СПОЖИВЧА ПАНОРАМА: Ви ще не забули, що економіка має бути економною?

За матеріалами інтернет-видань 10.05.2024 1561

 

Олена БЕГМА

Згадуйте, бо нас закликають економити

АТАКИ російських окупантів на об’єкти нашої стратегічної інфраструктури призвели до дефіциту в енергосистемі. У зв’язку з чим останніми днями диспетчерському центру НЕК «Укренерго» доводилося мало не щодоби залучати аварійну допомогу з енергосистем європейських країн — Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини та Молдови. Тим часом у самій країні не обходилося без застосувань графіків обмеження потужності для бізнесу та промисловості. А в деяких регіонах — і побутових споживачів. Зокрема, почасти лімітування і досі має місце у Дніпропетровській, Донецькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській та Хмельницькій областях… Тож компанія закликає громадян ощадливо витрачати електрику. А промисловість — максимально використовувати, за наявності, альтернативні джерела живлення.

Зі святковим попитом упорались

ТРАДИЦІЙНЕ збільшення попиту на яйця напередодні Великодня нині суттєво не позначилося на їхній вартості. Повсюди у крамницях і на базарах їх удосталь і, що не менш важливо, за доволі прийнятною ціною. Як повідомили в асоціації «Союз птахівників України», цьому посприяли істотний приріст останніми місяцями обсягів промислового виробництва, сезонне збільшення пропозиції від приватних домогосподарств, а також закриття європейських ринків збуту продукції українського птахівництва через тривалу блокаду кордону польськими фермерами. Загалом від початку року гуртово-відпускні ціни птахофабрик зменшилися на понад 50%.

Морква, цукор і цибуля «пригальмували» інфляцію

ЗГІДНО з даними Держстату, у квітні річна споживча інфляція в Україні сповільнилася до мінімуму 2020 року і становила 3,1%. Так, минулого місяця на споживчому ринку ціни на харчові продукти загалом знизилися на 0,2%. Найбільше за місяць подешевшали яйця (на 16,4%), цукор (на 2,5%), олія та цибуля (на 1,5%). А ще зберігається тенденція повільного зниження цін на моркву. На сьогодні вартість цього багатого на каротин овочу — від 8 до 10 грн/кг, що наближається до рівня цін 2020 року. Що вже казати про цибулю, яка нині зіграла, сказати б, злий жарт із сільгоспвиробниками…

Газові тарифи поки що на паузі

НАЦІОНАЛЬНА акціонерна компанія «Нафтогаз України» ще на рік продовжила дію фіксованого тарифу на газопостачання для домогосподарств. Відтак її тариф «Фіксований» і надалі дорівнюватиме для споживачів 7 грн 96 коп. за кубометр. Водночас у «Нафтогазі» поінформували: «Відповідно до результатів торгів у квітні середньозважена ціна купівлі ресурсу у підземних сховищах газу становила 10 972 грн за тис. куб. м без ПДВ, а в травні складе 10 767 грн за тис. куб. м без ПДВ».

Задарма роздають вирощене

А ЦЯ НОВИНА — продовження попередньої інформації з ряду неординарних: подекуди українські фермери безкоштовно роздають вирощену цибулю. З якої причини?

Якщо пам’ятаєте, саме цей овоч торік продемонстрував рекордне зростання вартості. Тоді навесні оптові ціни на нього в деяких регіонах перевищили 40 гривень за кіло. Певно, з огляду на це багато хто з українських аграріїв нинішнього року притримав реалізацію вирощеної продукції до весни. Втім, із грудня 2023-го ріпчаста почала дешевшати, оскільки постачальники торгових мереж подбали про закупівлю великих партій закордонної цибулі. Тепер оптова ціна на цей овоч в нас суттєво нижча, ніж зазвичай навесні. Й очікувати її зростання вже не доводиться, бо ріпчасту нового врожаю повним ходом імпортують з Узбекистану та інших країн із теплим кліматом, і ціни на неї також рекордно низькі. До того ж певна частка притриманої української цибулі не долежала у товарній кондиції навіть до березня, почала псуватися…

Тому-то у квітні на деяких регіональних торгових гуртових майданчиках стали з’являтися пропозиції відповідної продукції безоплатно за умови самовивозу. До речі, через надлишок цибулі на ринку такі тенденції цього року спостерігаються і в Молдові, Грузії, Узбекистані, Таджикистані, Киргизстані та Казахстані.

Прикрість для ласунів

НАПРИКІНЦІ квітня ціни на какао-боби на світових біржах сягнули нового історичного максимуму — 11,6 тис. доларів за тонну. Ринок сколихнув поганий урожай у ключових західноафриканських виробників, що призвело до дефіциту зерен.

Зростання світових цін, безумовно, позначається й на вітчизняному ринку солодощів. Так, якщо до початку повномасштабної війни Україна імпортувала 15 тисяч тонн какао-бобів, то нині цей показник становить щонайбільше 2,5 тисячі тонн. Експерти попереджають, що протягом року шоколадні вироби в нас можуть подорожчати ще щонайменше на 50%. Причому істотно додадуть у ціні не тільки шоколад та цукерки, а і печиво, торти, морозиво.

Споживчі кредити

КРЕДИТУВАННЯ придбання техніки, електроніки, одягу та товарів для дому знову почало зростати. Сьогодні вже близько третини таких покупок українці роблять на позичені в банку гроші. Так, за даними найбільшого вітчизняного інтернет-магазину Rozetka, 2023 року найсуттєвіше збільшився продаж таких категорій товарів, як роботи-пилососи (їх купівля здійснювалася на 50% частіше), акумуляторні пилососи (на 57%), бойлери (на 38%), мультиварки (на 35%), морозильні камери (на 23%)…

Утім, порівняно з динамікою до початку війни ринок споживчих кредитних продажів ще не відновився, адже до 24 лютого 2022 року його частка в Україні сягала 49%. Тим часом експерти сьогодні відзначають зростання частки кредитів у нетипових для кредитування категоріях — одяг, взуття та аксесуари, товари для дому.

Напої і чипси поза політикою?

СТАЛО відомо, що американська компанія PepsiCo побудувала неподалік російського міста Новосибірськ першу чергу заводу з виробництва картопляних чипсів потужністю 60 тис. т на рік. Інвестиції в нього склали понад 12 млрд руб. На російському сайті PepsiCo вказано й марку чипсів, які там тепер випускаються, — Lay’s. Вони є і в Україні.

У березні 2022-го PepsiCo заявила про припинення продажу напоїв і рекламної діяльності у росії. Проте, як бачимо, полишати російський ринок компанія не збирається. Ба більше — розширює свою присутність на ньому, поповнюючи податками бюджет країни-агресорки.

Офіційний список спонсорів війни

МІЖ ІНШИМ, 17 квітня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11183, яким пропонують закріпити за урядом обов’язок щомісяця інформувати споживачів про виробників, продавців та виконавців, які провадять господарську діяльність на території сусідньої ворожої до нас держави. Їх список буде оприлюднюватися на сайті Кабінету Міністрів або відомства, що забезпечує формування державної політики у сфері захисту прав споживачів.

Разом із тим уже на законодавчому рівні хочуть закріпити неодмінне маркування цінника та упаковки товару, виробник якого провадить господарську діяльність на території держави, визнаної агресором або окупантом, написом «Виробник сплачує податки до бюджету держави-агресора». Відповідна позначка має бути і на будь-якій рекламі товарів та послуг компаній, які заплямували себе співпрацею з російськими загарбниками і їхніми поплічниками.

Наразі законопроєкт перебуває на розгляді у парламентському профільному комітеті.

   Всеукраїнська газета захисту інтересів і прав селян "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ