Це варто знати: Брунькова фітотерапія

За матеріалами інтернет-видань 31.03.2024 2983
 

Олена СВІТКО, фітотерапевт.
 

 
 

Весняне сонечко пробуджує бруньки на деревах і кущах, активізуючи їхню життєдайну силу, що проросте в листочках й квітках. Бруньки, які несуть красу навколишньому світу, водночас є джерелом здоров’я і для нас. У них закладено ДНК рослини, запас вітамінів, мікроелементів, біологічно активних речовин. Потрібно тільки знати, бруньки з яких дерев якнайліпше порятують за певних недуг.

Бруньки бузку — для профілактики діабету

ОЗДОРОВЛЕННЯ бруньками дуже популярне в Європі. Там їх у сушеному вигляді можна придбати в аптеці. Деякі види продають і в Україні. Їх також можна заготувати самостійно напровесні.

Для профілактики підвищення рівня цукру добре щодня жувати 2-3 бруньки бузку, ковтаючи при цьому слину або й самі бруньки. Можна запивати їх соком чи відваром трав. Нормалізувати рівень цукру, оздоровити кишкову мікрофлору найліпше допомагають бруньки фіолетового бузку. Він має дещо інший склад корисних речовин, ніж білий, поліпшує роботу підшлункової та щитоподібної залоз, гормональної системи, гіпофіза.

Можна приготувати брунькову приправу, щоденне вживання якої підтримуватиме в нормі життєво важливі органи. Її готують так: 100 г бруньок бузку висушити, перемолоти, додати столову ложку сухої меленої морської капусти, столову ложку рожевої гімалайської чи морської солі. Цією приправою солити їжу — суп, салат, кашу.

Бруньки з білого бузку виводять солі, тому за проблем із суглобами та у разі подагри рекомендують з’їдати по 3 штуки щодня. Можна приготувати олію на ньому. 100 г бруньок білого бузку варити в 500 мл олії на паровій бані 1-1,5 години. Дати охолонути, змолоти в блендері. Цим засобом добре натирати поперек і коліна у разі виникнення болю.

Бруньки яблуні — від жіночих недуг

БАГАТЬОМ жінкам із проблемами гормональної, ендокринної систем допомагають засоби на основі бруньок яблуні. Про ці оздоровчі рецепти писала ще Свята Гільдегарда. 250 г бруньок яблуні залити 0,5 кг розтопленого вершкового масла та, перемішуючи, розварювати на слабкому вогні 1-1,5 години. Всі живильні речовини та енергетика перейдуть у масло, насичуючи його.

Із цього варива можна приготувати два помічні засоби. Половину маси відставити та зробити мазь для зовнішнього застосування, а половину — вживати всередину.

Щоб приготувати мазь, бруньки з маслом перетерти до однорідної маси й додати столову ложку олії лаванди. Ретельно перемішати і перекласти в баночку. Якщо дошкуляють передменструальний синдром, мігрень, нічні переживання й безсоння, втирати мазь у скроні, потилицю, мочки вух, пупок. Потім масажувати ці точки впродовж 10 хвилин.

Із другої половини варива можна зробити чудовий засіб від головного болю та запаморочень. До масляної брунькової маси додати пів склянки меду (липового чи квіткового), по чайній ложці мелених кориці, гвоздики, мускатного горіха. Перемішати й щодня з’їдати по чайній ложці.

За проблем із щитоподібною залозою помічні бруньки вишні. Корисно з’їдати по 2-3 бруньки щодня протягом сезону. Хорошим засобом буде й настоянка на вишневих бруньках: 100 г бруньок, маленьких гілочок, кори вишні залити літром горілки, настояти два тижні. Приймати двічі на день по столовій ложці з горіховою олією.

Бруньки берези — від болю в суглобах

БРУНЬКИ берези добре допомагають за недуг суглобів, нирок, вони входять до складу різних протионкологічних рецептів. У разі кіст, мастопатії, ниркової недостатності, як загальнозміцнювальний засіб, для профілактики онкології готують такий засіб: 150 г сухих чи свіжих бруньок берези покласти в трилітрову банку, додати по 100 г оману, кореня аїру багнового, квітів нагідок і чорнобривців, омели березової без ягід (вони отруйні!), 150 г гриба чаги. Залити горілкою по вінця та настоювати 14 днів у прохолодному темному місці, затим процідити. Залишок залити пляшкою кагору, настоювати місяць. Пити на ніч по столовій ложці, добре додавати при цьому чайну ложку олії волоських горіхів або з кісточок абрикосів.

Коли закінчите вживання засобу на основі горілки, можна без перерви приймати тричі на день по 20 мл винного настою. Він працює м’якше, чудово відновлюючи сили, особливо в людей старшого віку.

Відомий старовинний український рецепт, що допомагає за болю в суглобах, який застосовували мольфари. В глиняний горщик або чавун ємністю 1 літр вони клали 1 кілограм смальцю, додавали 200 г бруньок і ставили на 3 години умлівати у печі, помішуючи. Це помічна мазь для хворих суглобів, при ревматизмі. Вона має ще й протизапальні та солегінні властивості.

Поєднання в рівних пропорціях бруньок каштана, берези, сосни допоможе при серцево-судинних захворюваннях. 100 г суміші бруньок залити 500 мл горілки, настояти два тижні. Настоянкою натирати ноги за подагри, набухлих вен, синців. А також двічі на день пити, додаючи по 10 крапель до чаю.

Бруньки тополі — від чоловічих недуг

БРУНЬКИ тополі вважають одними з найліпших протиаденоматозних засобів для чоловіків. Вони входять до багатьох засобів, що запобігають чи усувають аденому передміхурової залози, простатит. Зокрема, йдеться про таку настоянку: 100 г бруньок покласти в трилітрову банку, додати 20 квіток нагідок, 100 г тертого кореня сирого імбиру, по 50 г розмарину, мускатного горіха, 100 г кардамону, 150 г березової омели (брати лише гілки, завтовшки менші, ніж олівець, уникаючи отруйних білих кульок!). Усе залити горілкою. Через 14 днів процідити, можна ще раз залити горілкою. Вживати тричі на день по столовій ложці з олією гарбуза.

Бруньки для зміцнення організму після застуд

БРУНЬКИ смородини — скринька мінералів. Вони справляють позитивний вплив на надниркові залози, мають потужний протиалергічний ефект, є дієвим загальнозміцнювальним засобом. Для зміцнення імунітету в рівних частинах змішати смородинові бруньки, ромашку, м’яту, нагідки. Столову ложку суміші залити 300 мл окропу. Ароматно й смачно! Також корисно навесні з’їдати щодня по три бруньки смородини.

Бруньки сосни діють як противірусний засіб і ліки від кашлю. 0,5 кг свіжих бруньок залити 0,5 л міцного цукрового сиропу, щоб покрив їх, поварити 40 хвилин. Вийдуть такі собі цукати, які їсти за кашлю, після ковіду.

Із бруньок сосни варять мазь для розтирання в разі кашлю та задухи. 0,5 кг бруньок залити столовою ложкою олії, варити годину на слабкому вогні. Наприкінці додати 100 г бджолиного воску, перемішати, коли закипить, вимкнути. Трішки охолодити й перецідити. Натирати спину, груди при кашлі. Спину масажувати знизу від сідниць, по міжреберних дугах. Затим зробити компрес, закутатися та лягти спати.

Засіб швидкої допомоги за кашлю, що часто навіть після першого застосування зупиняє гострі стани: 100 г селянського сиру, столову ложку мазі для розтирання (за наведеним вище рецептом), столову ложку горілки. Нанести на полотнинку та прикласти на груди й спину. Закутатись. Так можна за ніч позбутися навіть затяжного кашлю.

Протипоказання: алергія на компоненти, індивідуальна непереносність.

    Газета "СІЛЬСЬКІ ВІСТІ"
 

Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ