«Збережи пам'ять. Збережи правду.» Голодомор

Григорій Давиденко 03.12.2021 579

Минулої суботи Україна і демократичний світ вшанували пам’ять кількох мільйонів жертв Голодомору 1932-1933 років, найбільшої спланованої трагедії людства. Його здійснила терористична зграя на чолі з Й. Сталіним, котра внаслідок Жовтневого перевороту 1917- го під гаслами миру і рівності одержимих ідеєю «світової революції» маніяків привела до колосальних масштабів голоду на теренах України. І гуманні іноземці з норвежцем Фрітьофом Нансеном вже не мали змоги допомогти, як в 20-х роках в Апостолівському районі.

Україна була ізольована військами, інформація про голод була суворо заборонена. У 1930-му ЦК ВКП(б) дав старт новій хвилі колективізації в СРСР. Був ухвалений закон про хлібозаготівлі, згідно з яким колгоспи мусили здавати державі частину зібраного збіжжя. Але селяни не хотіли йти до колгоспів, на безоплатну рабську працю. Тоді народилося багато глузливих примовок щодо радянського ладу, як «ні корови, ні свині, тільки Сталін на стіні. Ще й показує рукою куди йти за баландою».

Аби переломити ситуацію і придушити численні протести, Кремль ухвалив кілька постанов про збільшення заготівель і конфіскацію продуктів у селян. А райкоми партії, які виступили проти, піддавали репресіям, як Оріхівський у Дніпропетровщині. Із молоді на місцях були організовані «буксирні бригади», вони ходили по хатах і вигрібали все до зернини. А тих, що не йшли грабувати земляків, судили. - Мій дід, Панко Сава Остапович, відмовився йти в бригаду, - повідомив пенсіонер Віталій Панко з Петриківки. - «Я їм не дбав, не піду», сказав. «Тоді підеш до білих ведмедів!», почув. Йому дали 5 років таборів, за кожне слово – рік.

Нелюдські жахіття пережила тоді Україна, Північний Кавказ і Нижнє Поволжя, де мешкали українці. Український інститут національної пам’яті з метою вшанування кількох мільйонів жертв Голодомору оголосив акцію «Збережи пам’ять. Збережи правду». І прохає всіх записати спогади родичів, сусідів, які були очевидцями геноциду, та передати до музеїв. Це засторога від того, щоб Москва ніколи більше не нищила українську націю.


Поділитися текстом в мережах:
Репости вітаються !
>>> Підписуйтесь на нашу Фейсбук-сторінку
>>> Читайте нас в Telegram
>>> Підбірка новин сайту в GoogleNews
>>> Статті з газети Фермер Придніпров'я

Коментарі (0)


Новини ОТГ