Суд покарав менеджера 23 фейкових інтернет-магазинів умовно

За матеріалами інтернет-видань 30.11.2021 654

Житель міста Дніпро виступив співучасником шахрайської схеми, яка полягала у створенні фейкових інтернет-магазинів мобільної техніки. Загалом таких магазинів виявилося 23. Шахрайські сайти спеціалізувалися на продажі мобільних телефонів і виглядали так, що не викликали у відвідувачів жодних підозр щодо їхньої чесності. Вся представлена ​​на них інформація щодо товарів та умов роботи магазину виглядала дуже переконливо.Спочатку, щоб заробити репутацію та відгуки, організатори справді відправляли покупцям техніку. Однак у якийсь момент, за командою організатора, вони перестали розсилати замовлення.

Організатори схеми провели цілий комплекс робіт внаслідок чого вони змогли потрапляти на перші позиції а відвідувачі могли бачити їх ціни, значно нижчі, ніж у конкурентів. Для кожного з магазинів шахраї придбали окрему SIM-картку. Отримавши замовлення через сайт, менеджер зв'язувався з покупцями по одному з цих телефонів і пропонував надіслати рахунок-фактуру на оплату товару. Клієнти отримували реквізити для оплати електронною поштою або в смс-повідомленнях, переводили гроші і чекали, коли магазин доставить їхнє замовлення, проте жодного замовлення вони не отримували. Щоб відстрочити момент, коли ошукані клієнти втечуть скаржитися в поліцію, шахраї пояснювали кожному, що виконують відправку замовлень зі складу лише раз на тиждень.

Цього часу їм вистачало, щоби зібрати чергову партію жертв, після чого вони закривали скомпрометований магазин і викидали закріплену за ним SIM-карту. Загалом у матеріалах кримінальної справи згадуються близько 80 потерпілих, які стали клієнтами 23 фейкових магазинів.

З метою конспірації злочинці налаштували для номерів, які використовувалися у злочинній схемі, переадресацію вхідних викликів на інші телефони, які фізично перебували у різних містах України. Щоб не розкривати своїх осіб у процесі прийому платежів, зловмисники вигадали спосіб, як заволодіти банківськими картками громадян, які гостро потребували грошей.  Під виглядом співробітників податкової міліції та судових виконавців, вони просили передати їм картки за винагороду 1,000 гривень, запевняючи, що в жодних сумнівних операціях картка не братиме участі.

Менеджер інтернет-магазинів, що постав перед судом, був звинувачений за ч. 3 ст. 190 (шахрайство, досконале у великих розмірах або досконале за допомогою комп'ютерної техніки). Суддя визначив йому покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з випробувальним строком 2 роки. На момент винесення вироку слідству так і не вдалося встановити особи спільників злочину.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ