СПОЖИВЧА ПАНОРАМА ПОЧАТКУ ВЕСНИ 2024 РОКУ

За матеріалами інтернет-видань 02.03.2024 1624

 

Олена БЕГМА.

Цінові картопляні гойдалки

В УКРАЇНІ ціни на картоплю нині є найвищими за всю історію. Фактично протягом останнього півріччя вартість бульби зросла в 3,5-4 рази і перевищила ціни в сусідніх країнах Євросоюзу. Наприклад, у найбільшій торговельній мережі «АТБ» вартість картоплі коливається від 21 грн за кіло вітчизняної до 45 грн за кіло імпортованої з Єгипту. У чому причина подорожчання «другого хліба»? Маркетологи вважають, що через брак цього овочу на складах: погодні умови не сприяли врожаю крохмалистої. Втім, цього тижня картоплі на вітчизняному ринку побільшало. По-перше, надійшли великі партії з Польщі, а також із Литви та Латвії. По-друге, наші аграрії, які раніше штучно затримували продажі в очікуванні збільшення ціни, почали розпродувати запаси. І хоча бульба, яку вони пропонують, нижчої якості, подешевшання її найближчим часом очікувати не варто.

До речі, торік у Євросоюзі ціни на картоплю в такий час підскочили в середньому на 23%. Картопля подорожчала у 24 країнах — членах ЄС, відображаючи скорочення обсягів виробництва через посуху. Найбільше її вартість збільшилась у Німеччині — на 49%, Словаччині — на 48% і в Хорватії — на 44%.

Здавалось би, на кілька копійок дешевше...

У КРАМНИЦЯХ часто бачимо цінники із сумою, коли до цілого числа не вистачає копійки, дві або три. Продавці нерідко роблять такі дрібні «уцінки» вартості товарів з однією лише метою — щоб отримати від покупців… більше грошей, не віддаючи їм усю решту. Людина може нічого й не помітити, адже в кожному з таких випадків ідеться про різницю вартості товару в кілька копійок. Однак для торгового закладу за великого потоку покупців одержана таким чином сума може виявитись значною.

Ця маркетингова схема працює для готівкових розрахунків за принципом округлення. На багатьох касових апаратах програми передбачають, що суму менше 5 копійок повинні «вибачити» покупцю, а от понад 5 копійок має право залишити собі магазин. Часто заклади торгівлі спеціально встановлюють такі ціни, щоб усі округлення були не на користь покупця. Наприклад, за ціною 9,96 грн, 9,97 грн, 9,98 грн або 9,99 грн ви все одно повинні заплатити магазину 10 грн…

Щоб не «дарувати» магазину свої кревні, достатньо розплачуватися банківською карткою. Тоді правила округлення не діють.

Почім житло? Залежить від регіону

УПРОДОВЖ неповних двох місяців поточного року на вітчизняному вторинному ринку нерухомості змінилася вартість однокімнатних квартир. Причому по всій країні. Проте зміни різні.

Так, за даними Асоціації фахівців з нерухомості України, найбільше подорожчало таке житло на Житомирщині, де квадратний метр додав у ціні 6,82%. У низці областей вартість однокімнатних квартир зросла на понад 4%. Зокрема, в Івано-Франківській — на 5,5%, Кіровоградській — 4,85%, Вінницькій — на 4,58%. Менше ніж на 1% підскочили ціни у Полтавській, Хмельницькій областях — на 0,42% у кожній, а також у Волинській — на 0,97%. Найнижче подорожчання було зафіксоване на Київщині — на 0,33%.

Водночас у ряді регіонів ціни на «вживані» однокімнатні квартири, навпаки, знизилися. Найбільше у Херсонській області — на 1,99%. За нею йдуть Чернівецька — на 1,53%, Миколаївська, Чернігівська — 1,46%, Дніпропетровська — 1,3%, Закарпатська, Харківська — 1,27%, Черкаська — 0,65%, Львівська — 0,37%, Запорізька — 0,11%, Одеська — на 0,02%.

Без легендарної «Артемсолі»

ДО ВІЙНИ майже всі потреби України в солі та її експорт у 15 країн світу забезпечувало єдине підприємство — «Артемсіль», розташоване на Донеччині. Тамтешні запаси кам’яної солі оцінюються у 4,5 млрд тонн. Це дуже багато!

Після повномасштабного російського вторгнення район, де знаходяться найбагатші соляні копальні, — Бахмут, Соледар — став полем запеклої битви, що тривала близько пів року, від липня 2022-го по січень 2023-го. На початку війни українці наразилися саме на соляний дефіцит та на дефіцит пального. Тоді ціни на сіль злетіли в десять разів — з 9 до 90 грн за кіло. Тепер, головним чином завдяки імпорту, солі вдосталь. Щоправда, коштує вона дорожче, ніж до війни. За даними Державної митної служби, найбільшим постачальником солі в Україну є Туреччина, яка забезпечує близько третини відповідного імпорту. Сіль до нас везуть і з Румунії та Єгипту. Також серед головних постачальників Польща, яка до війни була… чи не найбільшим покупцем української солі.

Тим часом робляться спроби добувати свій продукт. І навіть лунають заяви (як от від голови Закарпатської ОДА Віктора Микити) про здатність забезпечити мало не всю Україну власною сіллю (із Солотвинського і Тереблянського родовищ в області). Утім, на думку експертів, найближчим часом навряд це вдасться. Тож потребуватимемо імпорту як харчової, так і технічної солі.

Б’ють акцизом по тютюнопалінню

УКРАЇНСЬКИМ курцям доведеться витрачати ще більше грошей на задоволення шкідливої звички. Нинішнього року вартість цигарок знову зросте. Подорожчання пов’язане з тим, що наша країна, згідно з директивою ЄС, зобов’язалася підвищувати акциз на тютюнові вироби щороку на 20-25%. І для вступу до Євросоюзу нам необхідно, щоб вартість однієї пачки відповідала вартості, встановленій у ЄС, для запобігання контрабанді.

Тож 2023 року ціни на цигарки зросли на 11-13 грн за пачку залежно від класу. Тоді українські тютюнові вироби з фільтром пересічно коштували 75,2 грн, хоча ще роком раніше їх продавали по 64 грн. Вартість сигарет середнього класу лише за один рік зросла з 69,9 до 81,4 грн. У 2024 році курцям доведеться віддавати за пачку цигарок у середньому на 12 грн більше. Вітчизняні коштуватимуть приблизно 78 грн, вироби середнього класу — 93,5 грн, а преміум — понад 108 грн. Утім, різких стрибків цін не відбудеться, вони підвищуватимуться протягом усіх 12 місяців.

Рейтинг найдорожчих міст світу

П’ЯТЬ українських міст — Київ, Львів, Одеса, Дніпро та Харків — опинились у рейтингу найдорожчих міст для життя у світі. Його опублікувала Numbeo — найбільша інтернет-база даних про різноманітні соціально-економічні аспекти життя в міських агломераціях. В цьому списку загалом 371 населений пункт. Аналітики уклали рейтинг на основі даних про споживчі ціни та вартість нерухомості, а також врахували купівельну спроможність населення. При цьому столиця України посіла 312-те місце (між колумбійським Медельїном та в’єтнамським Хошиміном). Харків опинився на 337-й позиції (між узбецьким Ташкентом та білоруським Мінськом), Одеса — на 334-й (між російським Ростовом та індійським Бангалором), Львів — на 339-й, Дніпро — на 340-й.

Загалом же найдорожчим містом для життя у світі став адміністративний центр Бермудських островів Гамільтон. У першому десятку — п’ять швейцарських міст та чотири американські.

В Україні звичайний овоч, а в Японії — делікатес

ПРО ЩО мова? Про червоні столові буряки, без яких не звариш борщу і які так смакують українцям у салатах та інших стравах. Сьогодні в наших крамницях та на базарах цей коренеплід можна купити по 10-15 грн за кілограм. А тим часом ціна на нього в японських магазинах сягає 70 доларів (2600 грн) за кіло. Уявіть: японців це анітрохи не зупиняє, адже впродовж останніх кількох років цей овоч набув великої популярності у Країні сонця, що сходить. Його стали подавати як гарнір, випікати з ним солодощі, десерти і навіть додавати у традиційну японську рибну страву суші.

При цьому японські фермери буряків не вирощують: поки що тільки приглядаються до культури. Та й завозити його для продажу в країну почали лише кілька років тому. Хтозна, можливо, незабаром смачний український борщ посяде почесне місце у традиційній японській кухні.

        Газета захисту інтересів і прав селян України "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"

 

 

   

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ