. Крім того, самотні українці, які досягли 80 років, одержують пенсію за віком і мають потребу в догляді через поганий стан здоров’я, можуть оформити спеціальну надбавку до пенсії «за станом здоров’я». Розмір доплати — 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. На квітень 2024 року це 944 грн. «Для призначення цієї надбавки слід звертатися до Пенсійного фонду України, подавши документи, що підтверджують погіршення стану здоров’я», — уточнюють на його сайті.

Водночас надбавка «за вік» надається громадянам старше 70 років, у яких пенсія нижче 10 340,35 грн. При цьому розмір доплати ще й залежить від прожитих років. Так, співвітчизникам від 70 до 74 років покладено щомісячну «вікову» надбавку в розмірі 300 грн, від 75 до 79 — 456 грн, від 80 й вище — 570 грн. Надбавка нараховується автоматично, звертатися до ПФУ не потрібно.

Українські біженці мігрують по ЄС

У КРАЇНАХ Євросоюзу проживають 4,2 млн українців, які користуються тимчасовим захистом. Проте останнім часом кількість людей із таким статусом знижується, повідомляє Євростат. Так, на кінець лютого 2024 року країнами ЄС, які прийняли найбільше шукачів тимчасового захисту з України, були Німеччина (1,2 млн осіб, 30,4% від загальної кількості наших біженців у ЄС), Польща (957,2 тис., 22,6%) та Чехія (385,1 тис., 9,1%). При цьому за місяць (від січня до лютого) найбільше зростання числа шукачів притулку спостерігалося в Німеччині (+16,5 тис. осіб), Польщі (+5,7 тис.) та Чехії (+3,9 тис). У той же час у лютому стало менше українців із тимчасовим захистом у таких чотирьох країнах Євросоюзу: Австрія (-1,5 тис. осіб), Франція (-685), Естонія (-550) та Нідерланди (-200).

Нині громадяни України становлять понад 98% тих, хто загалом дістав тимчасовий захист у країнах Європи. З них частка дорослих жінок дорівнює 46,0%, чоловіків — 21,2%, дітей — 32,9%.

Пропонують створити зоополіцію

ПОДАНА в березні петиція про організацію у структурі Національної поліції підрозділу зоополіції швидко набрала необхідні 25 тисяч голосів. Тепер її розгляне Кабінет Міністрів. Авторка петиції — президентка Асоціації зоозахисних організацій України Марина Суркова — наголошує, що з року в рік фіксуються нові випадки жорстокого поводження з тваринами, а поліція здебільшого просто не діє, «бо не вважає тварин вартими своєї уваги».

На думку авторки петиції, такий спеціалізований підрозділ міг би складати адмінпротоколи про жорстоке поводження з тваринами, відкривати карне провадження за відповідною статтею та проводити досудове розслідування, тимчасово вилучати тварин, а також стежити за дотриманням власниками правил їхнього утримання.

Нагадаємо, 15 липня 2021 року були ухвалені зміни до вітчизняного законодавства, згідно з якими кривдникові тварини загрожує штраф у розмірі до п’яти тисяч гривень, якщо з неї знущались, але це не призвело до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі (адміністративна відповідальність). Якщо ж тварина загинула або зазнала травми, настає кримінальна відповідальність — обмеження чи позбавлення волі терміном до восьми років.

Іще до відома: з 25 січня в Україні офіційно скасована норма про недопуск тварин в укриття. Проте їх власники зобов’язані дотримуватися санітарно-гігієнічних і ветеринарних норм та правил, а також контролювати, щоб чотирилапі не псували майна і не становили загрози для інших людей.

        Всеукраїнська газета захиству інтересів та прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"




Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ